2013. szeptember 27., péntek

Miért a Testkontroll?

Jópár éve szenvedek attól, hogy nem ideális az alakom. A párom így is szeret, a haverok szerint sem vagyok kövér, én mégis szeretnék olyan lenni, mint fiatal koromban, olyan 70 kiló körül. Egyszer, külföldi tanulmányaim során voltam 60 is, de az már mindenki szerint nagyon kevés volt. Most 86-87 vagyok, a barátaim között van aki még biztat is, mondván: „a férfi 100 kilónál kezdődik”. Hát nekem nem. Két éve döntöttem el határozottan, hogy lefogyok, de nem úgy akartam, ahogy sokan, akik pár hétig koplalnak, hogy utána megint zabálhassanak. Ugyanis nem bírom a koplalást, ha éhes vagyok, se dolgozni, se semmi mást nem tudok csinálni. Emiatt kiesett minden kalóriaszámlálós meg ilyen-olyan korlátozást tartalmazó diéta. Nem is nagyon kerestem, mert amikor megláttam, hogy mit kellene enni és milyen a mintaétrend, szinte minden diéta kiesett a rostán.

Én olyant kerestem, amelyben mindent ehetek, kisebb megkötésekkel, hiszen nem tudok lemondani a húsról, a pacalról, a disznósajtról meg egy csomó dologról, amit szeretek. Nincs időm arra sem, hogy mindig új, ismeretlen növények és alapanyagok után szaladgáljak a különféle bioboltokba és ezekből főzzek minden áldott nap. A páromra is tekintettel kellett lennem, neki se jó, ha külön-külön kell főzni, és nem a megszokott nyersanyagokat használhatjuk.

Tudtam, vagy legalábbis sejtettem, hogy a hízásnak köze van a méreganyagok felhalmozódásához, és ezt saját magamon éreztem is: fáradt voltam, kevés energiám volt, és éreztem is, hogy herótom van már a kenyértől, parizertől, éreztem, hogy a szervezetem minőségi ételekre vágyik. Csak lusta voltam lépni. Hogy mit ettem még akkoriban, egy későbbi bejegyzésben mesélem el.

Gyerekkoromból emlékeztem, hogy megvolt nekünk a TK könyv, de közben eltűnt, lehet, hogy az egyik takarítóakció során eladtam egy antikváriusnak. Még hozzá lehet jutni, nekem 600 Ft-ért sikerült megszereznem egy internetes könyvesboltból. Emlékeztem az alapelveire, miszerint ez nem egy klasszikus „diéta”, hanem egyfajta szabályrendszer, amelyet betartva jobban érezhetjük magunkat és még fogyhatunk is. Lényegében mindent lehet enni, lehet sokat enni, és az sem baj, ha egyszer-egyszer „bűnözünk” egy kicsit. Emlékeztem rá, hogy éveken át lehet csinálni, elkerülve a jojóeffektust, tehát nem kampányszerű diéta lesz, amit csinálunk, hanem egy mélyebb változás. Persze csak homályosan emlékeztem a részletekre, de végül azt mondtam, egy próbát megér: legalább újra elolvasom a könyvet.

Szerdán jött meg a könyv, és én annyira a hatása alá kerültem, hogy csütörtökön már kezdtem is a gyakorlati megvalósítását. A párom csak pislogott… Nemsokára azt is megírom, hogy miért.

A módszer eredete és a könyv

A magyarul Testkontroll címen megjelent könyvet Harvey és Marilyn Diamond írta az Egyesült Államokban, 1985-ben (a könyv felépítését és állításait, javaslatait később elemezzük majd). A módszer a természetes higiénia alapelveire épül: rendkívül könnyen megjegyezhető, logikus, és betartása szinte semmilyen nehézséget nem okoz, ha van egy kis szabadidőnk főzni. Illetve nyers gyümölcsből, zöldségből salátákat készíteni, de erről később... A módszer rövid ismertetése az angol Wikipedián már megvan (http://en.wikipedia.org/wiki/Fit_for_Life).

A magyar kiadást 1990-ben adta ki az akkor nagyon befutott Agykontroll Kiadó, a fordítást is a magyar Agykontroll-pápa Domján László rokonai csinálták, meglepően gördülékenyen és pontosan. A könyv magyar címe így lett Testkontroll, nyilván profitálni akartak az Agykontroll rendkívüli népszerűségéből. Az eredeti címből alcím lett: "életerő életfogytig". Ebben az eredeti szójátéka is benne van: a "fit for life" egyrészt a darwini értelemben vett "rátermett az életre" kifejezésre utal, másrészt a "for life" az élet végéig tartó utat jelenti, az angolban a kifejezés hallatán a "sentence for life" (életfogytig elítélni) ugrik be. Ezt a játékot könyv címe és alcíme tökéletesen adja vissza.


A 220 oldalas magyar könyv, valljuk be, meglehetősen ronda, tipográfiailag rémes, a stílusa is olyan amerikai marketinges, amit a teleshopokból és egyéb szörnyű műsorokból ismerhetünk. A benne leírt módszer azonban nagyon is jól használható. Ezt a következő bejegyzésekben próbálom bizonyítani. Fogok idézni is, szerintem egy majdnem 30 éves könyv esetében ez már senki érdekeit sem sérti. A könyv már nem kapható, jogdíjat se nagyon kaphat érte senki. Maximum egy kis reklámot csinálunk neki, hát istenem...

Nemsokára visszajövök és írok arról, hogy hogyan találtam rá erre a módszerre és miért ezt választottam.

Bevezetés: Fit For Life - Testkontroll

Kedves Érdeklődő!

Ez a blog teljesen új, az 1985-ben megjelent Testkontroll nevű életmódprogramról és arról szól, hogy ezt a programot hogyan vezettem be (próbálom bevezetni) saját életembe és milyen tapasztalataim vannak.

Amikor az interneten keresgéltem, kiderült, hogy sehol sincs összefüggő magyar fórum vagy blog a Testkontrollról, általában fogyókúrás blogokban/tanácsadókban említik valamelyik kategóriában az előnyök és hátrányok rövid felsorolásával együtt. Angol/amerikai oldalakon sem nagyon jártam sikerrel. Nekem eddig bevált a módszer és ezért szeretnék egy blogot szentelni neki (meg azért is, mert, ha rámjön, imádok írni). Itt megosztom tapasztalataimat és mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki a módszert és ossza meg a tapasztalatait ő is. Szintén várjuk azoknak a bejegyzéseit is, akik már próbálták a módszert.

Sajnos a sima "testkontroll" blogcímet lefoglalta valaki, aki aztán semmit sem írt a módszerről, ezért tettem bele a címbe a módszer angol nevét is.

Kalandra fel!

Mindenkit üdvözöl: Kontroller