2014. augusztus 24., vasárnap

Rakott és töltött ételek TK-módra

Elég sok zöldség van, melyet töltött vagy rakott módon el lehet készíteni (karalábé, karfiol, cukkíni stb.), csak arra kell vigyázni, hogy vagy saját magával, vagy krumplival / rizzsel, vagy hússal töltsük meg őket, a tápanyagokat ne keverjük össze. A „saját magával” azt jelentette, hogy a tökből / cukkíniből pörköltféle szaftos ragut főztem, és azt töltöttem vissza a kivájt zöldségbe. Meg lehet tölteni őket vajas krumplival, paradicsomos rizzsel is, illetve darált hússal is. Néhány példa kedvcsinálónak:

14. TK-s rakott karfiol (Az a lényege, hogy kevés zsemlemorzsát használjunk, és inkább több tejfölt és tojást.)

Hozzávalók:
1 fej karfiol
10 dkg vaj
2 ek napraforgóolaj
2-3 dkg zsemlemorzsa
2-3 dl tejföl (20 %-os)
1 db tojás

Elkészítés:
A karfiol külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Egy nagy fazékban bő sós vízben félpuhára főzzük a karfiolt. Ez forrástól számítva kb. 20 perc. Közben a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk. A tejfölt elkeverjük a tojással és fél teáskanál sóval. A karfiolt leszűrjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleszórjuk a zsemlemorzsa harmadát, erre rakosgatjuk a karfiol felét, amire rátördelünk egy kevés vajat és megszórjuk egy kis zsemlemorzsával, majd ráterítjük a többi karfiolt. Meglocsoljuk a rakottast a tojással elkevert tejföllel, rászórjuk a maradék zsemlemorzsát és rátördeljük a megmaradt vajat. Előmelegített sütőben 220 C°-on kb. 30 perc alatt átsütjük.

15. Töltött cukkíni

Hozzávalók:
néhány közepes cukkíni
½ kg darált hús
1 fej vöröshagyma
szeletelt vagy reszelt trappista sajt
olaj, só, bors

Töltött cukkíni

Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk. Ezután a darált húst hozzáadjuk és megpirítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd a húst puhára főzzük (ha kell, tegyünk alá egy kevés vizet). A cukkíniket vájjuk ki, hogy kis „csónakokat” kapjunk. A készre főzött húst ezekbe tegyük bele és a tetejükre tegyünk sajtot, majd sütőben süssük addig, amíg a sajt megpirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése