2016. november 22., kedd

A szénhidrát és a keményítő

Fontos tisztázni, hogy mi a különbség a szénhidrát és a keményítő között, mert sok helyütt sokfélét lehet olvasni, ideje rendbe tenni a dolgokat! Kezdetben én sem vettem észre ezt a fontos különbséget, ezért is érdemes vele most foglalkozni.

A szénhidrátok szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak, a legjobbak elsősorban a gyümölcsökben. A legfontosabb monoszacharidok a szőlőcukor (glükóz), és a gyümölcscukor (fruktóz). A diszacharidok (a szacharóz vagy répacukor, mely azonos a köznapi értelemben vet cukorral, a laktóz vagy tejcukor, a maltóz, vagy malátacukor) kevésbé jó tápanyagok. A zöldségek is rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, de mivel ezek könnyen lebontható mono- vagy diszacharidok, ezeket szabad hússal együtt is fogyasztani.

A szénhidrátokon belül külön csoport a keményítőké, ezek összetett szénhidrátok (poliszacharidok), sok-sok glükózmolekulából lánccá összeálló vegyületek. Lebontásuk lassú, ezért nem szabad őket állati fehérjékkel egyszerre fogyasztani! Gazdag keményítőtartalmú növények például a gabonafélék: a búza, rozs, zab, kukorica és rizs, valamint a burgonya. Plusz a belőlük készült ételek, pl. a tésztafélék, kenyerek.

A cukor, a fehér liszt sok üres kalóriát és nulla tápértéket tartalmaz. Gyorsan felszívódnak, megdobják a vércukrot, ami problémákat okozhat. Ezért érdemes olyan ételeket választani, amelyek szép lassan szívódnak fel, azaz közepes vagy alacsony glikémiás indexűek (a témáról bővebben ITT). Ilyenek a következőek:

  • a gyümölcsök nagy része - minél édesebb, annál magasabb a glikémiás indexe,
  • a zöldségek nagy része - alacsony glikémiás index,
  • az étcsokoládé - nem a tejcsokik, a hanem valódi étcsokoládé 70%+-os kakaótartalommal,
  • olajos magvak. 
Figyeljünk oda, hogy a TK mit, mivel enged párosítani! ITT található a magyar, ITT az angol táblázat.

A blog korábbi tartalmait ITT találod! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése