2014. február 1., szombat

Vendégvárás testkontroll módra

A vendégség – a karácsonyhoz, húsvéthoz és egyéb családi ünnepekhez hasonlóan – az egészségtelen étkezések egyik fellegvára. Mi az alap? Cukrozott üdítőitalok (nem is tudom, mi merte ezeket „üdítőnek” elnevezni), chips, keksz, csoki, ropi, mindenféle sós és édes falatkák, és EZUTÁN vagy EZELŐTT még általában ott van egy rendes magyaros étkezés is, vagyis egy ebéd vagy egy vacsora. Nem csoda, hogy ennek folyamán mindenki elpilled, álmos, kávét akar inni, vagy mai divatos szóval „bealszik”. Szerintem sokan átélték már ezt az érzést.

A TK alapelve az, hogy olyasmit együnk, ami hasznos és tápláló a szervezetünk számára, például zöldséget, gyümölcsöt, emellett, amikor csak lehet, a szénhidrátokat és fehérjéket válogassuk szét. Én és a párom elfogadtuk a TK alapelveit, ezért a következőt találtuk ki: a vendégeinknek ropi és chips helyett nyers, friss zöldségeket és – főételként – salátát és sült húst adunk. Akinek ez nem elég, az menjen a pitlibe. Vagyis ne menjen, szoktunk főzni rizst is, hogy aki kér, az azért ehessen. Ahogy a Testkontroll című könyv, mi sem erőltetjük rá másokra az értékrendünket, szokásainkat, inkább felajánlunk egy alternatívát.

Vendégváró zöldségtál (az óramutató járása szerint haladva: kaliforniai paprika, jégcsapretek, kígyóuborka, répa, kígyóuborka, karalábé, középen szeletekre vágott lilakáposzta van)

Jelentem, ez eddig elég jól bevált: vendégeink nagy része vígan eszi velünk a zöldségeket, és persze a húst is. A lényeg az, hogy mindenki egészségesen egyen, vagyis a magunk módján szelíden, de informatívan próbálunk példát mutatni. Vendégeink túlnyomó része rendkívül elégedett a zöldség-menüvel, felvillanyozza őket, hogy ez ilyen egyszerű, meg az is, hogy egészségeset ehetnek, amíg nálunk vannak. Kövessétek Ti is az egyszerű példát, működni fog: mindenki vidám és energikus lesz, ahelyett, hogy elpilledne és ágyért könyörögne. Ja, és nem egy ilyen tálat szoktunk készíteni, hanem 2-3-at, ha nem fogy el, másnap megesszük mi. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése