Találtam egy nagyon
egyszerű és finom ételt, amely frissen készül és szinte bármikor fogyasztható.
Úgy hívják, hogy szerzetesek eledele,
kínai éttermekben általában csinálják, de csak kérésre, frissen, az étlapon
sokszor nem is szerepel.
5. Szerzetesek eledele
Hozzávalók:
25 dkg káposzta darabokra vágva
15 dkg zöldborsó, kukorica, zöldbab, brokkoli (lehet
fagyasztott is)
(2 kis fej gomba)
2 vékonyra szeletelt sárgarépa
2-3 ek olívaolaj
3-4 ek szójaszósz ízesítésre
Elkészítése. Forraljunk fel egy liter vizet. A zöldségeket tegyük egy
nagyobb edénybe és öntsük rájuk a forró vizet. Hagyjuk így 1 percig a
zöldségeket, majd öntsük le róluk a vizet. Ezután hevítsünk fel egy wokot, vagy
ha ilyenünk nincs, egy magasabb falú bevonatos serpenyőt. Tegyük bele az olajat, majd a zöldségeket. Magas hőfokon, folyamatos rázogatás és keverés mellett
pirítsuk át a zöldségeket, de csak annyira, hogy ropogósak maradjanak. A végén sózhatjuk is. Lehet ízesíteni szójaszósszal, nagyon finom, kicsit barnás, sötétebb színt kap tőle az étel. Köretnek adhatunk hozzá barnarizst vagy sima
rizst is.
Egy saját készítésű adag
A 2013. október 27-i bejegyzésben leírt salátát közben
továbbfejlesztettük, kísérleteztünk, ezért szükséges egy kis update. Újabban
sokszor kihagyjuk a lilahagymát,
mert erős ízű, munkahelyre esetleg nem a legideálisabb. Ellenben egyre többször
teszünk bele kukoricát, jégsaláta
helyett fehér káposztát (a kínai kel
is jó lehet, de azt még nem próbáltuk ki), és igen finom a piros kaliforniai paprika is, ezt is sokszor
teszünk bele. Már a család és a kollégák is kezdik „eltanulni”, egyszerű, finom
és egészséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése