2014. augusztus 11., hétfő

Evés és táplálkozás

A bejegyzés ismét elméleti jellegű lesz, kedvcsinálásnak, illetve gondolatébresztőnek szánom. Nemrég ismét beszélgettem a tudatos étkező főnökömmel (vagyis már csak volt főnököm, de sebaj), aki azt mondta, hogy ő nem „eszik”, hanem „táplálkozik”. Le is fordította az átlagember nyelvére: nem örömforrásként tekint az evésre, hanem szükségletnek, a test táplálásának tartja. (Nagyszerűen rímel erre egy gyerekkoromban egy Kockás képregényben olvasott mondat: „Az evés nem örömünnep, hanem szükséglet” J).

Ezen el is gondolkodtam rögvest. Sokan feltehetőleg tényleg azért esznek, mert örömnek tartják az evést, esetleg ez az egyetlen örömforrásuk (ld. elhagyott nők kényszerek evése). A dolog jogos, hiszen nem véletlenül kísérleteztek szakácsok ezrei a történelem folyamán, hogy finomat főzzenek. A finomságoktól való függés azonban a zabálás és az elhízás melegágya, evési kényszer, amely nagyban rokonítható a cigaretta-, alkohol- vagy más egyéb függőséggel, és jellemzője a mértéktelenség. A dohányos és az alkoholista rákot kap; a nagyevő elhízik. Aki örömöt keres, az nem arra gondol, hogy jó-e a szervezetének az, amit tesz (vagyis amit eszik), hanem az ízekre és a mennyiségre utazik. Aki táplálkozik, az viszont képes felmérni, hogy a testének miből mennyire van szüksége, nem azt nézi, hogy sokat egyen vagy sokfélét, hanem tudatosan megválogatja az étrendjét.

Gondoljuk meg, hogy mit eszik egy átlagos evő egy nagyjából átlagos étkezés alatt. Egy tányér húsleves hússal, tésztával; egy adag krumplipüré sült kacsacombbal; egy adag túrós palacsinta gyümölcsöntettel. Hát hol lehet ebben a hiba? – kérdezhetnénk. Nézzük a TK szabályai szerint: 1) a hús és a tészta ütik egymást; 2) a krumpli és a hús ütik egymást; 3) a liszt és a túró ütik egymást; 4) a menüben elég sok tej és cukor van; 5) a mennyiség túl nagy, már magában eltömíti az emésztőrendszert. Ha erre még rájön egy kávé is, szokás szerint, akkor az már a hatodik hiba.

Szeretnék mindenkit rábeszélni arra, hogy a teste igényeinek megfelelően, tudatosan válogassa össze az ételeket. Ebben tökéletes segítség a Testkontroll, hiszen mindent ehetünk, amit csak akarunk, csak arra kell figyelni, hogy mit, mivel és mikor eszünk. Higgyük el, hogy érdemes odafigyelnünk a testünkre, érdemes a súlyunkat egy ideális szinten tartanunk, hiszen csak egy testünk van, amelyben egészségesen szeretnénk élni, sokáig, mindenféle nyavalya nélkül.

JUBILEUMI HÍR: több, mint ezerszer olvastátok már a blogot. Köszönöm szépen, kedves olvasóim, ennek örömére mindenkit meghívok egy virtuális koccintásra! Csirió! A megjegyzéseket, kérdéseket továbbra is várom a kommentekben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése