2015. július 31., péntek

Két cikk a nyári uborkaszezonra

Az első cikk, melyet nemrég olvastam, a „rossz diétáról”, a „hobbifogyásról” szól, és nagyon jól elmondja, hogy mit és miért ne csináljunk. Olvassátok el, nagyon érdemes, mert – bár a cikk nem mondja el – az is implicite benne van, amit a TK hirdet és amiről a múltkor írtam: hogy bizony ez nem csak egy diéta, hanem egy működő életmódprogram.

Nemrég jómagam is nyaraltam, 10 napot, ebből 8 napban vagy ismerősök jöttek hozzánk, vagy mi utaztunk el ismerősökhöz. Úgy döntöttem, nem lesz TK, mert túl nagy energia lenne, meg meg is ér egy kísérletet, hogy mi lesz, ha egy hétig rosszul táplálkozom. Igen, bocs,de így két év után már nem tudok mást mondani, mint ezt, hogy „rosszul táplálkozom”. Vagyis strandkaját eszem és összevissza keverek mindent, fagyit eszem, sört iszom, meg azt, amit a vendéglátók éppen adnak. Bevallom, nehezen bírtam, mindig kellett egy kis salátát ennem, amikor végre hazatértünk… Ki se bírtam volna nélküle. Legutóbb mogyoróolajat vettem, fenomenális, és nagyon jól csúszik tőle mindenféle saláta. A jövő héten akciós a Lidlben! J

A másik cikk megint az élelmiszeripar trükkjeiről szól, erről nem is írok többet, olvassátok el, megéri.
A cikk: 

Szép augusztust Nektek!

2015. július 6., hétfő

I’m on a diet

Sokszor írtam már, hogy minden egészséges táplálkozás alapja a tudatosság.

Arról is írtam, hogy az emésztési panaszokat a mai ember nem tekinti betegségnek, hanem elfogadja, hogy ezekkel együtt kell élni (lásd a reklámokat). Persze, hiszen összeeszünk mindent. Nézzük egy átlag család ünnepi menüjét: húsleves, rántott hús sült krumplival, savanyúság, sütemény és kávé: kinek ne fájna ettől a hasa? Mégis az terjedt el a hétköznapi nyelvben, hogy aki egészséges, az mindent ehet, aki beteg, annak pedig diétáznia kell.

De mit is jelent a diéta szó? A „diéta” a MÉK (Magyar Értelmező Kéziszótár) szerint „különleges egészségügyi szempontok szerinti étrend”. Aki beteg, az diétázik, erre mondja az angol szabadkozva, amikor kínálják, hogy „I’m on a diet”. A „diet” szó azonban az angolban „étrendet” is jelent, nem annyira csak a „diéta” az értelme, mint a magyarban.

A képlet tehát: diétázom = tudatosan étkezem! Ezt pedig semmiképpen sem szégyelleni kéne, hanem tudatosan vállalni. Miért ne ehetne okosan, tudatosan az, aki nem beteg? S ha okosan, tudatosan étkezik, hogyhogy nem is lesz beteg, sőt még el is múlnak egyes betegségei? A Testkontroll maga is egy diéta, csak annyival jobb, hogy semmit nem kell kihagyni belőle. Legalábbis mindenképpen „különleges egészségügyi szempontok szerinti étrend”. Csak nem akkor, amikor már baj van, hanem megelőzésképpen.