(...avagy egy TK-s sosem hátrál meg)
A könyv olvasásakor
már felötlött bennem a gondolat, hogy mi lesz majd, ha
étterembe/vendégségbe/szakmai rendezvényre kell majd mennem? Hogyan fogok ott
is egészségesen táplálkozni? Most mindent megtudtam, ráadásul egyben!
A november eleji
háromnapos ünnep idején szokásunkhoz híven falura „költöztünk”, hogy ott
pihenjünk. Erre már előre készültem. A faluban nincs zöldséges, a kis Coop-bolt
kínálata korlátozott, ezért jó előre átgondoltam, hogy mit kell magunkkal
vinni. A konyhai lehetőségek is korlátozottak, nem is szoktunk nagyokat főzni,
csak kolbászos-hagymás rántottát, nyaranta meg parázsban sütünk krumplit,
hagymát, húst, virslit. TK-s életem egyik nagy megmérettetésének tűnt az őszi falusi
kiruccanás.
Első nap csináltam
annyi salátát, ami kitart 3 napig. Ezzel nem is volt semmi gond. A vajas
kenyér, zsíros kenyér OK, szóval azzal sem volt. De mit kezdjek a párom által
imádott kolbászos, szalonnás, hagymás tojással? Tömény fehérjebomba, nem ehetek
hozzá kenyeret. Rendben, akkor eszünk hozzá nyers salátát. És voilá, bevált, nem feküdte meg a
gyomromat. A fényképen látható a finom magyaros étel és a saláta, meg a még
városból megmaradt zöldséges étel, amit magammal vittem. Ez így tökéletesen
összeállított testkontrollos menü, mégis ízletes és magyaros.
Egy népszerű
fürdőhelyen is jártunk, ahol az egyik büfében lángost, gyrost, hamburgert,
pizzát szoktunk venni. A lángos OK, az a TK-nak megfelelő, de a többiről le
kellett mondanom. Úgy oldottam meg a helyzetet, hogy zöldsalátát (nyers
zöldségeket adnak tökmagolajjal) ettem lángossal, ez is tökéletesen
összeállított étel egy testkontrollosnak, még ha nem is a legegészségesebb.
Nyáron majd viszek magammal salátát egy dobozban és akkor azt kiegészítem a
büfében kapható valamelyik egyszerű étekkel.
A családdal
étteremben is voltunk. Hagyományos, „magyaros” étterem volt, híres a halas fogásokról.
Mondanom sem kell, az étlap 90%-a számomra nem felelt meg, de azért mindig van
valami, ami jól párosított vagy jól párosítható. Az étterem étlapja fennen
hirdette, hogy „a modern ételek kedvelői is találnak maguknak valót”. Ez nem
volt igaz, TK-s szemmel szinte minden étel egészségtelen volt: harcsapörkölt
túrós csuszával, szalonnába göngyölt hús krumplival, milánói szelet, rántott
ételek, rántott hal stb. Egy testkontrollos azonban nem hátrál meg. Halászlevet
rendeltem, az kenyér nélkül rendben van, és találtam egy ételt, amely tetszett:
halcsíkok párizsi bundában salátaágyon. Ez sem volt 100% TK-s (a salátát
agyonsózták és kevés volt, a panírban liszt van) de egy-egy nap „bűnözés”
belefér az egészséges életmódba is. Gond nem volt egy szál se, még a családnak
sem tűnt fel, hogy furcsa ételeket ennék. Nem nehezültem el tőlük, tehát nem
vontak el energiát, ha ennyi sikerült, már az is jó.
Az ünnepek utánra
maradt egy kétnapos konferencia. Ez
azért problémás, mert nem dönthettem el, mit eszem, a konferencia szervezői
állítottak össze egy menüt. A délelőttöt kihúztam gyümölcsökkel (kiszaladtam a
sarki Tescóba), ez rendben volt. Ebédre szendvicsek voltak, hát azokból ettem. Ha
nincs más, mindig ehetünk „hagyományos” ételeket – mondja a TK –, csak térjünk
vissza az egészséges életmódhoz minél hamarabb. Hiányzott nagyon a saláta
hozzá, de még így is OK volt. Közben vendégségben is voltam, ott is a
házigazdák ételét kellett ennem, de ezzel sem volt gond, hiszen előtte ugyanazt
ettem én is 30 évig.
És a végére a
slusszpoén: egy ilyen hét után még mindig 79,5 kilót mutatott a mérleg, vagyis,
ha nem is fogytam, nem híztam vissza. Innen jó folytatni, irány a harmadik
hónap!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése