Földünk 70%-át víz
borítja. Testünk nagyjából 70%-ban vízből áll (erre mondta egy kémiaprofesszor
barátom, amikor szerelmes voltam egy nőbe, hogy „mit vagy úgy oda 35 liter
vízért és 10 kiló szénért?”. Nem mindegy, milyen konfigurációban vannak azok a
molekulák!) Ezért mondja, ajánlja a Testkontroll
c. könyv, hogy az emberi étkezésnek is 70%-ban vízből kell állnia, de nem
H2O-ból, vagyis közönséges ivóvízből, hanem gyümölcsökben és zöldségekben
felhalmozott, szerves molekulákba kötött vízből. Minden ételünk szárított vagy
főzött, tehát „sűrített”, vagyis nem veszünk magunkhoz elegendő szerves vizet.
Ez a felismerés a Testkontroll egyik
titka. A könyv egyik megdöbbentő megállapítása, hogy ha elegendő gyümölcsöt és
zöldséget eszünk, nem lesz szükségünk ivóvízre.
Elhiszem, hogy
igazuk van, mert amióta TK-zom, sokkal-sokkal kevesebb vizet iszom. Régen napi
2-3 liter volt az adagom, most mondjuk 3-4 deci, és ez tényleg a maximum.
Pedig, bevallom, az én étkezésem nem áll 70%-ban zöldségből és gyümölcsből,
mondjuk maximum a fele. De erre is baromi büszke vagyok… J Régen naponta hordtam fel a vizeket a boltból 6-os
zsugorban, állandóan elfogytak. Most az akkor felhalmozott ksézletet isszauk
hónapok óta. A vízen is spóroltunk, meg amúgy sem baj, hogy nem iszom annyi
vizet, mert számtalan helyen írják: a PET-palack (polietilén-tereftalát) káros
anyagai beszűrődnek a vízbe és mérgezik a szervezetet. Lehet, hogy nem igaz, de
sosem lehet tudni. Az Ásványvíz Terméktanács szerint nem káros, más oldalak
szerint káros. Amit lehet, tartsunk inkább üvegben! A munkahelyemen szerencsére üveges vizet kapunk, 3 decis, ebből azért 1-2-t meg szoktam inni.
Amióta
reggelire nagy víztartalmú gyümölcsöket, dinnyét, ananászt, szőlőt, pomelót
eszem, nem nagyon vágyok vízre, üdítőkre egyáltalán nem, marad a gyümölcslé, a
víz, és persze a két kedvenc: a sör meg a bor.
Írtam már, hogy
igencsak szeretem a piát, hiszen, ahogy a nóta mondja, „nem vagyok én barát”. A
TK ugyan nem tiltja a bort és a sört, de a könyvben többször szerepel, hogy
erjesztett italokat nem szabad fogyasztani, márpedig mind a kettő erjesztett
(meg az ecet is, azt kifejezetten tiltja a TK). Azzal szoktam vigasztalni
magam, hogy nem baj, mindkét kedvenc italom természetes folyamat során jön
létre és évezredek óta issza őket az emberiség, hát nagyon rosszak nem
lehetnek. Jelenleg heti egy sörözés a haverokkal és heti egy borozás a párommal
belefér, legalábbis a fogyásomat eddig nem akasztotta meg (kicsit sem!). Nem is
igénylem már úgy az italt, mert több energiám van a dolgaim elvégzésére, nem
vágyom annyira a problémákat „megoldó” vagy legalábbis egy időre elfeledtető
bódulatra. „Ivós” napokon mindig szénhidrát-nap van, mert akkor lehet vajas
vagy zsíros kenyeret enni, ami jól felkészíti és kipáncélozza a gyomrot.
Újonnan fedeztem fel
a gyümölcscentrifuga áldásait. A TK kifejezetten javasolja a zöldség- és
gyümölcslevek ivását, a könyv egy csomó receptet is megad a megfelelő
összeállításhoz. Nagyjából az a helyzet, hogy a gyümölcsöket simán meg lehet
enni magukban is, ritkán kell őket centrifugálni, azonban a zöldségek esetében
valóban indokolt a „darálás” (mi így hívjuk), mert sokszor túl kemények, erős
ízűek (cékla, zeller, fehérrépa), viszont főzve már nem maradnak bennük az
értékes tápanyagok. Szóval vettünk egy Scarlett márkájú orosz, 850 Wattos gépet
a Media Marktban és azóta rendszeresen darálunk.
Alma-cékla-répalé
A kedvenc
zöldségesemnél vettem 20 kg 100 Ft-os almát, amely hivatalosan léalma, amúgy semmi
baja és tökéletesen megfelel a célnak. Kis esztétikai hibái vannak (foltos a
külseje). Ehhez jön a kilónként mondjuk 150-200 forintos répa és a 200-220
forintos cékla (a valóságban általában mindkettő olcsóbb). Az ital íze mennyei,
nagyon egészséges, és még olcsó is! Ha összehasonlítjuk a 300 Ft-os kólával,
amely kifejezetten káros, máris jobban jártunk! (A rend kedvéért a kalkuláció:
1 kg alma 100 Ft, 4 répa 100 Ft, 1 cékla 40 Ft = 240 Ft egy-másfél liter
egészséges italért!) Egészségünkre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése