2013. november 24., vasárnap

Az étrendről

Összeszedtem, hogy nagyjából miket eszem egy hét folyamán. A régi életmódomhoz képest igen nagy változások történtek, ezeket nagyjából a következőkben lehet összefoglalni:
·        jóval kevesebb húst és sajtot eszem;
·        jóval több zöldséget és gyümölcsöt eszem;
·        sokkal kevesebb vizet iszom.

A Testkontroll című könyv az utolsó részben megad egy mintaétrendet, amelyhez egy csomó receptet is mellékelt a szerző. Az igazat megvallva, szerintem azzal a mintaétrenddel éhen lehet halni. Reggelire mindig csak gyümölcs és gyümölcslé, ez eddig rendben van. Ebédre gyakorlatilag csak gyümölcsöt és salátát ír elő a könyv, nagyon ritkán javasol valamiféle tésztás, lisztes vagy krumplis ételt is. A vacsora szintén mindig saláta, zöldséglé, ehhez ajánl néha pirítóst, húsos ételt a könyv. Emellett elég gyakoriak a gyümölcs- és salátanapok is, ami egy átlagembernek szintén nehezen vállalható. Egy találomra választott szombati nap étrendje a következő: REGGELI: gyümölcs; EBÉD: gyümölcs, gyümölcslé vagy -saláta. VACSORA: friss zöldségkoktél, vagy 1 db papaya, vagy 1 szelet görögdinnye, kaliforniai tostada (ez egy szószokkal leöntött párolt zöldségétel).

Borzasztóan hangzik, olyan, mint egy gyomorműtét után lábadozó beteg étrendje (elnézést, lehet, hogy itt most túloztam). Éhen halnék, ha csak ennyit ennék. Ezért szerintem egyáltalán nem árt, ha kicsit szabadabbra vesszük a figurát, és a korábbi posztokban bemutatott alapelveknek megfelelően kialakítjuk a saját magunknak szóló étrendet. A következő táblázatban azt mutatom be, hogy nagyjából miket eszem egy átlagos héten, aztán némi magyarázatot is fűzök a táblázathoz.


REGGELI
EBÉD
UZSI
VACSORA
HÉTFŐ
gyümölcs
hétvégi husi + saláta, rendelt kaja fele
vajas kenyér + saláta, rendelt kaja fele
sült tök vagy krumpli, saláta
KEDD
gyümölcs majdnem egész nap
vajas kenyér + saláta
hal­konzerv, saláta
SZERDA
gyümölcs
penne + saláta
gyümölcs­lé + saláta
penne + saláta
CSÜTÖR­TÖK
gyümölcs
rendelt kaja
tökély­szendvics* + saláta
PÉNTEK
gyümölcs
rendelt kaja fele
rendelt kaja fele + saláta
csirke, saláta
SZOMBAT
gyümölcs majdnem egész nap
sült hús + saláta
VASÁR­NAP
gyümölcs
házi főzés (sült hús) + saláta
kenyér, tészta, saláta
sült csirke­comb + saláta
* A receptet lásd lentebb!

A gyümölcsös reggelikről korábbi posztokban már írtam, most csak annyit, hogy úgy tűnik, a télen sem lesz gond az ellátással, a magyar helyett már jön be az import gyümölcs. Ebédre sokszor rendelek ételt a Cityfoodtól, erről majd később írok részletesen, általában a tej- és húsmentes ételek közül válogatok (ezek jóval olcsóbbak is). Ha hét közben főzünk valamit, az sem megy kárba… Uzsonnára csak lazán szoktam étkezni, vagy az ebéd maradékait, vagy vajas és zsíros kenyeret, olasz tésztát, tökélyszendvicset. Ez utóbbi a TK könyvben szerepel (eredetileg perfectly combined sandwich, itt van róla több infó és képek: http://happyhealthymama.com/2011/05/my-favorite-sandwich.html), pirított rozskenyér, egy fél avokádó, paradicsom és uborka, esetleg majonéz kell hozzá. Vacsorára szoktam a legváltozatosabban enni, mert a korábbiakban bemutatott „energialétra” alapján ilyenkor lehet húst, tejtermékeket, halat, babot, „nehezebb” ételeket is enni. Persze mi már tudjuk, hogy valójában ezek sem nehezek, csak az átlagember összeeszi őket más ételekkel és emiatt nehezen emészthetőek.

Valakinek első ránézésre monotonnak tűnhet a táblázatban látható ételválaszték, nekem egyelőre nagyon megfelel, mert a friss zöldséget és gyümölcsöt ízben nehéz utolérni, ezzel „megszépül” a vajas kenyér is, másrészt azért bőven van benne hús és különféle fűszerezett, főtt ételek is. És végül is nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. 

Az egész heti étrend nagyon pontatlan becslés után 6-7000 forintra jön ki, ebből kb. 2000 az ételfutártól rendelt étel. Ránézésre is látom, hogy ez jóval olcsóbb, mint a régi, „húst-hússal” + pizza és gyros típusú étkezésem. Érdemes kipróbálni. Egyelőre egy hátrány látszik: menzai, üzemi étkezdei környezetben nagyon nehezen megvalósítható a TK, de ennek még jobban után kell járni. A költségekről és az ételfutárokról későbbi posztokban fogok majd írni.

2013. november 17., vasárnap

Falusi és éttermi élmények...

(...avagy egy TK-s sosem hátrál meg)

A könyv olvasásakor már felötlött bennem a gondolat, hogy mi lesz majd, ha étterembe/vendégségbe/szakmai rendezvényre kell majd mennem? Hogyan fogok ott is egészségesen táplálkozni? Most mindent megtudtam, ráadásul egyben!

A november eleji háromnapos ünnep idején szokásunkhoz híven falura „költöztünk”, hogy ott pihenjünk. Erre már előre készültem. A faluban nincs zöldséges, a kis Coop-bolt kínálata korlátozott, ezért jó előre átgondoltam, hogy mit kell magunkkal vinni. A konyhai lehetőségek is korlátozottak, nem is szoktunk nagyokat főzni, csak kolbászos-hagymás rántottát, nyaranta meg parázsban sütünk krumplit, hagymát, húst, virslit. TK-s életem egyik nagy megmérettetésének tűnt az őszi falusi kiruccanás.

Első nap csináltam annyi salátát, ami kitart 3 napig. Ezzel nem is volt semmi gond. A vajas kenyér, zsíros kenyér OK, szóval azzal sem volt. De mit kezdjek a párom által imádott kolbászos, szalonnás, hagymás tojással? Tömény fehérjebomba, nem ehetek hozzá kenyeret. Rendben, akkor eszünk hozzá nyers salátát. És voilá, bevált, nem feküdte meg a gyomromat. A fényképen látható a finom magyaros étel és a saláta, meg a még városból megmaradt zöldséges étel, amit magammal vittem. Ez így tökéletesen összeállított testkontrollos menü, mégis ízletes és magyaros.


Egy népszerű fürdőhelyen is jártunk, ahol az egyik büfében lángost, gyrost, hamburgert, pizzát szoktunk venni. A lángos OK, az a TK-nak megfelelő, de a többiről le kellett mondanom. Úgy oldottam meg a helyzetet, hogy zöldsalátát (nyers zöldségeket adnak tökmagolajjal) ettem lángossal, ez is tökéletesen összeállított étel egy testkontrollosnak, még ha nem is a legegészségesebb. Nyáron majd viszek magammal salátát egy dobozban és akkor azt kiegészítem a büfében kapható valamelyik egyszerű étekkel.

A családdal étteremben is voltunk. Hagyományos, „magyaros” étterem volt, híres a halas fogásokról. Mondanom sem kell, az étlap 90%-a számomra nem felelt meg, de azért mindig van valami, ami jól párosított vagy jól párosítható. Az étterem étlapja fennen hirdette, hogy „a modern ételek kedvelői is találnak maguknak valót”. Ez nem volt igaz, TK-s szemmel szinte minden étel egészségtelen volt: harcsapörkölt túrós csuszával, szalonnába göngyölt hús krumplival, milánói szelet, rántott ételek, rántott hal stb. Egy testkontrollos azonban nem hátrál meg. Halászlevet rendeltem, az kenyér nélkül rendben van, és találtam egy ételt, amely tetszett: halcsíkok párizsi bundában salátaágyon. Ez sem volt 100% TK-s (a salátát agyonsózták és kevés volt, a panírban liszt van) de egy-egy nap „bűnözés” belefér az egészséges életmódba is. Gond nem volt egy szál se, még a családnak sem tűnt fel, hogy furcsa ételeket ennék. Nem nehezültem el tőlük, tehát nem vontak el energiát, ha ennyi sikerült, már az is jó.

Az ünnepek utánra maradt egy kétnapos konferencia. Ez azért problémás, mert nem dönthettem el, mit eszem, a konferencia szervezői állítottak össze egy menüt. A délelőttöt kihúztam gyümölcsökkel (kiszaladtam a sarki Tescóba), ez rendben volt. Ebédre szendvicsek voltak, hát azokból ettem. Ha nincs más, mindig ehetünk „hagyományos” ételeket – mondja a TK –, csak térjünk vissza az egészséges életmódhoz minél hamarabb. Hiányzott nagyon a saláta hozzá, de még így is OK volt. Közben vendégségben is voltam, ott is a házigazdák ételét kellett ennem, de ezzel sem volt gond, hiszen előtte ugyanazt ettem én is 30 évig.

És a végére a slusszpoén: egy ilyen hét után még mindig 79,5 kilót mutatott a mérleg, vagyis, ha nem is fogytam, nem híztam vissza. Innen jó folytatni, irány a harmadik hónap!

2013. november 6., szerda

Két hónap Testkontrollal

Kedves Olvasóim! Most arról szeretnék beszámolni, hogy hogyan zajlott testkontrollos életem második hónapja. Az első és legfontosabb továbbra is a súlycsökkenés: két hónap után 8-9 kilót fogytam, vagyis stabilan és fenntarthatóan fogytam heti 1 kilót. Néha úgy láttam, megtorpant a súlycsökkenés, de végül mindig folytatódott, és október végén nagy öröm volt látni, hogy 79,4 kilót mutatott a mérleg, vagyis – egyelőre ideiglenesen – átléptem lefelé a 80 kilós álomhatárt. Ahogy egy ismerősöm mondta, onnan megy le először a súly, ahová utoljára jött fel: láb, kar, arc. Kis pocakom még van, de szépen vékonyodok. A régebbi zakóim már túl nagyok, „Lagzi Lajcsisan” állnak rajtam, és most már minden barátom és ismerősöm észreveszi a fogyásomat, hozzátéve, hogy ez az én koromban szép teljesítmény.

Sokat olvastam közben diétás oldalakat és találtam egy újabb érvet a TK mellett. Aki koplal, nem eszik, hiányt idéz elő a szervezetében, amit a szervezet mindenekelőtt úgy kompenzál, hogy az izmokat kezdi lebontani, mert a fehérjéket könnyebben felhasználja, valamint annyival kevesebb izmot kell táplálni. Szóval visszaüt a koplalás, ne csinálja senki. Magamról annyit, hogy nőtt a vitalitásom, fittebb lettem, egyre jobban megy a fekvőtámasz, a október végén simán letekertem biciklivel 53 kilométert a Velencei-tó körül. Fociban is fürgébb, mozgékonyabb vagyok. Nem fenyeget hiánybetegség vagy legyengülés. Amikor megkívántam, halat, tejfölt is ettem, ezzel semmi gond nincs, ha nem eszünk mellé keményítőt, szénhidrátot. Mindkettőt lehet friss, nyers salátával enni.

A tekerés közben, ahogy szoktam, megálltam a híres gárdonyi gyrososnál egy eredeti, pitába töltött gyrosra. A kalóriát letekertem hazafelé, azzal nem volt gond, de azzal igen, hogy éreztem: ez az étel nem megtisztít, nem energiát ad, hanem megterhel és energiát von el. Már régen éreztem ezt az érzést és nem is hiányzik. Nagyon nagy a különbség a gyomrot megterhelő, nehezen emészthető ételek és a friss, vitalitást adó ételek között. Felfedezéseim során újabb finomságokkal bővült az étrend: ettem avokádót (nagyon finom), mangót (ennek erős íze van, de jó), pomelót (ez is nagyon finom, érdemes mihamarabb kipróbálni!).

Azt is felfedeztem, hogy mit jelent az „életerővel teli” kifejezés. Szombatonként sokszor dolgozom, van, hogy reggel 6-kor kelek és este 9-kor érek haza. Az egész napos meló után eddig éppen hazazuhantam, ettem valamit aztán már pislogni sem volt erőm. Az utóbbi hetekben 9-kor még nem voltam fáradt, volt energiám, tettem-vettem, rakodtam, és eszem ágában sem volt TV-t nézni (mondjuk eddig se sokat néztem). Jelentős változás ez is.

Azon is elgondolkodtam, hogy miért van az, hogy mi, modern emberek, semmit sem eszünk a maga természetes formájában. Mintha mindent meg kellene főzni, párolni, sütni, mindegy mi, csak hőkezeljük. A TK szerint ez kivonja az ételekből a természetes víztartalmat és denaturálja a hasznos vitaminokat, aminosavakat, fehérjéket, vagyis pont az életerőt veszi ki a táplálékból. Aztán meg csodálkozunk, hogy mindenki elhízott és beteg. Vessünk ennek véget: irány a zöldséges! Jól fogunk járni, az biztos, hiszen még a leghitványabb zöldség és gyümölcs is jobb, mint a felvágottak és a kommersz pékáruk.

A két hónap alatt észrevettem, hogy a zöldség-gyümölcs árak talán a legingadozóbbak az összes közül, ha van időnk, érdemes szétnézni, hogy mi, hol, mennyibe kerül. Szerencsére a környezetemben van egy Aldi, egy Lidl, egy Spar és egy kis maszek zöldséges, így mindig van hol vásároljak. Az Aldi kínálata még most ősz vége felé is kiváló, sokszor nagyon olcsó a napi akciók miatt, és majdnem minden magyar termék. A Lidlben szintén nagyon jó a választék, este sok mindent leáraznak, és általában mindenből van bőven, akkor is, ha akciós. A Spar nem annyira jó, viszont ott rengetegféle mag, olaj, kiegészítő kapható. A kis zöldséges vezetőjével pedig nagyon jóban vagyunk, nála minden termék minőségi, még ha kicsit drágább is. És van, amit csak ő tud beszerezni, a nagy láncok nem.

Két hónap után is meggyőző volt a TK, kicsit sem unom, viszont nagyon élvezem az eredményeket. Heti egy kiló fogyás és vitalitás! És a végére egy tanács. Ha mégis fájna a hasunk valami miatt, ne szedjünk gyógyszereket: egy tál friss, nyers, lédús saláta minden hasfájásra, gyomorbajra jó. Nekem legalábbis bevált.