A blog statisztikái
szerint Te, kedves Olvasó, főképpen a receptek és gyakorlati tanácsok iránt
érdeklődsz, kevésbé érdekel az elmélet és a merengés… Ezért most előállok a kedvenc
receptjeimmel, gyors és egyszerű ételek (nem igazán tudok főzni, neki sem
állnék valami bonyolultnak…). Ha tudtok még ilyent, írjátok meg kommentben!
1. Penne arrabiata
Egyszerű és gyorsan
elkészíthető étel, tökéletes ebédnek vagy vacsorának. Általában sokat főzök
belőle, mert 2-3 napig is jól eláll hűtőben.
Hozzávalók:
½-1 deci olívaolaj
1 zacskó olasz penne
tészta
1 db vöröshagyma
csíkokra vagy karikákra vágva
1 db lilahagyma csíkokra
vagy karikákra vágva (aki szereti, tehet több hagymát is)
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom
apróra vágva
1 üveg vagy doboz
hámozott paradicsom vagy passzírozott paradicsom
chilipor, oregánó,
petrezselyem, só
A szósz elkészítése.
Egy lehetőleg teflonos serpenyőbe beleöntjük az olívaolajat és lassú tűzön
pirítani kezdjük a hagymát, közben hagymanyomóval belepréseljük a fokhagymát.
Ha a hagymák kicsit megpirultak, megsózzuk-fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra
vágott paradicsomokat. Ezeket megpróbáljuk jól szétfőzni (aki úgy szereti,
főzés előtt lehámozhatja a paradicsomokat). Amikor a hozzávalók jól megfőttek,
beleöntjük a hámozott vagy passzírozott paradicsomot és összefőzzük, közben
kóstolgatva. Lehet levesebbre hagyni, a tészta úgyis fel fogja szívni a vizet.
A bő vízben kifőzött penne tésztát leszűrjük, majd nyakon öntjük a forró
szósszal. Sajtot tilos rátenni, úgy már nem TK-s!
2. Tökélyszendvics
A Testkontroll könyv egyik alapreceptje. A
szerzők abból indulnak ki, hogy mindenki nagyon szereti a szendvicset, ezért –
ha már esszük – érdemes megfelelő párosításban elkészíteni.
Hozzávalók:
szeletelt rozskenyér
vagy teljes kiőrlésű kenyér
avokádó (puha, érett
gyümölcs kell hozzá!)
salátalevelek
paradicsom- és
uborkakarikák
csírák, magvak
majonéz, mustár vagy
vaj
Az eredeti recept
szerint a kenyeret meg kell pirítani, én nem szoktam. A kenyeret megkenem a
héjából kivájt avokádóval (de az avokádó alatt lehet mustárral, majonézzel,
vajjal is), erre teszek salátalevelet, majd paradicsom- vagy uborkakarikákat,
esetleg magvakat vagy csírát és már eszem is. Nem szoktam rá vajat tenni, de a
tetejére majonézt igen, csak az íze miatt. Nagyon egyszerű és finom étel. (Az
előző posztból még egyszer, egy amerikai anyuka receptje képekkel: http://happyhealthymama.com/2011/05/my-favorite-sandwich.html.)
Egyéb gyors ötletek, ha éhesek lennénk: tepsiben süthetünk tököt, sült krumplit,
mind a kettő nagyszerű és egészséges étel. Ha éhesek vagyunk, mindig jól jöhet
egy-két baked beans (paradicsomos bab) és ratatouille (francia lecsó) konzerv
(mindkettő kapható időszakosan a Lidlben, érdemes ilyenkor betárazni pár
dobozzal). Ha tudtok még ilyesmiről, írjátok meg kommentben!
Ha mindenáron húst akarunk enni, legjobb a tepsiben sült csirke és a pulyka
salátával és/vagy párolt zöldségekkel. Ugyanígy ehetjük a halkonzerveket is. Ha
disznó- vagy marhahúsra vágyunk, legjobb, ha sütjük vagy grillezzük és ezt is
mindig salátával, párolt zöldséggel együk. Ha lehet, kerüljük a virslit, parizert,
kolbászt, szalámit, minden erősen fűszeres és vegyszerekben bővelkedő bolti húskészítményt.
A húsleves is megfelel a TK-nak, ha nem eszünk vele tésztát vagy krumplit, csak
a húst a zöldségekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése