2014. május 31., szombat

Meglepetések és nem várt örömök

Azért mondjuk ki bátran, mi dagik, hogy nem szeretjük a nyarat. Izzadunk, melegünk van, nem kellemes ilyenkor dolgozni, a napsütötte utcán járni-kelni, inkább hűs helyen, pincében (esetleg borospincében) vagy más kellemes helyen képzeljük el magunkat. Az is igen nehéz, hogy mit viseljünk – nálunk pl. férfiaknak nem lehet rövidnadrágot hordani, és a csajoknak is szép ruhában kell járniuk… Döglesztő tud lenni…

Sajnos Magyarországon egyre keményebb melegek vannak nyáron. Az a helyzet, hogy lassan klíma nélkül ki sem lehet bírni egy panellakásban, aki duci, annak meg külön nehézség,mert a zsír jól szigetel, de sajnos ez csak télen hasznos.

A mai napon nekiláttam és átnéztem a régi ruháimat, amelyeket csak azért tettem el, mert ugyan már nem jöttek fel rám, de túl jók voltak ahhoz, hogy az áruház előtti ruhagyűjtő konténerbe beletegyem őket. Őrületes eredménnyel jártam: 3 kiváló pólót, két rövidnadrágot és két kiváló, márkás Levi’s nadrágot szedtem össze – olyanokat, amelyeknek a hordásáról rég lemondtam, de azért eltettem őket, mert drágák voltak. És most – csodák csodájára – nem csak hogy jók rám, de derékszíj kell ahhoz, hogy le ne essenek rólam.

Jó, hogy régen költöttem márkás ruhákra, most tuti sikert fogok aratni velük J. Tegnap igen erős megerősítés volt az egyik kedvenc kolléganőm részéről, hogy „B., te csinálod jól!” Látja mit eszem, hogyan élek, és levette, hogy ez működik! Szóval nagyon szép két napom volt ma – egyrészt jól megdicsért egy kolléganőm, másrészt találtam egy jó csomó mutatós és kényelmes ruhadarabot. Megérte!

2014. május 10., szombat

Az anyagcsere gyorsításáról

Nagyon sokat azt gondolják, hogy ha keveset esznek, le fognak fogyni. Sajnos ez hatalmas tévedés. A test ugyanis felismeri, hogy megváltozott a tápanyagbevitel és „vészüzemmódba” kapcsol: elkezd raktározni, vagyis lelassítja az anyagcserét. Az emberi test genetikai öröksége révén egyszerűen hízásra van programozva: pillanatok alatt tudunk elég sokat hízni (persze a szerencsések kivételével J), míg a fogyás segítésére szinte semmi mechanizmus nincs bekódolva.

Persze érthető ez, hiszen őseink 10 000 éveken át éheztek, az emberi test megtanult minden kis tápanyagot elraktározni. Ez ma már – amikor bőségesen van élelem minden pillanatban – hátránnyá vált, de később még jól jöhet (pl. háború esetén). Sok törzsi társadalomban és Afrikában a mai napig a kövér nő a szép és kívánatos, és ez nem véletlen. Gondoljunk csak a Bécsben őrzött Willendorfi Vénuszra: micsoda idomai vannak (hangsúlyozott nemi szervekkel), micsoda ideál lehetett az éhező ősemberek szemében!

A Willendorfi Vénusz (mellesleg a kedvenc szobrom)

Ma már arra kell törekednünk, hogy ne hízzunk. Aki koplal, nem csak lassabban fog fogyni, de a várhatóan bekövetkező falási rohamnak köszönhetően a dupláját hízza vissza annak, amit leadott. A fogyás titka tehát a minél egyenletesebb táplálkozás, ha úgy tetszik, a folyamatos evés. Ezzel felgyorsul az anyagcsere, a test elkezd „takarítani” és leépíteni az elraktározott zsírokat – nem akar majd raktározni, hiszen látja, hogy bőségesen, mindig kap tápanyagot. Itt a titok: a felgyorsult anyagcseréjű test élni kezd és feltöltődik energiával.

És hogy mi köze ennek a testkontrollhoz? Eléggé sok. A testkontroll sosem mondja, hogy ezt és azt edd ilyenkor és olyankor, hanem csak azt határozza meg, hogy mikor mit lehet enni. Ez ellentmondásosnak tűnik, de nem az: reggel 12-ig gyümölcsöt korlátlan mennyiségben lehet enni, délben és délután rizst, krumplit, zöldségeket szintén akármennyit lehet enni, ha pedig húst vagy babot akarunk enni, este 8-ig ehetünk azt is. A szabályokat leírtam már egy korábbi bejegyzésben (Hogyan legyél testkontrollos?). A könyvben ugyan nem írnak erről – akkor még nem volt divat anyagcseréről vagy annak sebességéről beszélni –, de a természetes higiéniába beletartozik az, hogy megadjuk a testünknek, amit igényel. Ez nem azt jelenti, hogy naponta háromszor degeszre tömjük magunkat, hanem azt, hogy testünket igényei szerint folyamatosan tápláljuk.

Reggeli gyümölcs - ehhez jön még 1-2 banán, ha szükséges

Amióta testkontrollos lettem, többet eszem – a barátaim meg is jegyezték már, hogy aszongya: „te folyton csak eszel”. Igen, valóban – és mégis fogytam 15 kilót és azóta is simán tartom a súlyomat. Nem hülyeség tehát ez az anyagcsere-gyorsítás.

Példaként leírom egy átlagos napi étkezésemet. Reggel gyümölcs, mondjuk kétszer (kb. 9-kor és 11-kor). Utána ebéd (általában zöldséges és rizses, tésztás vagy krumplis étel – lásd a recepteket), aztán délután 3 banán (az energia kedvéért) és gyümölcs vagy gyümölcslé (nem mindennap). Utána 5 körül eszem „uzsonnát” (ez általában vajas vagy zsíros kenyér vagy rizs és nyers saláta), majd este 8 körül egy vacsorát (ez sokszor főzelék vagy hús, hal zöldségekkel). Ez napi 6 étkezés, és minden benne van, ami a testemnek feltehetőleg kell.

Improvizált zöldséges rizs - csak úgy a "semmiből" főztem (répa, zeller és póréhagyma + rizs fűszerekkel)

Napi ötszöri-hétszeri étkezéssel az anyagcserét egyenletes (gyors) szinten lehet tartani. Az is igaz, hogy könnyebb egyféle könnyű ételt megemészteni, mint a nehéz, fűszeres, zsíros kevert ételeket, ebben érdemes követni a testkontrollt. A legfontosabb alapelv mindenféle táplálkozási módszernél és fogyókúránál az egyenletes tápanyagbevitel. Ha mi is átállunk erre, máris sokat tettünk a fogyásunkért.