2016. december 31., szombat

Krampampuli – majdnem selmeci módra

A krampampuli igazi forró, lélekmelengető ital a hosszú téli estékre–éjszakákra. Az interneten elterjedt bólészerű, híg, nőknek való J változat helyett én most a mai diákok által főzött selmeci hagyományú italhoz hasonló krampampulit – ahogy az egyetemen hívtuk, „krampácsot” – próbálok bemutatni. A valódi recept titkos, nem jutottam hozzá, de ha hozzájutnék sem tehetném ki a netre, ezért – számtalan vidám szakestély és a neten található receptek ötvözésével – kifejlesztettem egy saját változatot. Jó erős, gyümölcsös, ütős, és egy kicsit sem testkontrollos – de hát sebaj, év vége felé mulatni is kell. Sajnos most már nem tudtok nekiállni, mert pár nappal az ivászat előtt kell elkezdeni az előkészületeket, elnézést ezért, de jövőre bátran nekiállhattok! Akár már januárban is.

Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

2-3 dl rum (60 fokos az igazi, de bármilyen jó)
1-2 dl vodka (vagy pálinka)
5-5 dkg a következőkből: apróra tört dió, egész mandula, mazsola, datolya, aszalt szilva, asztalt sárgabarack, aszalt füge (ezeket általában 200 g-os csomagokban árulják, a csomag negyede pont elegendő)
5-10 dkg gyorsfagyasztott erdei gyümölcs, de ezt akár ki is lehet hagyni (bármelyik jó, legyen benne szeder, eper, málna, ribizli stb.)
1-2 üveg jó vörösbor
1 liter víz vagy narancslé
cukor vagy méz ízlés szerint
fél citrom leve
fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

Egy héttel vagy pár nappal a buli előtt össze kell vágni a diót, mandulát és aszalt gyümölcsöket, egy befőttesüvegbe kell tenni őket, és jól fel kell önteni rummal, illetve rummal és vodkával (főleg rummal, de lehet minden egyéb erős ital is). Ezt a keveréket hagyni kell ázni egy pár napig, akár egy hétig is.

Úsznak a gyümölcsök a finom rumban
A főzés napján a kész rumos keveréket egy lábasba kell önteni, majd erre rá a bort és a vizet (vagy narancslevet). A megfelelő fűszerekkel és ízlés szerint cukorral vagy mézzel fel kell főzni. Ezzel gyakorlatilag készen is van. Vigyázva igyátok, üt, mint a rosseb! J Kellemes krampampuli-nóta az iváshoz:


Enjoy!

A blog korábbi tartalmait ITT találod! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése