3. Török zöldségfazék
Rendkívül finom,
laktató és egészséges zöldségétel, egy vegetáriánus ismerősömtől tanultam.
Színes és vidám, teli van élettel!
Hozzávalók:
½-1 deci olívaolaj
3-4 kisebb vagy 1-2
nagyobb cukkini
4-6 jó nagy
sárgarépa
1-2 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 üveg vagy doboz
hámozott paradicsom vagy passzírozott paradicsom
1 doboz kidney vagy
fehérbab
oregánó,
petrezselyem, currypor, esetleg fűszerkeverék, só
A kisebb cukkíniket
kockázzuk fel nagyobb darabokra, a nagyobbakból kaparjuk ki a magokat és utána
kockázzuk fel őket. A répákat megpucoljuk, hosszában elvágjuk, hogy hosszúkás
darabokat kapjunk. A hagymákat karikákra vagy csíkokra vágjuk.
Az alapanyagok főzés előtt. Ebben most padlizsán is lesz.
Egy fazékba
beleöntjük az olívaolajat és lassú tűzön pirítani kezdjük a hagymát, közben
hagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a cukkínidarabokat,
megsózzuk, hogy levet eresszen, és nagy lángon kb. 5 percig főzzük lefedve.
Ezután beletesszük a répát is, azt is főzzük még öt percig. Közben ráöntjük a
paradicsomot és finoman megfűszerezzük (nem kell bele sok fűszer, csak só, kis
oregánó, szárított petrezselyem, esetleg currypor vagy fűszerkeverék is mehet
bele). A legvégén beleöntjük a lecsöpögtetett babot, amint felforr, készen is
van. Nem kell túlfőzni, nem baj, ha kicsit ropog az a sárgarépa! Másnap még
finomabb, amikor már összeértek az ízek.
A kész zöldségfazék egy adagja.
4. Testkontrollos pizza (vagyis hús- és
sajtmentes)
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt
10 dkg grahamliszt
vagy rozsliszt
10 dkg finomliszt
fél élesztő
2 dl víz
1 kanál só,
olívaolaj
paradicsomkarikák,
csíkozott hagyma, fagyasztott zöldségek, kukorica stb.
A tészta
elkészítése. A háromféle lisztet és a sót egy lefedhető edényben összekeverjük,
belemorzsoljuk a fél élesztőt, majd ráöntjük az olívaolajat és a 2 dl langyos
vizet és összegyúrjuk a tésztát. Ezt utána lefedjük és kb. egy óráig állni hagyjuk.
Egy óra elteltével átgyúrjuk, sodrófával kinyújtjuk, kivajazott, kilisztezett
tepsibe tesszük és rátesszük a paradicsomszószt és a feltéteket.
Szósz-receptet nem írok, mehet rá akár bolti szósz, fűszerezett ketchup
vagy fűszerezett paradicsompüré stb. Feltétnek nálunk kötelező a paradicsom és
a hagyma, emellé lehet fantáziánk szerint fagyasztott zöldségeket, kukoricát,
olívabogyót, mindenféle mást is tenni. Csak a húst és a sajtot ki kell hagyni.
Gázsütőben a legnagyobb fokozaton 10 perc alatt készen is van.
Ezen a képen egy
vegyes pizza látható. Fele az enyém, fele a páromé
(szalámival és sajttal), így
igazságos és nem kell kétszer dolgozni vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése