2013. december 7., szombat

Pár recept és javaslat 2. rész

Kedves Olvasó! Itt folytatódnak a receptek.

3. Török zöldségfazék
Rendkívül finom, laktató és egészséges zöldségétel, egy vegetáriánus ismerősömtől tanultam. Színes és vidám, teli van élettel!

Hozzávalók:
½-1 deci olívaolaj
3-4 kisebb vagy 1-2 nagyobb cukkini
4-6 jó nagy sárgarépa
1-2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 üveg vagy doboz hámozott paradicsom vagy passzírozott paradicsom
1 doboz kidney vagy fehérbab
oregánó, petrezselyem, currypor, esetleg fűszerkeverék, só

A kisebb cukkíniket kockázzuk fel nagyobb darabokra, a nagyobbakból kaparjuk ki a magokat és utána kockázzuk fel őket. A répákat megpucoljuk, hosszában elvágjuk, hogy hosszúkás darabokat kapjunk. A hagymákat karikákra vagy csíkokra vágjuk.

Az alapanyagok főzés előtt. Ebben most padlizsán is lesz.

Egy fazékba beleöntjük az olívaolajat és lassú tűzön pirítani kezdjük a hagymát, közben hagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a cukkínidarabokat, megsózzuk, hogy levet eresszen, és nagy lángon kb. 5 percig főzzük lefedve. Ezután beletesszük a répát is, azt is főzzük még öt percig. Közben ráöntjük a paradicsomot és finoman megfűszerezzük (nem kell bele sok fűszer, csak só, kis oregánó, szárított petrezselyem, esetleg currypor vagy fűszerkeverék is mehet bele). A legvégén beleöntjük a lecsöpögtetett babot, amint felforr, készen is van. Nem kell túlfőzni, nem baj, ha kicsit ropog az a sárgarépa! Másnap még finomabb, amikor már összeértek az ízek.

A kész zöldségfazék egy adagja.

4. Testkontrollos pizza (vagyis hús- és sajtmentes)

Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
10 dkg grahamliszt vagy rozsliszt
10 dkg finomliszt
fél élesztő
2 dl víz
1 kanál só, olívaolaj
paradicsomkarikák, csíkozott hagyma, fagyasztott zöldségek, kukorica stb.

A tészta elkészítése. A háromféle lisztet és a sót egy lefedhető edényben összekeverjük, belemorzsoljuk a fél élesztőt, majd ráöntjük az olívaolajat és a 2 dl langyos vizet és összegyúrjuk a tésztát. Ezt utána lefedjük és kb. egy óráig állni hagyjuk. Egy óra elteltével átgyúrjuk, sodrófával kinyújtjuk, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük és rátesszük a paradicsomszószt és a feltéteket.
Szósz-receptet nem írok, mehet rá akár bolti szósz, fűszerezett ketchup vagy fűszerezett paradicsompüré stb. Feltétnek nálunk kötelező a paradicsom és a hagyma, emellé lehet fantáziánk szerint fagyasztott zöldségeket, kukoricát, olívabogyót, mindenféle mást is tenni. Csak a húst és a sajtot ki kell hagyni. Gázsütőben a legnagyobb fokozaton 10 perc alatt készen is van.


Ezen a képen egy vegyes pizza látható. Fele az enyém, fele a páromé 
(szalámival és sajttal), így igazságos és nem kell kétszer dolgozni vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése