2014. augusztus 31., vasárnap

Mérgek, gyógyszerek vs. természetes higiénia

A nyár zárásaképpen egy hosszabb bejegyzésben próbálom meg összeszedni vegyes gondolataimat. Sokféle dolog lesz bennük, de a közös pont az evés és az élelmiszerek. Nem is annyira a Testkontroll, mint inkább a természetes higiénia szempontjából próbálom meg összefoglalni a dolgokat.

Az egyik, ami szöget ütött a fejembe, a gyógyszerek és a gyógyszerlobbi kérdése. A gyógyszeripar iszonyú pénzeket költ fejlesztésekre, ezért megpróbálja a már engedélyezett gyógyszerekről a legnagyobb profitot lehúzni. Ma már nem csak az a céljuk, hogy a betegeket egy életen át tartó gyógyszerszedésre ítéljék (ha meggyógyulnak, az a gyógyszergyáraknak nem jó), hanem az, hogy az egészségesek is szedjenek minél több gyógyszert. Pl. megelőzésképpen. „Szedd, mert akkor nem leszel beteg!” – harsogja a reklám, gusztustalan módon, elültetve a fejekben a gondolatot, hogy ha nem szedek bogyókat, beteg leszek. Ne dőljünk be nekik, ne mérgezzük magunkat vegyi anyagokkal! Legyünk egészségesek úgy, hogy vitaminban gazdag, nyers ételeket eszünk. Így nem kell majd gyógyszereket szednünk várnyomásra, cukorra, gyógyszer nélkül élhetünk életünk végéig.

A következő gondolatom az volt (persze nem én találtam ki), hogy nagyon nézzük meg, mit eszünk a boltokban, mert az élelmiszeripart nem az egészségünk, csak a pénz érdekli. Ideje elfelejteni azt a gondolatot, hogy minden, ami a boltban van, az ehető. Ez nincs így. Abból, hogy valamit engedélyeztek emberi fogyasztásra, még nem következik, hogy az alkalmas az egészség megőrzésére. Nézzünk pár példát. Vegyük a chipseket, csokikat, melyek valóságos merényletet jelentenek a szervezet ellen: tömény, sűrített ételek, semmi élő, tápláló nincs bennük. Csupa üres kalória. Mégis mit hirdetnek a tévében: „két étkezés között egyél ilyet” (…és betegedj meg és szedj gyógyszert). Már a gyerekeket ilyenekkel tömik, elhitetve, hogy pl. a K.nd.r pingui milyen jó, mert tej van benne. Hát pont ettől nem jó, hanem rossz. Ott van a kedvelt medve sajt, amiben szerintem konkrétan több a vegyi anyag, mint az ehető, tápláló alkotóelem. Az élelmiszeripar ráadásul mindent hőkezel, tartósít, vegyszerez. Nem véletlen, hogy a gyümölcsök pár nap alatt megromlanak: élő, lélegző szervezetek, nincsenek tartósítva, pontosan ezért érdemes fogyasztani őket.

Átverés a kóla light is: persze, nincs benne cukor, viszont van benne aceszulfám-K, fenil-alanin, meg aszpartám, egyik károsabb, mint a másik. Vagy ott vannak a divatos ízesített sörök: tele vannak mindenféle édesítőszerekkel és aromákkal. Inkább igyunk sima vizet vagy valódi sört, de ezeket a lötyiket kerüljük el! Ne dőljünk be annak sem, amit bizonyos termékek állítanak (pl. a N.rbi kaják vagy „light” italok), hogy „ez egészséges, mert ebben kevesebb cukor van” – attól még ugyanolyan egészségtelenek. Csak kevesebb cukor van bennük. Persze az igazi az lenne, ha semmiféle cukrot nem ennénk.

Már írtam arról, hogy rengeteg reklámban hirdetik a különféle emésztéssegítő szereket. Hogy ezekre miért van szükség? Mert nem helyesen táplálkozunk. Ha helyesen ennénk, nem kellene az emésztésünket folyton „segíteni”, megbirkózna az étellel egyedül is. Az ember pedig mit csinál? Mivel nem tudja, hogyan kell helyesen táplálkozni, helyette elkezdi magát „gyógyítani”: hol hashajtót eszik, hol hasfogót, hol pukizás elleni szereket, hol savlekötőt. Rengeteg reklám hajt rá a helytelenül étkező emberekre – ez is több milliárdos üzlet. „Nincs többé nehéz étel” – harsogja a reklám. De tápláló sincs; ha a gyomrot nem hagyjuk rendesen megemészteni az ételt, csak fölösleges, értéktelen anyagok jutnak a belekbe, melyek nem adják, hanem elveszik az energiát. Úgy együnk, hogy az emésztésünk optimálisan tudjon működni, és az összes „gyomorprobléma” azonnal el fog múlni. Miért van valakinek szorulása? Mert nem megfelelően táplálkozik. Egyszerű a probléma megoldására drága szereket vásárolni, de még egyszerűbb lenne helyesen táplálkozni. A salakanyagok kiürítése öröm és tisztulás legyen, ne szenvedés.

A nagy üzlet egy másik ágazata a vitaminok és kiegészítők piaca. Egyszerűbb a hiszékeny emberekkel elhitetni, hogy vegyenek kiegészítőket, mert anélkül betegek lesznek. De miért is kell a kiegészítő? Mert a helytelen táplálkozást szó szerint ki kell egészíteni ahhoz, hogy bevigyük szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat. Ha helyesen táplálkozunk, nélkülük is megkapjuk azt, amire szükségünk van.

Volt szó arról, hogy sokan azt hiszik: ami a boltban kapható, az egyben ehető is. A mindennapi táplálkozásban is hasonlóak a tévhitek: amit az asztalra teszünk, az „étel”, az „tápláló”. Ez valójában nem igaz. Vajon miért terjedt el az a szokás, hogy majdnem mindig hőst eszünk körettel? (= fehérje és szénhidrát egyben) Szerintem azért, mert így valóban „eltelít” az étel, vagyis sokáig nem leszünk éhesek, mert a gyomrunk küzd a benne lévő kevert tápanyagokkal. És a túlterhelt gyomor előbb-utóbb megbetegszik. A „napi háromszori étkezés” dogmáját szerencsére már kezdi felváltani a napi ötszöri, de még ez is kevés: jobb lenne hatszor vagy hétszer enni, és mindig csak keveset. Ne arra törekedjünk, hogy „jóllakjunk”, jól el legyünk telítve, hanem arra, hogy a gyomornak folyamatosan annyi feladatot adjunk, amivel meg is tud birkózni. Egy átlag magyar ebéd 7-8 óra emésztést von maga után, vagyis nem táplálja a szervezetet, hanem lefoglalja az erőforrásait, egészen estig; nem energiát ad, hanem energiát von el. És ez a legrosszabb, ami történhet.

Próbáljunk tehát élő, tápláló ételeket enni, melyek nem eltömítik, hanem tisztítják a szervezetet. Néhány egyszerű tanácsban összefoglalható a természetes higiéniát elősegítő alapelvek lényege:
·        ne szedjünk gyógyszereket, mesterséges kiegészítőket;
·        nagyon nézzük meg, hogy mit veszünk meg a boltban és mit eszünk;
·        kerüljük el a cukros vagy vegyszereket tartalmazó ételeket, italokat;
·        próbáljunk meg minden szükséges tápanyagot az ételünkkel bevinni a szervezetünkbe;
·        sokszor és keveset együnk;
·        ezenkívül pedig tartsuk be a testkontroll alapszabályait! LINK

2014. augusztus 24., vasárnap

Rakott és töltött ételek TK-módra

Elég sok zöldség van, melyet töltött vagy rakott módon el lehet készíteni (karalábé, karfiol, cukkíni stb.), csak arra kell vigyázni, hogy vagy saját magával, vagy krumplival / rizzsel, vagy hússal töltsük meg őket, a tápanyagokat ne keverjük össze. A „saját magával” azt jelentette, hogy a tökből / cukkíniből pörköltféle szaftos ragut főztem, és azt töltöttem vissza a kivájt zöldségbe. Meg lehet tölteni őket vajas krumplival, paradicsomos rizzsel is, illetve darált hússal is. Néhány példa kedvcsinálónak:

14. TK-s rakott karfiol (Az a lényege, hogy kevés zsemlemorzsát használjunk, és inkább több tejfölt és tojást.)

Hozzávalók:
1 fej karfiol
10 dkg vaj
2 ek napraforgóolaj
2-3 dkg zsemlemorzsa
2-3 dl tejföl (20 %-os)
1 db tojás

Elkészítés:
A karfiol külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Egy nagy fazékban bő sós vízben félpuhára főzzük a karfiolt. Ez forrástól számítva kb. 20 perc. Közben a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk. A tejfölt elkeverjük a tojással és fél teáskanál sóval. A karfiolt leszűrjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleszórjuk a zsemlemorzsa harmadát, erre rakosgatjuk a karfiol felét, amire rátördelünk egy kevés vajat és megszórjuk egy kis zsemlemorzsával, majd ráterítjük a többi karfiolt. Meglocsoljuk a rakottast a tojással elkevert tejföllel, rászórjuk a maradék zsemlemorzsát és rátördeljük a megmaradt vajat. Előmelegített sütőben 220 C°-on kb. 30 perc alatt átsütjük.

15. Töltött cukkíni

Hozzávalók:
néhány közepes cukkíni
½ kg darált hús
1 fej vöröshagyma
szeletelt vagy reszelt trappista sajt
olaj, só, bors

Töltött cukkíni

Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk. Ezután a darált húst hozzáadjuk és megpirítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd a húst puhára főzzük (ha kell, tegyünk alá egy kevés vizet). A cukkíniket vájjuk ki, hogy kis „csónakokat” kapjunk. A készre főzött húst ezekbe tegyük bele és a tetejükre tegyünk sajtot, majd sütőben süssük addig, amíg a sajt megpirul.

2014. augusztus 11., hétfő

Evés és táplálkozás

A bejegyzés ismét elméleti jellegű lesz, kedvcsinálásnak, illetve gondolatébresztőnek szánom. Nemrég ismét beszélgettem a tudatos étkező főnökömmel (vagyis már csak volt főnököm, de sebaj), aki azt mondta, hogy ő nem „eszik”, hanem „táplálkozik”. Le is fordította az átlagember nyelvére: nem örömforrásként tekint az evésre, hanem szükségletnek, a test táplálásának tartja. (Nagyszerűen rímel erre egy gyerekkoromban egy Kockás képregényben olvasott mondat: „Az evés nem örömünnep, hanem szükséglet” J).

Ezen el is gondolkodtam rögvest. Sokan feltehetőleg tényleg azért esznek, mert örömnek tartják az evést, esetleg ez az egyetlen örömforrásuk (ld. elhagyott nők kényszerek evése). A dolog jogos, hiszen nem véletlenül kísérleteztek szakácsok ezrei a történelem folyamán, hogy finomat főzzenek. A finomságoktól való függés azonban a zabálás és az elhízás melegágya, evési kényszer, amely nagyban rokonítható a cigaretta-, alkohol- vagy más egyéb függőséggel, és jellemzője a mértéktelenség. A dohányos és az alkoholista rákot kap; a nagyevő elhízik. Aki örömöt keres, az nem arra gondol, hogy jó-e a szervezetének az, amit tesz (vagyis amit eszik), hanem az ízekre és a mennyiségre utazik. Aki táplálkozik, az viszont képes felmérni, hogy a testének miből mennyire van szüksége, nem azt nézi, hogy sokat egyen vagy sokfélét, hanem tudatosan megválogatja az étrendjét.

Gondoljuk meg, hogy mit eszik egy átlagos evő egy nagyjából átlagos étkezés alatt. Egy tányér húsleves hússal, tésztával; egy adag krumplipüré sült kacsacombbal; egy adag túrós palacsinta gyümölcsöntettel. Hát hol lehet ebben a hiba? – kérdezhetnénk. Nézzük a TK szabályai szerint: 1) a hús és a tészta ütik egymást; 2) a krumpli és a hús ütik egymást; 3) a liszt és a túró ütik egymást; 4) a menüben elég sok tej és cukor van; 5) a mennyiség túl nagy, már magában eltömíti az emésztőrendszert. Ha erre még rájön egy kávé is, szokás szerint, akkor az már a hatodik hiba.

Szeretnék mindenkit rábeszélni arra, hogy a teste igényeinek megfelelően, tudatosan válogassa össze az ételeket. Ebben tökéletes segítség a Testkontroll, hiszen mindent ehetünk, amit csak akarunk, csak arra kell figyelni, hogy mit, mivel és mikor eszünk. Higgyük el, hogy érdemes odafigyelnünk a testünkre, érdemes a súlyunkat egy ideális szinten tartanunk, hiszen csak egy testünk van, amelyben egészségesen szeretnénk élni, sokáig, mindenféle nyavalya nélkül.

JUBILEUMI HÍR: több, mint ezerszer olvastátok már a blogot. Köszönöm szépen, kedves olvasóim, ennek örömére mindenkit meghívok egy virtuális koccintásra! Csirió! A megjegyzéseket, kérdéseket továbbra is várom a kommentekben!