2013. november 24., vasárnap

Az étrendről

Összeszedtem, hogy nagyjából miket eszem egy hét folyamán. A régi életmódomhoz képest igen nagy változások történtek, ezeket nagyjából a következőkben lehet összefoglalni:
·        jóval kevesebb húst és sajtot eszem;
·        jóval több zöldséget és gyümölcsöt eszem;
·        sokkal kevesebb vizet iszom.

A Testkontroll című könyv az utolsó részben megad egy mintaétrendet, amelyhez egy csomó receptet is mellékelt a szerző. Az igazat megvallva, szerintem azzal a mintaétrenddel éhen lehet halni. Reggelire mindig csak gyümölcs és gyümölcslé, ez eddig rendben van. Ebédre gyakorlatilag csak gyümölcsöt és salátát ír elő a könyv, nagyon ritkán javasol valamiféle tésztás, lisztes vagy krumplis ételt is. A vacsora szintén mindig saláta, zöldséglé, ehhez ajánl néha pirítóst, húsos ételt a könyv. Emellett elég gyakoriak a gyümölcs- és salátanapok is, ami egy átlagembernek szintén nehezen vállalható. Egy találomra választott szombati nap étrendje a következő: REGGELI: gyümölcs; EBÉD: gyümölcs, gyümölcslé vagy -saláta. VACSORA: friss zöldségkoktél, vagy 1 db papaya, vagy 1 szelet görögdinnye, kaliforniai tostada (ez egy szószokkal leöntött párolt zöldségétel).

Borzasztóan hangzik, olyan, mint egy gyomorműtét után lábadozó beteg étrendje (elnézést, lehet, hogy itt most túloztam). Éhen halnék, ha csak ennyit ennék. Ezért szerintem egyáltalán nem árt, ha kicsit szabadabbra vesszük a figurát, és a korábbi posztokban bemutatott alapelveknek megfelelően kialakítjuk a saját magunknak szóló étrendet. A következő táblázatban azt mutatom be, hogy nagyjából miket eszem egy átlagos héten, aztán némi magyarázatot is fűzök a táblázathoz.


REGGELI
EBÉD
UZSI
VACSORA
HÉTFŐ
gyümölcs
hétvégi husi + saláta, rendelt kaja fele
vajas kenyér + saláta, rendelt kaja fele
sült tök vagy krumpli, saláta
KEDD
gyümölcs majdnem egész nap
vajas kenyér + saláta
hal­konzerv, saláta
SZERDA
gyümölcs
penne + saláta
gyümölcs­lé + saláta
penne + saláta
CSÜTÖR­TÖK
gyümölcs
rendelt kaja
tökély­szendvics* + saláta
PÉNTEK
gyümölcs
rendelt kaja fele
rendelt kaja fele + saláta
csirke, saláta
SZOMBAT
gyümölcs majdnem egész nap
sült hús + saláta
VASÁR­NAP
gyümölcs
házi főzés (sült hús) + saláta
kenyér, tészta, saláta
sült csirke­comb + saláta
* A receptet lásd lentebb!

A gyümölcsös reggelikről korábbi posztokban már írtam, most csak annyit, hogy úgy tűnik, a télen sem lesz gond az ellátással, a magyar helyett már jön be az import gyümölcs. Ebédre sokszor rendelek ételt a Cityfoodtól, erről majd később írok részletesen, általában a tej- és húsmentes ételek közül válogatok (ezek jóval olcsóbbak is). Ha hét közben főzünk valamit, az sem megy kárba… Uzsonnára csak lazán szoktam étkezni, vagy az ebéd maradékait, vagy vajas és zsíros kenyeret, olasz tésztát, tökélyszendvicset. Ez utóbbi a TK könyvben szerepel (eredetileg perfectly combined sandwich, itt van róla több infó és képek: http://happyhealthymama.com/2011/05/my-favorite-sandwich.html), pirított rozskenyér, egy fél avokádó, paradicsom és uborka, esetleg majonéz kell hozzá. Vacsorára szoktam a legváltozatosabban enni, mert a korábbiakban bemutatott „energialétra” alapján ilyenkor lehet húst, tejtermékeket, halat, babot, „nehezebb” ételeket is enni. Persze mi már tudjuk, hogy valójában ezek sem nehezek, csak az átlagember összeeszi őket más ételekkel és emiatt nehezen emészthetőek.

Valakinek első ránézésre monotonnak tűnhet a táblázatban látható ételválaszték, nekem egyelőre nagyon megfelel, mert a friss zöldséget és gyümölcsöt ízben nehéz utolérni, ezzel „megszépül” a vajas kenyér is, másrészt azért bőven van benne hús és különféle fűszerezett, főtt ételek is. És végül is nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. 

Az egész heti étrend nagyon pontatlan becslés után 6-7000 forintra jön ki, ebből kb. 2000 az ételfutártól rendelt étel. Ránézésre is látom, hogy ez jóval olcsóbb, mint a régi, „húst-hússal” + pizza és gyros típusú étkezésem. Érdemes kipróbálni. Egyelőre egy hátrány látszik: menzai, üzemi étkezdei környezetben nagyon nehezen megvalósítható a TK, de ennek még jobban után kell járni. A költségekről és az ételfutárokról későbbi posztokban fogok majd írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése