2014. április 26., szombat

Két finom rizses-zöldséges étel

Kedves Olvasóim szíves elnézését kérem, de olyan energiatöbbletem van, hogy egész nap dolgozok, sajnos nem jutott időm a blogra. Ígérem, ez a jövőben nem így lesz. Most két finom rizses recepttel jelentkezem, nekem nagyon bejöttek (nagyon szeretem a barna rizst is meg a curryt is, mindkettőre van példa a mai receptek között).

10. Cukkínis (barna) rizs

Hozzávalók:
50 dkg cukkíni
1-2 szál fehérrépa
1 csomó (2-3 szál) újhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
25 dkg rizs / barna rizs (ez utóbbi sokkal egészségesebb)
só, őrölt bors, bazsalikom, petrezselyem

Elkészítése. A nyers rizst olívaolajon kicsit megpirítjuk, majd bő (barna rizs esetén 3-4-szeres mennyiségű) sós vízben a fűszerekkel együtt elkezdjük főzni. Különösen fontos a sok víz barna rizs esetén, mert ezt akár 1,25–1,5 órán át is főzni kell.
Míg a rizs fő, a cukkínit megmossuk és héjastól kockákra vágjuk, a megtisztított fehérrépát feldaraboljuk, a fokhagymát összepréseljük. Az újhagymát megtisztítjuk és egészséges zöld szárával együtt felkarikázzuk.
Az újhagymát, a zúzott fokhagymát és a cukkínit akkor tesszük bele, amikor már majdnem készre főtt a rizs, hogy a zöldségek ne legyenek egészen pépesek a főzés végére. Ez azt jelenti, hogy fehér rizs esetén 10 perc múlva, barna rizs esetén kb. 1 óra múlva adjuk hozzá a zöldségeket.
A barna rizs a végére nyákszerű, pépes lesz, de ez kicsit sem baj: így is nagyon finom és így maradnak benne a fontos tápanyagok. És jobban is csúszik, mint a (sokszor) száraz fehér rizs.
Frissen is ehető és salátaként, hidegen is tálalható.

Cukkínis barna rizs saját gyártásban

11. Currys rizs indiai módra

Hozzávalók két személyre:
2 evőkanál vaj / 2 ek. olívaolaj
1 fej összevágott vöröshagyma
zöldségek tetszés szerint (paprika, zeller, répa, cukkíni stb.)
só, zeller zöldje
1-2 evőkanál currypor (boltokban kapható kis fűszeres tasakban)
2 pohár (10-15 dkg) hosszúszemű fehér rizs
6-8 deci víz
3-4 ek. mazsola (elhagyható)
3-4 ek. párolt zöldborsó (elhagyható)
3-4 ek. pirított, apróra vagdalt mandula (elhagyható)

Elkészítése. A vajat megolvasztjuk vagy az olívaolajat megmelegítjük egy magasabb falú edényben. Amikor forró, beleöntjük a hagymát és a zellert és rövid ideig pirítjuk.
Ezután következnek a zöldségek, majd a só és a currypor, ezekkel is 1-2 percet pirítjuk.
Az egészhez hozzáöntünk 6-8 deciliter vizet és miután felforrt, beleöntjük a rizst és lejjebb vesszük a lángot.
A rizs körülbelül 20 perc alatt (az előfőzött 12-13 perc alatt) fő puhára. Ha kész, leszűrjük és belekeverjük a mazsolát és a zöldborsót. A currytől a rizs szép sárga színt és nagyon finom ízt kap.A képen látható adagban répa, paprika, zeller és cukkíni van.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök a recepteknek, és a képeknek. Meghozzák az ember kedvét, hogy kimenjen a konyhába főzőcskézni.

    VálaszTörlés
  2. Sok szeretettel minden testkontrollosnak! Köszönöm a dicsérő szavakat.

    VálaszTörlés