2017. március 4., szombat

A kedvenc mártogatós szószaink

Aki esetleg unja a friss zöldségek ízét (mondjuk, mert túl sokat evett belőlük J), megpróbálhatja az ún. mártogatós szószokat. Feldobják a zöldségeket, finomak, egészségesek. Sőt, izgalmasabbak is, mint a sima öntetek, bár azok is nagyon jók, tervezek azokból is egy kis összeállítást. Rengeteg mártogatós recept van a neten is, itt most három pofonegyszerű és egy kicsit bonyolultabb mártogatóst mutatok be. Rudacskákra vágott zöldségekkel tudjuk kimártogatni, kiváló, egészséges nasi! Azért figyeljünk, hogy fehérje- vagy szénhidrátnapunk van-e, az első három a tejtermékek miatt fehérjés, a negyedik bármihez fogyasztható!

1. Juhtúrós

Hozzávalók:
fél vagy 1 csomag juhtúró (tömlősből mehet egy egész, a hasábból elég a fele)
1 pohár tejföl
só, bors
az erős ízek kedvelőinek: egy gerezd fokhagyma összezúzva

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük – a juhtúrót kissé összetörjük villával, hozzáöntjük a tejfölt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és készen is van. A juhtúró íze általában elég intenzív magában is, de nem túlzás a fokhagyma hozzáadása sem.

  
2. Fokhagymás-paprikás

Hozzávalók:
1 pohár tejföl / joghurt
1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
édes pirospaprika

Elkészítés:
A tejfölbe belekeverjük a hozzávalókat, és készen is van.


3. Padlizsános

Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 pohár tejföl / joghurt
2 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma vagy fél fej apróra vágott vöröshagyma
só, bors, kömény

Elkészítés:
A padlizsánt tepsiben betesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt puhára sütjük. Utána a héját lehúzzuk vagy a belsejét kanállal kikaparjuk, majd a húsát szétvagdossuk, beletesszük egy turmixba, ráöntjük a tejfölt, az olajat és a hagymaféléket, megfűszerezzük, majd a turmixszal / botmixerrel pépesre turmixoljuk. A hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, és hogy összeérjenek az ízek.


4. Avokádós (ebben nincs fehérje, lehet kenyérrel is enni!)

Hozzávalók:
2-3 db érett, puha avokádó
1 gerezd fokhagyma összezúzva
fél lilahagyma apróra vágva
negyed/fél citrom leve (ízlés szerint)
, bors ízlés szerint
tehetünk még bele apróra vágott paradicsomot is, aki csípősen szereti, tehet bele tabascót vagy csiliport is

Elkészítés:
Félbevágjuk és kimagozzuk az avokádót, a héjából egy kiskanál segítségével kikanalazzuk a húsát, majd egy villával pépesre nyomkodjuk (nem kell nagyon homogénre, de azért kenhető legyen). Hozzáöntjük a citromlevet, hogy a krém megőrizze zöld színét. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát, végül sózzuk, borsozzuk, esetleg hozzáadjuk a paradicsomot, csípős elemeket is. Nagyon finom, intenzív ízű csemege.


A blog korábbi tartalmait ITT találod!