2013. december 1., vasárnap

Pár recept és javaslat 1. rész

A blog statisztikái szerint Te, kedves Olvasó, főképpen a receptek és gyakorlati tanácsok iránt érdeklődsz, kevésbé érdekel az elmélet és a merengés… Ezért most előállok a kedvenc receptjeimmel, gyors és egyszerű ételek (nem igazán tudok főzni, neki sem állnék valami bonyolultnak…). Ha tudtok még ilyent, írjátok meg kommentben!

1. Penne arrabiata

Egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, tökéletes ebédnek vagy vacsorának. Általában sokat főzök belőle, mert 2-3 napig is jól eláll hűtőben.

Hozzávalók:
½-1 deci olívaolaj
1 zacskó olasz penne tészta
1 db vöröshagyma csíkokra vagy karikákra vágva
1 db lilahagyma csíkokra vagy karikákra vágva (aki szereti, tehet több hagymát is)
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom apróra vágva
1 üveg vagy doboz hámozott paradicsom vagy passzírozott paradicsom
chilipor, oregánó, petrezselyem, só

A szósz elkészítése. Egy lehetőleg teflonos serpenyőbe beleöntjük az olívaolajat és lassú tűzön pirítani kezdjük a hagymát, közben hagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát. Ha a hagymák kicsit megpirultak, megsózzuk-fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomokat. Ezeket megpróbáljuk jól szétfőzni (aki úgy szereti, főzés előtt lehámozhatja a paradicsomokat). Amikor a hozzávalók jól megfőttek, beleöntjük a hámozott vagy passzírozott paradicsomot és összefőzzük, közben kóstolgatva. Lehet levesebbre hagyni, a tészta úgyis fel fogja szívni a vizet. A bő vízben kifőzött penne tésztát leszűrjük, majd nyakon öntjük a forró szósszal. Sajtot tilos rátenni, úgy már nem TK-s!

2. Tökélyszendvics

A Testkontroll könyv egyik alapreceptje. A szerzők abból indulnak ki, hogy mindenki nagyon szereti a szendvicset, ezért – ha már esszük – érdemes megfelelő párosításban elkészíteni.

Hozzávalók:
szeletelt rozskenyér vagy teljes kiőrlésű kenyér
avokádó (puha, érett gyümölcs kell hozzá!)
salátalevelek
paradicsom- és uborkakarikák
csírák, magvak
majonéz, mustár vagy vaj

Az eredeti recept szerint a kenyeret meg kell pirítani, én nem szoktam. A kenyeret megkenem a héjából kivájt avokádóval (de az avokádó alatt lehet mustárral, majonézzel, vajjal is), erre teszek salátalevelet, majd paradicsom- vagy uborkakarikákat, esetleg magvakat vagy csírát és már eszem is. Nem szoktam rá vajat tenni, de a tetejére majonézt igen, csak az íze miatt. Nagyon egyszerű és finom étel. (Az előző posztból még egyszer, egy amerikai anyuka receptje képekkel: http://happyhealthymama.com/2011/05/my-favorite-sandwich.html.)

Egyéb gyors ötletek, ha éhesek lennénk: tepsiben süthetünk tököt, sült krumplit, mind a kettő nagyszerű és egészséges étel. Ha éhesek vagyunk, mindig jól jöhet egy-két baked beans (paradicsomos bab) és ratatouille (francia lecsó) konzerv (mindkettő kapható időszakosan a Lidlben, érdemes ilyenkor betárazni pár dobozzal). Ha tudtok még ilyesmiről, írjátok meg kommentben!

Ha mindenáron húst akarunk enni, legjobb a tepsiben sült csirke és a pulyka salátával és/vagy párolt zöldségekkel. Ugyanígy ehetjük a halkonzerveket is. Ha disznó- vagy marhahúsra vágyunk, legjobb, ha sütjük vagy grillezzük és ezt is mindig salátával, párolt zöldséggel együk. Ha lehet, kerüljük a virslit, parizert, kolbászt, szalámit, minden erősen fűszeres és vegyszerekben bővelkedő bolti húskészítményt. A húsleves is megfelel a TK-nak, ha nem eszünk vele tésztát vagy krumplit, csak a húst a zöldségekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése