2015. március 22., vasárnap

Egyszerű ételek – javaslatok a mindennapokra fotókkal 1. rész

Az elmúlt időszakban rendszeresen készítettünk pizzát. Én magamnak mindig kevés sajttal és sok zöldséggel csináltam, lehetőleg teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel, a pizza másik fele azonban hagyományos volt. Némelyiket lefotóztam, hátha kedvet kap valaki a pizzasütéshez. Recept: 13. bejegyzés.

  
Fél éve találtunk egy nagyon jó receptet a neten, valami olyasmiféle volt a neve, hogy „vega pásztortarhonya”. Tök nem hasonlít az eredetire, de kipróbáltuk és nagyon finom, ezért most közreadom a recept saját változatát.



Vega pásztortarhonya

Hozzávalók (4 adag):
25 dkg tojásmentes tarhonya (lehet hagyományos is)
15 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
2 ek napraforgóolaj
1 teáskanál só
3 dl víz
1 kk fűszerpaprika
fél doboz passzírozott paradicsom vagy 2 evőkanál ketchup / sűrített paradicsom
2 tk mustár
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
csípős paprika (elhagyható)

Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk, átpirítjuk rajta a tarhonyát, hozzáadjuk a vöröshagymát, kicsit együtt pirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne égjen meg.
Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Megszórjuk sóval és pirospaprikával, majd lefedve kis lángon pároljuk.
Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és a mustárt. Ha szükséges, pótoljuk a vizet is, hogy szaftosabb maradjon a végére. Puhulásig főzzük.
Tipp: Frissen meg kell enni, mert a tarhonya rövid időn belül minden vizet magába szív és az egész étel összeáll . Érdemes lehet külön is elkészíteni, és a kész tarhonyára csak evés előtt ráönteni a zöldséges ragut. Erről később írok majd, még nem próbáltam ki J.

Egy régebbi bejegyzésben (18. bejegyzés) írtam már a vendégváró zöldségekről, ezt a gyakorlatot továbbra is folytatjuk. Lehet hozzá önteteket, szószokat is készíteni, vagy olívabogyót adni hozzá.


Szintén írtam már a szerzetesek eledele nevű kínai eredetű ételről. Egyszer elkészítettem lilakáposztából is – kicsit furán nézett ki, de nagyon finom volt, mert a lilakáposzta cukrosabb, ezért édesebb, karamellesebb íze lett az ételnek.

  

Végezetül egy ötlet, amely az Aldi nevű boltban ötlött az eszembe. A csemegepultjukban árulnak készre csomagolt salátatálakat 3-400 forint körüli áron, meg ugyanitt van csirkemellfilé is (többféle ízben, ez asszem 600 forintba kerül). A kettőt kombinálva gyors és egészséges testkontrollos kaját állíthatunk össze uszkve 1000 kemény magyar forintból. Érdemes megfontolni, ha Aldi közelében járunk és éppen éhesek vagyunk.

2015. március 8., vasárnap

Ha kérdésed vagy javaslatod van…

A mai bejegyzés szolgálati jelentőségű. Biztos érzi néha úgy valaki, hogy kérdezne, hogy ötlete vagy receptje lenne, ezért most útjára indítom ezt az újdonságot: a blog ímélcímét. Azért kép, hogy a robotok ne lássák meg.

Ha tehát kérdésed, kételyed, ötleted van, írj! Természetesen én sem tudok mindent, de a mögöttem álló 19 TK-s hónap tapasztalatai talán segíteni fognak a válaszadásban.


Ha olyan a kérdés, privátban válaszolok, ha olyan, akkor a levélíró engedelmével kiteszem a választ – név nélkül – a blogra is. És mellesleg köszönöm a 2000 letöltést!

2015. március 1., vasárnap

A 90-napos diéta

Szinte véletlenül találtam valamit, ami nagyon érdekes, és amiről szerintem tényleg érdemes írni. Ez nem más, mint a híres 90 napos diéta, amely gyakorlatilag egy egyszerűsített és konkrét időtartamra szóló testkontrollos (egyszerűbben: szétválasztó) étrend. 90 nap = 13 hét, ez alatt konzervatív számítások szerint éppen 13 kilót tudunk fogyni, hogy tökéletes formában legyünk. Persze akin több a felesleg, többet fog fogyni, akinek pedig csak 4-5 kilót kell leadnia, az egészen hamar meglesz vele. Érdemes a diétát most márciusban elkezdeni és május végéig csinálni, és ránk sem fognak ismerni, júniusra olyan karcsúak leszünk!

Hangsúlyozom, hogy egyáltalán nem vagyok a koplalás és az önsanyargatás híve, a hitvallásom az, hogy „aki éhes, az egyen!”. Csak nézze meg, hogy mit és mivel eszik. A 90 napos diéta egy teljesen működőképes és betartható diétának tűnik, és ha okosan állítjuk össze az étrendet, még csak éhesek sem leszünk soha. Azért is jó, mert tulajdonképpen nem tilt meg semmit, a 90 nap pedig belátható időtartam, de legalábbis „valahol vége van.” A diétaleírásokhoz fűzzük hozzá másfél év testkontrollos tapasztalatait: ebből áll össze a személyes receptem.

A diéta leírását megtaláljátok a lenti honlapokon, én csak javaslatokat és megjegyzéseket fűzök az egyes napokhoz.

Alapszabályok
A reggeli mindennap ugyanaz: bármilyen gyümölcs, esetleg 100 %-os, cukor hozzáadása nélkül házilag készített gyümölcslé. Gyümölcs a délelőtt folyamán bármikor fogyasztható, ebéd előtt ½–1 órával azonban már nem. A diéta alatt mindvégig igyunk sok vizet vagy esetleg cukor/méz nélküli herbateát! Amennyire lehet, kerüljük a kávéivást! Hasznos, ha nem eszünk süteményeket, cukros ételeket, ha nem iszunk alkoholt, de a diéta – ha betartjuk – egy kis „bűnözéssel” is garantáltan működni fog!

1. nap – fehérjenap
Ilyenkor ehetünk húst, halat, tojást, sajtot, joghurtot és kefirt. Ehhez bármilyen nyers salátát (paradicsom, uborka, karalábé, répa, zeller, lilahagyma, paprika, kaliforniai paprika, fehér- és lilakáposzta, jégsaláta, frisée saláta) fogyaszthatunk, korlátlan mennyiségben. Javaslatunk:
- húsleves;
- saláta joghurtos/kefires öntettel és sajttal vagy tzatziki-saláta;
- főtt és sült húsok, főtt tojás.
Többek szerint ez a legkönnyebben megtartható nap a négy közül.

2. nap – keményítőnap
Keményítőnek a lassabban lebomló, összetett szénhidrátokat nevezzük, ilyenek a finomítatlan gabonafélék, a rizs, a krumpli, a kukorica, valamint a száraz hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, bab). A többi zöldség alapjában véve NEM keményítő, bár sok helyen ezt olvashatjátok, a nyers zöldség pedig SOSEM keményítő. Fűszer, só, ketchup, főtt paradicsom használható ízesítéshez és nyers salátát is ehetünk korlátlan mennyiségben. Ezen a napon ehetünk:
- főtt krumplit, rizst;
- zöldséges rizst, kukoricás rizst, chilis babot hús nélkül;
- cukkíni-, karfiol, padlizsánételeket vagy –krémeket;
- lencse- és babfőzeléket;
- bulgurt (tört búza, török rizs).
Ezt a napot az teheti széppé, hogy igazán jóllakhatunk a finom keményítős ételekkel, ezek jól eltelítik a gyomrot. Akár még egy adag sült krumplit is ehetünk (akár ketchuppel is).

3. nap – szénhidrátnap
Ezen a napon tésztákat és lisztes ételeket kell enni (kenyér, pirítós, kalács, pizza, tészta, illetve egy kis csoki is szóba jöhet). Figyeljünk, hogy a vércukrunk megemelkedhet, ezért hamar éhesek lehetünk, bírjuk ki, hogy ilyenkor nem eszünk többet! Melléjük bármilyen nyers salátát fogyaszthatunk, korlátlan mennyiségben. Ezen a napon ehetünk:
- zöldséglevest;
- vajas és zsíros kenyeret zöldségekkel, ketchuppel;
- pizzát (lehetőleg hús nélkül és kevés sajttal) – a margherita vagy a zöldséges (vega) pizza javasolt;
- kelt tésztából készült ételeket (bejglik, bukták, csigák);
- zöldséges tésztát, paradicsomos pennét.
Ezeken a napokon fogyaszthatunk egy kis sört vagy bort is (ez szebbé teheti a szénhidrátnapot).

4. nap – gyümölcsnap
Ezen a napon egész nap csak gyümölcsöt együnk! Bármilyen gyümölcsöt, akár banánt is. Néhány tipp a túléléshez:
- váltogassuk a gyümölcsöket, együnk sokfélét;
- aszalt gyümölcsöt is ehetünk (datolya, füge stb.);
- a banán és a meghámozott, kicsumázott alma a legjobb gyomornyugtató;
- ehetünk olajos magvakat is (napraforgó, kesudió, mogyoró (a mogyoróban több a fehérje, csak csínján!)), de csak módjával!

Itt tájékozódhattok a 90-napos diéta szabályairól:

Annak eldöntéséhez, hogy egy-egy élelmiszer pontosan miből áll, használhatjuk a következő kalkulátort: LINK – klikk: KALÓRIATÁBLÁZAT.

Megjegyzés: a diéta 2-4. napja gyakorlatilag szénhidrátnap, csak elválnak a keményítőt, az egyszerű szénhidrátokat és a gyümölcscukrot tartalmazó napok. Ezért ne nagyon izguljatok, ha ezen a három napon nem sikerül valamit pontosan eltalálni. Az 1. nap pedig elég egyértelmű. Sok sikert a diétához! Ha kérdésetek van, tegyétek fel bátran a kommentekben, válaszolni fogok!