2014. május 10., szombat

Az anyagcsere gyorsításáról

Nagyon sokat azt gondolják, hogy ha keveset esznek, le fognak fogyni. Sajnos ez hatalmas tévedés. A test ugyanis felismeri, hogy megváltozott a tápanyagbevitel és „vészüzemmódba” kapcsol: elkezd raktározni, vagyis lelassítja az anyagcserét. Az emberi test genetikai öröksége révén egyszerűen hízásra van programozva: pillanatok alatt tudunk elég sokat hízni (persze a szerencsések kivételével J), míg a fogyás segítésére szinte semmi mechanizmus nincs bekódolva.

Persze érthető ez, hiszen őseink 10 000 éveken át éheztek, az emberi test megtanult minden kis tápanyagot elraktározni. Ez ma már – amikor bőségesen van élelem minden pillanatban – hátránnyá vált, de később még jól jöhet (pl. háború esetén). Sok törzsi társadalomban és Afrikában a mai napig a kövér nő a szép és kívánatos, és ez nem véletlen. Gondoljunk csak a Bécsben őrzött Willendorfi Vénuszra: micsoda idomai vannak (hangsúlyozott nemi szervekkel), micsoda ideál lehetett az éhező ősemberek szemében!

A Willendorfi Vénusz (mellesleg a kedvenc szobrom)

Ma már arra kell törekednünk, hogy ne hízzunk. Aki koplal, nem csak lassabban fog fogyni, de a várhatóan bekövetkező falási rohamnak köszönhetően a dupláját hízza vissza annak, amit leadott. A fogyás titka tehát a minél egyenletesebb táplálkozás, ha úgy tetszik, a folyamatos evés. Ezzel felgyorsul az anyagcsere, a test elkezd „takarítani” és leépíteni az elraktározott zsírokat – nem akar majd raktározni, hiszen látja, hogy bőségesen, mindig kap tápanyagot. Itt a titok: a felgyorsult anyagcseréjű test élni kezd és feltöltődik energiával.

És hogy mi köze ennek a testkontrollhoz? Eléggé sok. A testkontroll sosem mondja, hogy ezt és azt edd ilyenkor és olyankor, hanem csak azt határozza meg, hogy mikor mit lehet enni. Ez ellentmondásosnak tűnik, de nem az: reggel 12-ig gyümölcsöt korlátlan mennyiségben lehet enni, délben és délután rizst, krumplit, zöldségeket szintén akármennyit lehet enni, ha pedig húst vagy babot akarunk enni, este 8-ig ehetünk azt is. A szabályokat leírtam már egy korábbi bejegyzésben (Hogyan legyél testkontrollos?). A könyvben ugyan nem írnak erről – akkor még nem volt divat anyagcseréről vagy annak sebességéről beszélni –, de a természetes higiéniába beletartozik az, hogy megadjuk a testünknek, amit igényel. Ez nem azt jelenti, hogy naponta háromszor degeszre tömjük magunkat, hanem azt, hogy testünket igényei szerint folyamatosan tápláljuk.

Reggeli gyümölcs - ehhez jön még 1-2 banán, ha szükséges

Amióta testkontrollos lettem, többet eszem – a barátaim meg is jegyezték már, hogy aszongya: „te folyton csak eszel”. Igen, valóban – és mégis fogytam 15 kilót és azóta is simán tartom a súlyomat. Nem hülyeség tehát ez az anyagcsere-gyorsítás.

Példaként leírom egy átlagos napi étkezésemet. Reggel gyümölcs, mondjuk kétszer (kb. 9-kor és 11-kor). Utána ebéd (általában zöldséges és rizses, tésztás vagy krumplis étel – lásd a recepteket), aztán délután 3 banán (az energia kedvéért) és gyümölcs vagy gyümölcslé (nem mindennap). Utána 5 körül eszem „uzsonnát” (ez általában vajas vagy zsíros kenyér vagy rizs és nyers saláta), majd este 8 körül egy vacsorát (ez sokszor főzelék vagy hús, hal zöldségekkel). Ez napi 6 étkezés, és minden benne van, ami a testemnek feltehetőleg kell.

Improvizált zöldséges rizs - csak úgy a "semmiből" főztem (répa, zeller és póréhagyma + rizs fűszerekkel)

Napi ötszöri-hétszeri étkezéssel az anyagcserét egyenletes (gyors) szinten lehet tartani. Az is igaz, hogy könnyebb egyféle könnyű ételt megemészteni, mint a nehéz, fűszeres, zsíros kevert ételeket, ebben érdemes követni a testkontrollt. A legfontosabb alapelv mindenféle táplálkozási módszernél és fogyókúránál az egyenletes tápanyagbevitel. Ha mi is átállunk erre, máris sokat tettünk a fogyásunkért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése