2015. szeptember 13., vasárnap

Kis netes körkép 2.

Ez itt az előző bejegyzés folytatása. Még több jó és talán kicsivel kevesebb rossz példa a TK-val kapcsolatban.

Képtalálat a következőre: „ok”
AJÁNLOTT

Nagyon tetszik nekem a következő három honlap:
Nagyon jó recepteket találhattok, az egész olyan, mint egy gyakorlati útmutató, nagyon jó ételtippekkel.

Ajánlott még a Babanet egyik fóruma, http://www.babanet.hu/tarsalgo/viewtopic.php?p=2468245, amely fél évig pörgött, de rengeteg hasznos dolgot találhatok benne. Érdemes beleolvasni, sok praktikus tippet osztanak meg a kismamák.

Egy jó hosszú írást is találtam a TK-ról, ez egy igazán jó és gondolatébresztő írás, amely sok kérdést vet fel a módszerrel kapcsolatban: http://alimento.blog.hu/2014/02/21/testkontroll. Kicsit mintha TK-ellenes lenne és azt próbálná bizonygatni, hogy ennek a módszernek nem is lenne szabad működnie, de, jelentem, működik, tökéletesen használható és mindenkinek jót tesz! :-P

Egy olyan blogot is találtam, ahol a blogger bemásolgatta a Testkontroll könyvet a blogjába: http://test-kontroll.blogspot.hu/2012_06_01_archive.html. Ha nem vetted még meg a könyvet, érdemes beleolvasni, talán kedvet kapsz hozzá.

Képtalálat a következőre: „ok”
NEM AJÁNLOTT

Egy trehány leírás, nevetséges mintaétrenddel: http://www.noiportal.hu/main/npnews-4242.html. Meg se nézze senki, annyira rossz!

A gyakorikérdések.hu oldalon is csak némi félinformáció található, ebből szemezgettem ki párat, pl. http://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__938831-hianyzik-meg-valami-a-testkontroll-osszefoglalasbol. Ez is tele van pontatlanságokkal.

Ez nagyon gyenge, rövid, butuska próbálkozás (mint az írójának a  – remélhetőleg ál – neve is) http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/18706-tanulj-meg-enni!-testkontroll-dieta-es-lugositas-telen-is!.html.

Végezetül egy rövid összefoglaló, ez végül is nem rossz, de nem is túl hasznos.
http://erezdmagadjol.hu/2013/05/testkontroll-dieta-szetvalaszto-dieta/
http://erezdmagadjol.hu/2013/06/testkontroll-dieta-etrend/

2015. szeptember 5., szombat

Kis netes körkép 1.

Ebben a bejegyzésben azt kezdem el vizsgálni, hogy miket írnak a Testkontrollról a neten? Továbbra is az a szabály, hogy aki

KOMOLYAN GONDOLJA, OLVASSA EL A KÖNYVET,
(Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll)

de tudom, hogy egyszerűbb rákeresni a neten… Aztán találunk egy csomó baromságot, ami elveszi a kedvünk a TK-tól. Hát igen, ez a baj az internettel, hogy megvan az információ, csak ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen. Ahogy Petőfi Sándor mondta: „az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudni, valójában ki mondta őket”.

Az elején kezdem az ajánlott oldalakkal, aztán áttérek az ostobaságokra. Ez a mai az első rész.

AJÁNLOTT

Találtam egy honlapot, ezen jó és helytálló infó van, ezt mindenkinek ajánlom megfontolásra! http://www.fogyas.info/testkontroll_feherje-szenhidrat-szetvalaszto-dieta.php.

Újabb ajánlott oldal a http://www.mindmegette.hu/testkontroll-ervek-es-ellenervek-12436. Itt érvek és ellenérvek sorakoznak fel, és marha jók a kommentek is. Az oldal anyaga alapvetően helytálló, kivéve pár dolgot. 1.) „növényi és állati élelmiszerek elkülönített fogyasztása” – hülyeség, erről szó sincs a könyvben sehol. Honnan vehették vajon? 2.) A tejtermékek tiltásának kérdése – ez is félreértés, mert a TK könyv azt mondja: lehetőleg ne igyunk tejet, de arra is útmutatást ad, hogy ha mégis vágynánk a tejtermékre, hogyan fogyaszthatjuk – én szoktam, főleg sajtot, és abszolút semmi gondot nem okoz. Nem győzöm ismételni, hogy a TK nem parancs, hanem ajánlás, a blogomból láthatjátok, hogy igazán rugalmasan lehet alkalmazni.

 
NEM AJÁNLOTT

Az első amit találtam, a Femina egyik oldala: http://www.femina.hu/fogyokura/minusz_15_kilo_a_fit_for_life_dietaval_folyamatos_fogyas.
Ez egész jó, elsősorban az elméleti háttér, viszont utána már látszik, hogy nulla tapasztalattal írták meg. Látjátok, ezért jó az én blogom, mert én nem a levegőbe beszélek, hanem ki is próbálom, amit írok… J Pl. azt írják, hogy „az ebéded már lehet bőségesebb, de vagy a hús, vagy a zöldség kerüljön előtérbe”. Szerintem keményítőt (vagy szénhidrátot) kellett volna írni „zöldség” helyett. A mintaétrend botrányos, azt ne kövesse senki: egyrészt éhen hal, annyira kevés a megadott adag, másrészt tízóraira minden hülyeséget ír, holott maga is leírja, hogy délelőtt gyümölcsöket kell enni.

A Házipatika oldala leginkább a minősíthetetlen és a nevetséges között van valahol. http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/a_testkontroll-modszer/20040524162831 A szerző láthatóan ellenzi a módszert, bár nyilvánvalóan nem próbálta ki – a helyében elbújnék, de jó messzire. Ezennel csak két dologra reagálnék. Az első a vajjal kapcsolatos. A TK valóban nem ajánlja a tejtermékek fogyasztását, de a vaj kivétel, mert az ZSIRADÉK! A TK könyv a 110. oldalon el is magyarázza: a vaj zsiradék, nincsenek benne tejfehérjék, a zsiradék mellett pedig főleg víz alkotja (nézd meg a boltban, rá van írva: 82%-a zsír!). És egy másik gyöngyszem: „érdekes kérdés viszont, hogy akkor miért is híznak el az erre a szabályra [t.i. a keményítő és a fehérje szétválasztására] egyáltalán nem ügyelő emberek milliói? Nem inkább csontsoványaknak kellene lenniük?” – hát ez meg egyszerűen hülyeség. A belek nem válogatnak, hanem mindent felszívnak, amit a gyomor odaküld nekik, ha jó, ha nem jó (de szép is lenne, ha a belek válogatnának, akkor mindenki azt enne, amit akar…). A „nem jó” tápanyag pedig méreg lesz, amit ki kell tisztítani, tehát nem energiát ad, hanem elvon. Erről itt olvashatsz bővebben: 7. bejegyzés. További hülyeség ezen az oldalon pl. „vacsora után két órával „kötelezően ismét gyümölcs fogyasztandó”. WTF? Ezt meg honnan vette?

Ennél az oldalnál sokkal jobb a http://www.mindmegette.hu/testkontroll-45485. Itt a helytálló infók közé beékelődik egy-egy pontatlanság is, pl. a már idézett „vacsi után két óra múlva ismét gyümölcs”. Az is érdekes, hogy az oldal szerint naponta ötször kell enni. Nem kell, hanem ajánlott, de hagyjuk is. Itt pár komment is van, remélhetőleg igazi, élő emberektől.

Végül egy másik Femina oldal: http://www.femina.hu/fogyokura/topdietak_testkontroll. Ez egy rövid és elnagyolt leírás csak.