2015. május 31., vasárnap

Szállodai testkontroll

Az előző bejegyzést a tudatosság fontosságával zártam, ezt most ugyanazzal folytatom. Nemrég Hévízen pihentünk, félpanziós ellátást kaptunk, svédasztalos reggelivel és vacsorával. Azért írok erről, mert bizony észnél kellett lenni! A svédasztal angolul „all-you-can-eat”, vagyis „egyél, amit/amennyit akarsz”. Az alapgondolata a legtöbb embernek pont ugyanez: kifizettem, van minden, együnk jó sokat!

A második gondolatig csak kevesen jutnak el: jól gondoljuk meg, mit eszünk! Mérjük fel a lehetőségeket és cselekedjünk a TK szerint! Nos reggelire voltak friss zöldségek, saláták, rengeteg tojásétel (rántotta, tükörtojás, omlett), felvágottak, húsok, sajtok, joghurtok, tejbedara, péksütemények, és mindehhez gyümölcs- és zöldséglevek. Hamar felmértem: ha kenyeret eszem, max. vajat és lekvárt ehetek hozzá, az összes többi kiesik. Ezért maradtam a tojás + zöldségek kombinációnál – bár szigorúan véve nem TK-s, hiszen délig nem lenne szabad enni, de az elveknek megfelel. És délután 2–3-ig nem is voltam éhes, jól bírtam a fürdést a medencében…

A vacsora hasonló volt: rengeteg hús, hús hússal. Általában kétféle „vega” kaja is volt, de a sajtot valamiért egyikből sem bírták kihagyni… Maradt megint a húsos opció: halakat és húsokat ettem rengeteg zöldséggel és nyers salátával. Rántott húst nem, az nem egészséges. De így is nagyon jókat ettem, sokféle étket kipróbáltam.


OFF   OFF

Új gyógymód herpesz ellen


És végül egy nem idevaló téma: egy új gyógymódot találtam föl herpesz ellen, nekem annyira bevált, hogy közkinccsé kell tennem! A herpeszt fertőtleníteni és szárítani kell, attól múlik el és indul el a hegesedés. Egyik nap éreztem, hogy ki fog jönni a szám sarkában – az ember általában előre érzi a dolgot –, és éppen azon tanakodtam, hogy mit kellene tenni, amikor bevillant, hogy az etil-alkohol fertőtlenít is, szárít is, és még környezetbarát is. Ezért egy fültisztító vattát belemártottam 70%-os alkoholba (patikában kapható) és naponta 4–5-ször bekentem vele a herpeszt. 3 nap alatt elmúlt, lényegében seb és fájdalom nélkül. Érdemes kipróbálni, olcsó, egyszerű módszer, és még ronda fehér folt sem marad az ember száján, amit általában a szárítópaszta okoz. 

2015. május 17., vasárnap

Kis magyar körkép és egy horrorsztori

Az előző bejegyzéshez kapcsolódik ez a hír is: Norbi nem tudja lefogyasztani Tóth Verát LINK. Persze, mert Vera nem érett meg a változásra. És ha ő nem akarja, akkor senki sem fogja lefogyasztani – nyilvánvaló, hogy nála az evés örömforrás, mozogni meg nem szeret. Amíg fejben nem dönti el, addig duci marad.

Itt egy nagyon okos cikket találtam – végre! – a fogyózásról:

Miközben figyeltem a híreket a rádióban és a tévében is – egyre jobban elhízunk, betegek leszünk, erről is van cikk: http://index.hu/belfold/2015/05/11/egyre_dagadtabbak_a_magyar_fiatalok

Közben figyelem a környezetemet és döbbenetes az a tudatlanság és butaság, amit az evéssel kapcsolatban tapasztalok. Két kolléganőm tőlem nem messze evett a munkahelyi konyhában, két hatalmas, elhízott nő, mindkettő 100 kiló körül, megették a húst, a párolt zöldségköretet mindketten kidobták a kukába (!), miközben végig arról beszélgettek, hogy ki milyen beteg, milyen gyógyszereket szed, és milyen orvosokhoz jár. Azt hittem elájulok, természetesen nem szóltam egy szót sem, de hát ez valami döbbenetes volt! Ja, és 30 év alattiak mind a ketten. Jó indulás az élethez, nem?

Ezért fogalmazódott meg bennem, hogy iskolai tantárgynak kellene lennie az egészséges étkezésnek, a kémia, fizika vagy akár a történelem magolása helyett határozottan hasznosabb lenne és sok beteget takarítana meg a lepukkantnál is lepukkantabb magyar egészségügynek. A tudatosság teljes hiánya helyett jó lenne, ha mindenki tudná, hogy mit eszik, és előre tervezne, mert ez az egészséghez vezető út első lépése.

2015. május 10., vasárnap

Norbi módszeréről

Mostanában telis-tele van a média Schobert Norbi harsogó reklámjaival. Beszél szegénykém össsze-vissza mindent, építgeti a cégbirodalmát, de meggyőződésem, hogy valóban nem az emberek egészsége érdekli, hanem a kassza jól csengő bevétele. „Szó sincs az elhízott, cukorbetegséggel fenyegetett szegény magyar nép egészsége miatti aggodalomról” – írja egy másik blog LINK. Valahogy én is így látom, de ne szaladjunk ennyire előre.

Nem azért írok erről, mert bármi bajom lenne Norbival (hiszek benne, hogy mindenki szabadon dönthet arról, hogy mit szeretne enni és kitől veszi meg), hanem azért, mert az övé üzleti vállalkozás, vagyis mindennek a végén nem az embereknek akar jót, hanem sok pénzt akar szerezni. Ez a blog pedig másról sem szól, mint arról, hogy hogyan lehet egyszerűen, minden különösebb befektetés vagy ráfordítás nélkül egészségesen táplálkozni, ugyanabból a boltból, ahová eddig jártunk – olcsón, táplálón, egészségesen.

Norbink mást se mond, minthogy kerüljük a „széndátokat” (szegény képtelen kimondani a „szénhidrát” szót), ellenségnek tekinti őket, miközben kakaós csigát és cukros kakaót javasol reggelire… nooormális? Ő a fogyást tekinti a legfőbb szentségnek és nem gondol arra, hogy a fogyás önmagában nem eredmény – hiszen betegségtől vagy táplálékhiánytól is lefogyhat valaki, és ebben semmi pozitív nincs. És abban sem, hogy valaki kínlódva lefogy, minden energiatartaléka kimerül, aztán rövid időn belül újra visszahízza, amit leadott.

Norbi módszerében az a legnagyobb hiányosság, hogy a rossz szokásokat, beidegződéseket nem akarja megváltoztatni, vagyis semmiféle új szemléletet nem vezet be, nincsenek benne tudományosan alátámasztható elvek és összefüggő rendszer, egyszerűen azt sugallja, hogy zabáljatok nyugodtan, úgy, ahogy eddig, update kakaós csigát is meg update bejglit is, nem beszélve az update csokiról. Hát új személet ez? Kicsit sem. A fő az, hogy Norbi update termékeket kell venni, és attól nem fogunk hízni. Faék egyszerűségű egybites filozófia. Nem mutatja meg a helyes utat, hanem csapdába visz.

Éppen ezért nem fogadom el ezt a fajta életmódprogramot. Kiszolgáltatottá tesz, hiszen egyetlen termékcsoporttól teszi függővé az életet. Valójában nem az egészséget tekinti elsődlegesnek, hanem a mindenáron való fogyást és a „zsírégetést,” méghozzá táplálékmegvonással.

Viszont akkor és csakis akkor lehet tartós az eredmény, ha fogyás közben is jól érezzük magunkat, energikusak vagyunk, nem vágyunk folyton egészségtelen ételekre – hiába fogyunk le, ha nem lesz tartós, és ha közben vegyi anyagokkal tömjük meg a szervezetünket (szacharin, aszpartám, aceszulfám-kálium, fenil-alanin, nátrium-ciklamát és hasonló adalékanyagok, meg szénhidrátmentes csodaliszt). Norbi általában egy szót sem szól méregtelenítésről, pedig az a zsírpárnák eltüntetésének és a levertség megszüntetésének legbiztosabb módja.

Norbi abban hisz, hogy a szénhidrátbevitel csökkentése csodaszer, pedig nem az. A testünknek nagyonis szüksége van szénhidrátokra, keményítőkre, hiszen ezek adnak energiát a testnek. Csak ésszerűen kell csinálni: több értékes szénhidrátot és kevesebb cukrot kell ennünk. Abban igaza van Norbinak, hogy sokkal több gyümölcsöt és zöldséget kell enni, de soha nem hallottam, hogy arról is eligazítást adna, hogy ezt hogyan és mikor tegyük. Látott már valaki Norbi update zöldségeket vagy gyümölcsöket? Nem hát, mert neki az nem üzlet, ha valaki a zöldségeshez jár.

A Testkontroll szemben áll a divatos és egyoldalú diétákkal. A Testkontroll egy elv, egy filozófia, amely nem köt minket egyetlen bolthoz, egyetlen megrögződéshez, hanem hagyja, hogy mi magunk állítsuk össze egészséges és energizáló étrendünket abból, amit bárhol, bármelyik boltban elérhetünk. Mi lesz a sok megvezetett fogyózóval, ha bezár a Norbi üzletlánc?

Ha valaki normálisan, megfelelően étkezik, fogyni fog, mesterséges szerek nélkül is, fölösleges ezért pl. „zsírégetőkkel” dúsított drága ásványvizeket inni. Tudom, hogy az Update módszer sok embernek bejön és sok rajongója is van. Lehet hinni benne és természetesen bárki kövesse, aki akarja, de akinek mégsem jött be, azt sok szeretettel várja a valóban létező és működő Testkontroll.

Ja, és van egy pont, amiben szerencsére egyetértünk, jelesül az, hogy egy kis alkohol is belefér az egészséges étkezésbe. Szerintem is. Egészségedre, Norbi!