2014. február 16., vasárnap

Zöldséges ételek

Az interneten szerencsére nagyon sok finom és egészséges zöldséges étel található. A következő kettőt nemrég találtam, mindkettő nagyon finom.

6. Briami – görög zöldséges egytálétel

Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini kockára vágva;
1 közepes padlizsán kockára vágva;
2 nagy krumpli kisebb kockákra vágva;
3 nagyobb paradicsom kockára vágva (hámozva vagy anélkül) vagy 1 doboz darabolt paradicsom;
1 kis csokor petrezselyemzöld;
5 gerezd fokhagyma apróra vágva vagy préselve;
3 nagy hagyma felszeletelve;
1,5 dl olívaolaj;
só, bors, kevés oregánó, petrezselyem
10 dkg morzsolt feta sajt (elhagyható)

Barna rizs és briami saját főzésben

Elkészítés. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat és megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Beletesszük a cukkinit, megkavarjuk, majd hozzáadjuk a padlizsánt és 3-4 percen át kavargatjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az oregánót, megkavarjuk és kb. 15 percig lefedve főzzük.
Ezután a krumplit is hozzáadjuk, és jól, de vigyázva megkavarjuk. Befedjük és még 20 percig főzzük. Ha szükséges, közben meleg vízzel pótolhatjuk a levét.
A végén megszórjuk petrezselyemzölddel. A morzsolt fetát is belekavarhatjuk, de tehetjük csak a tányérunkba is.(Mi kihagytuk belőle, mert sajttal együtt már nem TK-s!)

7. Zöldséges tojás

Hozzávalók:
1 közepes cukkini;
2 szál nagy sárgarépa;
4 szál újhagyma;
néhány szelet zöldpaprika;
5 tojás;
4 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
só, bors, paprika
(finomra vágott friss zöldfűszerek)

Elkészítés. Szeleteljük fel a zöldpaprikát és sárgarépát karikákra, a cukkinit pedig kockákra.
Felforrósított serpenyőben az olajon pirítsuk meg a felkarikázott újhagymát és adjuk hozzá a zöldpaprikát is.
A cukkinit és a sárgarépát tegyük hozzá, majd néhány perces pirítás után mérsékelt lángon, egy kis víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk félpuhára.

Sózzuk meg, majd forgassuk össze az előre felvert tojással. Tálaláskor fűszerezzük frissen őrölt borssal, pirospaprikával és zöldfűszerekkel. Kenyeret ne együnk hozzá, ellenben friss zöldségsalátát nyugodtan. Nagyon finom, zamatos, olyan, mintha szalonna és kolbász is lenne benne, pedig nincs is.

Zöldséges tojás, saját változat

2014. február 9., vasárnap

Az élelmiszeripar az egészségünkre tör

Előre el szeretném mondani: nem fogok összeesküvés-elméleteket gyártani, leleplezni, egyszerűen csak szeretném megírni azt, ami ÉN gondolok a testkontrollról és a ma elérhető, boltokban kapható ételek egy részéről.

Sajnos majdnem minden, ami a boltban kapható – a friss és fagyasztott zöldség-gyümölcs kivételével – alkalmas arra, hogy megbetegítse és tartósan betegen tartsa az embereket. A baj az, hogy külön-külön egyikről sem mutatható ki, hogy bármiféle bajt okozna (pl. kis mennyiségben). De ha sokat eszünk belőlük és összeadjuk azt a rengeteg üres kalóriát és E-anyagot meg adalékot, ami az ételeinkben van, belátható, hogy a sok só miatt alakul ki a magas vérnyomás, a sok e-szám miatt a gyomorrák és a végbélrák, a sok cukor miatt az elhízás és a cukorbetegség, és a sok száraz és rostban szegény étel miatt a székrekedés. Oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk, és könnyű szívvel le kell mondanunk egy csomó olyan dologról, ami nem táplálja, csak megbetegíti a szervezetünket. Egy korántsem teljes lista ezekről egy kis magyarázattal, saját tapasztalatból, nem valódi tudományos kísérletekre alapozva:

·        chipsek, snackek, ropi: Rengeteg adalékot és mesterséges anyagot tartalmaznak, magas a sótartalmuk és savasítanak, ráadásul száraz ételek, vagyis eltömítik a szervezetet, ami azt jelenti, hogy hatalmas munka a kitisztításuk a szervezet számára. Minél töményebb és fűszeresebb, annál rosszabb.
·        fehér cukor, csokik, édességek: A finomított cukor sok orvos szerint egyenesen méreg. Ez valószínűleg igaz is, nagyon sok betegséget – elhízást, cukorbetegséget, hozzászokást – tud okozni (ennél többet én nem tudok a dologról), ráadásul üres kalória, amit a szervezet nem tud felhasználni, ki kell takarítania. Ha ez nem sikerül, csak hizlal, hiszen a ki nem választott anyagokat a szervezetnek el kell raktároznia. A csokik, édességek szintén hasonlóan problémásak: bár szerintem különösebb gondot nem okoznak, ha mértékkel esszük őket, nem szabad rájuk szokni, meg elhinni az édességgyártók dumáját, hogy a csoki hasznos meg tápláló meg energiát ad. Ha muszáj, együnk inkább fekete vagy étcsokit, minőségit, és tényleg csak mértékkel. Az édességekről jobb lemondani, meg is mondom, miért. A párom vett mézes krémest a Tescóban, beillesztem a fotót arról, hogy mit tartalmaz a süti. Ha ezek után bárki megeszi, lelke rajta… A cukrászdákat sokak szerint egyenesen be kellene zárni.

Csupa értékes összetevő…

·        felvágottak, májasok, májkrémek: Többek szerint alkalmatlanok az emberi fogyasztásra. Rengeteg bennük a csontpép, ami állítólag döbbenetes mennyiségű vizet tud felvenni (és ezek után húspépnek néz ki), de a tápértékük nulla, általában van bennük szója vagy liszt is, meg még iszonyatos mennyiségű adalékanyag, pác-só, valamint méregerős tartósító. A gyorspác és a mesterséges füstölés szintén nagyon rosszat tesz nekik. Az úgynevezett „sonkák” (gépsonkák, pulykasonkák stb.) egyáltalán nem azok, hiszen a sonka a disznó combjából van! A „sonkák” általában pépből és húscafatokból állnak, a májasok meg egyenesen a vegyi anyagok tárházai. Akinek kedves az egészsége, az nem eszik belőlük. Ha tudunk szerezni házi kolbászt, házi vágású tyúkot, disznót, azt bátran megehetjük, de a húsipar csodáitól inkább tartózkodjunk.
·        tej: Sok orvos szerint szintén alkalmatlan az emberi fogyasztásra. Fő alkotóeleme a kazein, egy fehérje, amelyet a gyomorsav kicsap, innentől kezdve használhatatlan, nyúlós, ragadós anyag lesz, amely csak eltömíti a beleket (plusz szeleket, büdös pukikat okoz). A boltokban kapható mai „tej” ráadásul inkább nevezhető fehér víznek, bár ez végül is nem baj: a tej a kisboci tápláléka, embernek nem is való. A tejföl, joghurt és kefir viszont igen, mert az a baktériumok és gombák által már megemésztett fehérjéket tartalmaz. Ezeket bátran ehetjük pl. nyers saláták mellé.
·        konzerv ételek: Ezekkel különösebb baj nem lenne, de mivel hőkezeléssel tartósítják őket, általában minden értékes anyag (aminosav, vitamin) denaturálódik bennük. Az éhség elverésére jók, talán még hasznos anyagok is vannak bennük. Nézzük meg, mit tartalmaznak, hiszen kötelező rájuk írni az összetevőket: ezáltal könnyen eldönthetjük, hogy megfelelnek-e a TK szabályainak, vagy nem.
·        energiaitalok: Nem is értem, hogy ki merte ezeknek az „energiaital” nevet adni. Pár perc „felfrissülésért” cserébe kapunk egy csomó vegyi anyagot, üres kalóriát, és iszonyat mennyiségű koffeint vagy taurint (vagy hasonló anyagot), amelyet a májunknak és vesénknek ki kell választania. A kiválasztás folyamata biztosan több energiát igényel annál az energiánál, amelyet az itallal beviszünk, vagyis rosszabbat teszünk azzal, ha isszuk, mint ha meg se innánk őket. Ha jól táplálkozunk, nincs is nagyon szükség ilyen „energia”-„utánpótlásra”.

És most vissza az eredeti témánkra. Szerintem bűnösek az élelmiszercégek, mert egyrészt csak az érdekli őket, hogy eladják, amit gyártanak, másrészt a termékek tartósítása jobban érdekli őket, mint az emberek egészsége. Nézzük csak meg a reklámokat: azt sugallják, hogy két étkezés között is együnk egy-egy csokit, tejsz_letet, ezt-azt; menjünk gyorsétterembe, kapjunk be valamit, igyunk egy energiaitalt, csak azért, hogy ne legyünk éhesek. Nem, ne dőljünk be nekik! Az egészségünk legyen fontosabb, mint az ilyen felelőtlen cégek profitja. Együnk nyers, vitamindús, rostban gazdag és tápláló, egészséges ételeket. 

2014. február 1., szombat

Vendégvárás testkontroll módra

A vendégség – a karácsonyhoz, húsvéthoz és egyéb családi ünnepekhez hasonlóan – az egészségtelen étkezések egyik fellegvára. Mi az alap? Cukrozott üdítőitalok (nem is tudom, mi merte ezeket „üdítőnek” elnevezni), chips, keksz, csoki, ropi, mindenféle sós és édes falatkák, és EZUTÁN vagy EZELŐTT még általában ott van egy rendes magyaros étkezés is, vagyis egy ebéd vagy egy vacsora. Nem csoda, hogy ennek folyamán mindenki elpilled, álmos, kávét akar inni, vagy mai divatos szóval „bealszik”. Szerintem sokan átélték már ezt az érzést.

A TK alapelve az, hogy olyasmit együnk, ami hasznos és tápláló a szervezetünk számára, például zöldséget, gyümölcsöt, emellett, amikor csak lehet, a szénhidrátokat és fehérjéket válogassuk szét. Én és a párom elfogadtuk a TK alapelveit, ezért a következőt találtuk ki: a vendégeinknek ropi és chips helyett nyers, friss zöldségeket és – főételként – salátát és sült húst adunk. Akinek ez nem elég, az menjen a pitlibe. Vagyis ne menjen, szoktunk főzni rizst is, hogy aki kér, az azért ehessen. Ahogy a Testkontroll című könyv, mi sem erőltetjük rá másokra az értékrendünket, szokásainkat, inkább felajánlunk egy alternatívát.

Vendégváró zöldségtál (az óramutató járása szerint haladva: kaliforniai paprika, jégcsapretek, kígyóuborka, répa, kígyóuborka, karalábé, középen szeletekre vágott lilakáposzta van)

Jelentem, ez eddig elég jól bevált: vendégeink nagy része vígan eszi velünk a zöldségeket, és persze a húst is. A lényeg az, hogy mindenki egészségesen egyen, vagyis a magunk módján szelíden, de informatívan próbálunk példát mutatni. Vendégeink túlnyomó része rendkívül elégedett a zöldség-menüvel, felvillanyozza őket, hogy ez ilyen egyszerű, meg az is, hogy egészségeset ehetnek, amíg nálunk vannak. Kövessétek Ti is az egyszerű példát, működni fog: mindenki vidám és energikus lesz, ahelyett, hogy elpilledne és ágyért könyörögne. Ja, és nem egy ilyen tálat szoktunk készíteni, hanem 2-3-at, ha nem fogy el, másnap megesszük mi. :-)