2017. április 12., szerda

Spanyolországi élmények

Szerencsés helyzetben vagyok, mert minden évben lehetőségem van külföldre menni. Az idei tavaszon Spanyolországban jártam – egy Madrid, Córdoba, Málaga körutat tettem. Ebben a bejegyzésben kihagyom a csodálatos hangulatokat, épületeket, utazásokat, tengerpartokat és ébredéseket (az öt utolsó szóban csupa ötszótagú szót írtam, feltűnt?), és csakis arról írok röviden, hogy miért olyan boldogok a spanyolok, és mit esznek ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Először is: Spanyolországban minden megtalálható a boldog élethez: napfény, meleg, jó levegő, tágas, nagy terek, rengeteg tenger, és az a jellegzetes „nem idegeskedem” hozzáállás, amely annyira kellene ide, kelet-Európába is… Nem idegeskednek, nem szólnak be, nem dudálnak, mindenki kivárja a sorát… Óh, istenem! Az éttermekben kapható, jellegzetes spanyol ételek többsége amúgy TK-s szemmel rémisztő – amíg meg nem látjuk, hogy milyen szívesen készítik és milyen kicsik az adagok. Magyar szemmel nézve minden adag olyan kicsi… Ráadásul ők is ugyanazt eszik, amit a kedves vendég – ez eleve bizalomgerjesztő. Elég rámutatni, „izé, azt kérem, amit az a donna eszik ott!” és már hozzák is. Mivel kicsi az adag, esély sincs elhízni – ha mindenből csak egyet rendelünk, persze csak akkor. Több napig ettem nem TK-s kajákat, gond nélkül… Az emésztésem teljesen rendben volt.

Vendéglátóimnak hála, pár napig sikerült azt enni, amit ők, és nem csak folyton a büfék és éttermek kínálatát, bár természetesen az sem rossz! És ez magában, szinte természetesen testkontrollos, figyeljetek csak:

  • Vacsora: sült cukkini, borsó rántott hússal (na jó, ez utóbbi necces)
  • Ebéd: gazpacho, sült hús gombával
  • Vacsora: hagymaleves, hal párolt brokkolival
  • Ebéd: karfiolleves, olasz tészta
A büfék nagy része lehetőséget ad arra, hogy egyféle dolgot együnk, tehát szintén testkontrollos: rántott tintahal vagy tengeri hal, rák, tészta, krumpli – ettem sütőben sült krumplival töltött kenyeret majonézzel – tiszta keményítő… Általában egyféle dolgot ajánlanak, még a híres paëlla is inkább csak rizs, még ha egy kis húst is tesznek rá, de van „vegetal” változatban is. Szóval nem volt gond, bár, őszintén, nem igazán néztem, mit eszem, arra a pár napra… Fantasztikus volt! Minden halálosan egyszerű, kicsi, könnyen emészthető és finom. Gondolom, nem véletlen: a nyári 42 fokokban egyrészt nem jó, ha megromlik a fehérje, másrészt előnyös könnyen, gyorsan emészthető ételeket enni.

Ami különösen izgi, az a spanyol vörösbor és olívaolaj, amelyet helyben termelnek, és a melasz, amit ajándékba kaptunk – még keressük, mire jó, de az biztos, hogy igazi specialitás, nagyon finom dolog. Nemsokára megpróbálok sangríát csinálni, maradjatok velem, ha jól sikerül, annak a receptje is érkezik, nem is beszélve a krumplis szendvicsről!

A blog korábbi tartalmait ITT találod!