2014. január 18., szombat

„Szerzetesek eledele” és saláta update

Találtam egy nagyon egyszerű és finom ételt, amely frissen készül és szinte bármikor fogyasztható. Úgy hívják, hogy szerzetesek eledele, kínai éttermekben általában csinálják, de csak kérésre, frissen, az étlapon sokszor nem is szerepel.

5. Szerzetesek eledele

Hozzávalók:
25 dkg káposzta darabokra vágva
15 dkg zöldborsó, kukorica, zöldbab, brokkoli (lehet fagyasztott is)
(2 kis fej gomba)
2 vékonyra szeletelt sárgarépa
2-3 ek olívaolaj
3-4 ek szójaszósz ízesítésre

Elkészítése. Forraljunk fel egy liter vizet. A zöldségeket tegyük egy nagyobb edénybe és öntsük rájuk a forró vizet. Hagyjuk így 1 percig a zöldségeket, majd öntsük le róluk a vizet. Ezután hevítsünk fel egy wokot, vagy ha ilyenünk nincs, egy magasabb falú bevonatos serpenyőt. Tegyük bele az olajat, majd a zöldségeket. Magas hőfokon, folyamatos rázogatás és keverés mellett pirítsuk át a zöldségeket, de csak annyira, hogy ropogósak maradjanak. A végén sózhatjuk is. Lehet ízesíteni szójaszósszal, nagyon finom, kicsit barnás, sötétebb színt kap tőle az étel. Köretnek adhatunk hozzá barnarizst vagy sima rizst is.

Egy saját készítésű adag

A 2013. október 27-i bejegyzésben leírt salátát közben továbbfejlesztettük, kísérleteztünk, ezért szükséges egy kis update. Újabban sokszor kihagyjuk a lilahagymát, mert erős ízű, munkahelyre esetleg nem a legideálisabb. Ellenben egyre többször teszünk bele kukoricát, jégsaláta helyett fehér káposztát (a kínai kel is jó lehet, de azt még nem próbáltuk ki), és igen finom a piros kaliforniai paprika is, ezt is sokszor teszünk bele. Már a család és a kollégák is kezdik „eltanulni”, egyszerű, finom és egészséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése