2015. június 12., péntek

Nyári receptek


Nyáron – legalábbis mi panelban lakók – nem szeretünk főzni, mert anélkül is 40 fok van a lakásban. Ezért maradnak a gyors, nyers saláták, esetleg virsli, mert az hamar megvan, vagy a pirítós. A salátákat fel lehet dobni mindenféle öntetekkel, a császár azonban – szerintem – a kapros öntet. Ebből nemrég csináltam először, és nagyon bevált.

A korábban ismertetett salátákhoz – lásd a 16-os bejegyzést és az azt kiegészítő 62-es bejegyzést – egy nagyon szuper kapros öntetet lehet kb. két perc alatt csinálni. A recept a következő:

Kapros joghurtmártás

Hozzávalók:
2 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítése:
Egy tálba tesszük a joghurtot, sózzuk, borsozzuk. A kaprot leöblítjük, alaposan lerázzuk, felaprítjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, lereszeljük vagy fokhagymanyomóval kinyomjuk. A felaprított kaprot és a lereszelt fokhagymát is a joghurthoz adjuk. Alaposan összekeverjük, ha kell, utánaízesítünk, és már tálalhatjuk is.
Nem kell bele sok fokhagyma, mert akkor annak az íze fog dominálni! Elég egy icipici gerezd is. Először egy jó nagy gerezdet tettünk bele, sírtunk is nagyon a végeredmény miatt. Túl sok volt a fokhagyma!
Ezt az öntetet bátran fogyaszthatod tojással, grillezett hússal, joghurttal, ha úgy döntesz, hogy aznap fehérjenap lesz.


Kaprot akár az erkélyen is nevelhetsz.
Nekünk is saját kaprunk van, az erkélyen nevelgetem őket egy nagy műanyag cserépben. Csak el kellett vetni, azóta csak locsolgatom, és nagyon jó érzés, hogy mindig van itthon finom, friss kapor.


Egy gyors és kellemes nyári ebéd lehet a következő kombináció:

A nyers zöldségsalátához keverj csirkemell-, tojás- és sajtdarabokat (például kékpenészes vagy roquefort sajtot). A legnagyobb hőségben is könnyen elkészíthető és laktató. Lehet hozzáadni olívabogyót vagy le lehet önteni valami öntettel is, pl. a kapros öntettel. J A bolti önteteket nem javaslom, tele vannak vegyi anyagokkal.



Vendégváró zöldségek öntettel:

Vendégváráshoz és grillezéshez: egy régebbi bejegyzésben (18. bejegyzés) írtam az egészséges vendégváró zöldségekről. A Kiskegyed magazin egyik számában találtam egy igen jól összeszedett kombinációt, ezt most én is közéteszem – ezt a szép kezdeményezést érdemes követni. Szép nyarat, és ha van receptetek, írjatok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése