2016. október 20., csütörtök

A Testkontroll 2 könyv – 1. rész


A Testkontroll 2 című könyv tulajdonképpen nem használható önállóan, csak ötleteket, tippeket és magyarázatokat ad a régi elvekhez. A szerzőket rengeteg támadás érte a Testkontroll (1985) megjelenése után (többek között, nem meglepően, az élelmiszeripar részéről), ezek ellen védekezve adnak több magyarázatot, illetve kibővítik az életmódprogramot (ez 1989-ben történt – izgalmas látni, hogy 30 éves a könyv, de a problémák azóta csak rosszabbodtak). Különlegességei a könyvnek az új receptek, illetve a magyar olvasók által beküldött „Magyarországra adaptált” receptek. (A morcos csajt a szemöldökkel meg nem tudom, honnan vették, de szerintem durva... :-))

A könyv végigveszi az egészséges élet fő feltételeit, kiegészítve az első kötetet. Külön szól az állati eredetű termékekről, magyarázatot és recepteket ad méregtelenítéshez – alapvetően kicsit hosszadalmas, de hasznos kiegészítéseket ad az első könyvhöz. A könyv olvasása közben a következő fő gondolatokon akadt meg a szemem (első tűzadag):

- Csak annyit igyunk, amennyit kívánunk (83. o.). Szerintem ez egyénfüggő, mégis, az biztos, hogy a médiában propagált napi 3-4 literes vízfogyasztás hülyeség; a könyv is ezzel ért egyet, azt állítva, hogy a szomjúságérzés arra való, hogy jelezze, ha inni kell. Saját tapasztalatom az, hogy ha csak akkor iszunk, amikor szomjasak vagyunk, könnyen kiszáradunk (persze, csak enyhén: eredménye nálam a fejfájás, fáradékonyság, a szemeim kiszáradása), szóval igyunk rendszeresen, de semmiképpen sem kell napi 3-4, inkább csak 1-1,5 liter. A maradék 1 litert pótolja a megevett rengeteg zöldség és gyümölcs (az én esetemben).

- Egy átlagember 50-90 tonna táplálékot eszik meg egy élet alatt (91. o.). Ebből leszünk mi, ebből épülünk fel, nem mindegy, mivel tápláljuk magunkat! Gondolj bele: lehet, hogy egy-egy adag ételben csak kevés vegyi adalékanyag van, de add össze: ha sok junk foodot (gyorskaját, csipszeket stb.) eszel, pl. mennyi ízfokozót megehetsz egy élet alatt! Több kilónyit! És mennyi sót? Több mázsányit! Nem biztos, hogy ez kell a testednek. (További gondolat, hogy ezek szerint többszörösen lecserélődünk életünk alatt – születéskori testünk nem sok atomja éri meg a halálunkat.)

Folytatjuk.

A blog korábbi tartalmait ITT találod!