2014. július 26., szombat

Pár recept és javaslat 3. rész

Nyáron és ősszel is nagyon finomak és táplálóak a krémlevesek. Ezért teszek közzé egy receptet azzal a megjegyzéssel, hogy hasonló módszerrel szinte bármiből lehet krémlevest főzni. Ezt a levest meg lehet főzni cukkíniből, brokkoliból, patisszonból, zellerből, szinte csak a fantáziánk szabhat határt, hogy melyik zöldséget használjuk és hogyan keverjük őket.

12. Brokkoli-krémleves

Hozzávalók:
30-40 dkg brokkoli
1 póréhagyma
1 zellerszár
30-40 dkg krumpli
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 liter víz

Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg és vágjuk fel kockákra. A brokkoli szárát vágjuk le, a rózsákat tegyük félre. A zellerszárat ás a póréhagymát vágjuk fel karikákra, a fokhagymát apró darabokra. A vízben forraljuk fel a póréhagyma-, zellerszár- és krumplidarabokat a fokhagymával, brokkoli szárral és babérlevéllel. Fedő alatt takarékon 15 percig főzzük tovább. Adjuk hozzá a brokkoli szirmokat, forraljuk fel megint, majd 5 percig fedő alatt főzzük puhára. Vegyük le a tűzhelyről a levest, dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Néhány brokkolirózsát tegyünk félre, és ezeket egészben tegyük vissza a levesbe, nagyon jól néz ki.

13. Paradicsomos krumplifőzelék

Ez egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 evőkanál finomliszt
1 doboz sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 ek. napraforgó olaj
opcionálisan: apróra vágott vöröshagyma, pirospaprika
zeller, babér, őrölt kömény

Elkészítés:
A burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Tehetünk bele sót, zellert és a babérlevelet is. Ha a burgonya megfőtt, világos rántást készítünk (lehet hagymás-pirospaprikás alapon is), és berántjuk vele a főzeléket. Miután újra felforrt, belekeverjük a paradicsompürét, és ezzel is forralunk rajta egyet.

Nyári ételnek ajánlott még a patisszonos / cukkínis lecsó és a paradicsomos káposztafőzelék is, mindkettőt sokszor szoktam enni, lehet rizzsel, kenyérrel, krumplival is!

2014. július 20., vasárnap

Kis nyári összefoglaló

A mai bejegyzés a nyaralásról fog szólni, amikor az ember elutazik otthonról és hirtelen rájön, hogy az egészséges étrendje – amit otthon van ideje gondosan összerakni – a vakáció alatt kevésbé működik. Például szállodában nem nagyon lehet mindennap salátát csinálni (szerencsének van, ha svédasztal van), ha menü van, szintén felejtős a TK étrend, de a legfontosabb az, hogy nyaralás alatt az ember nem főzni akar, hanem pihenni. Ezért úgy döntöttem, hogy a nyaralás hetében kicsit lazább elveket fogok követni. J

Így aztán ettem sajtos kenyeret, a tűzön sütött szalonnához és kolbászhoz szintén ettem kenyeret, kicsit élveztem is ezt a „szabadságot.” Ennek ellenére mindig csináltam salátát magamnak, a strandra is vittem belőle hűtőtáskában. Jólesett a toastlángos meg a sima lángos mellé is, a hekkhalat viszont úgy ettem, hogy csak salátával. Jól sikerült a nyaralás, élveztem a hagyományosabb ételeket, aztán azonnal visszatértem a TK étrendhez, mert mégiscsak az az igazi.

Vannak dolgok, amiket igazán könnyű követni nyáron: együnk jó sok gyümölcsöt (pl. dinnyét), zöldséget, salátát, magas víztartalmú ételeket, és kerüljük a nehéz ételeket mint pl. a babgulyás. Használjuk ki, hogy most terem a patisszon, a cukkíni, ezekből nagyon kiváló zöldségételeket lehet főzni.

És a végére egy kis sztori. A nyaralás alatt találkoztunk a rokonokkal is, gyakorlatilag a teljes rokonsággal. A délutáni kedélyes beszélgetés közben előkaptam az előre elkészített répát, paprikát és karalábét, amelyet magammal vittem, és felajánlottam a rokonoknak, hogy egyenek ők is. Teljes sikerem volt: annyit ettek, hogy nekem alig maradt, viszont úgy érzem, láttak egy jó példát arra, hogy mi az első lépés az egészséges élet felé.

Szép nyarat mindenkinek!

2014. július 13., vasárnap

Kalandozások Horváth Ilona szakácskönyvében II. rész

Kedves Olvasóim! Folytassuk most a húsételekkel, nézzük, hogy a hagyományos magyar konyha szépségeiből mik illeszthetőek be a modern testkontrollos étrendbe.

HÚSÉTELEK

A húsételeknél egyetlen aranyszabály van: ne legyen bennük liszt, rizs, krumpli, tészta! Ebből a szempontból sok magyar húsétel elég jól megállja a helyét, csak együk őket párolt zöldségekkel, salátával. Hagyjuk a hagyományos köreteket másnak. A szakácskönyvben leírt receptek közül elfogadhatók a következők:
pörköltek, tokányok, rostélyosok, natúrszeletek, sült húsok, sült kolbász, pirított máj, sült csirke és paprikás csirke

Zöldségekkel kevert húsételek:
·        gombás bélszín
·        karfiolos szelet (134. oldal)
·        sertésborda zöldborsóval (139. oldal)
·        karalábés csirke (155. oldal), kacsa, liba, nyúl ugyanígy
·        alufóliás húspástétom (179. oldal)

Kerülendőek a füstölt húsok és a rántott (tehát olajban, panírban) kisütött ételek, de tapasztalatom szerint ezek önmagukban nem veszélyesek és nem is összeegyeztethetetlenek a TK alapelveivel. Ritkán és mértékkel nyugodtam együnk belőlük.

HALAK

A halak nagyon egészségesek, kevés zsír és sok fehérje van bennük. Alapelvnek ugyanazok érvényesek, amik a húsételeknél: ne keverjük őket szénhidráttal! A szakácskönyvben leírt halételek többsége megfelel a TK elveinek, mert színtiszta fehérjés ételek, pl.:
halpaprikás, sült hal

Ehetünk még a következőkből is:
·        halászlé (kenyér és tészta nélkül!)
·        rántott hal (mértékkel)

TOJÁSÉTELEK

A tojásételek nagyon finomak és szerencsére egészségesen is el lehet őket készíteni! A szakácskönyvben szereplő ételek többsége megfelelő, ha salátával vagy párolt zöldségekkel fogyasztjuk. Néhány kiváló példa:
·        olasz rántotta (181. oldal)
·        tükörtojás, lágytojás
·        tojáspörkölt (nagyon finom!)
·        omlettek (sonkás, sajtos – liszt nélkül!)
·        rántották (kolbásszal, szalonnával, hagymával)

HIDEGKONYHA

Nagyon hálásak lehetünk a hidegkonyhának, mert számos ételt készíthetünk el, amely finom és egészséges is. A könyvben található ételek közül – természetesen a zöldségsaláták mellett – meg kell említenünk a következőket:
·        kocsonya
·        tojássaláták, hússaláták (krumpli nélkül)
·        töltött paradicsom almával és tormával
·        franciasaláta (krumpli nélkül)

TÉSZTÁK

A végére maradtak a tészták, mert a könyvben is ez az utolsó fejezet. Vagyis nem, mert még vannak sütemények és desszertek is, de ezeket egy testkontrollos úgyis messziről kerüli… A tészták számos fajtája megfelelő nekünk, még úgy is, ha a tészta tojásos, de ha lehet, inkább használjunk durumlisztből készült tojásmentes tésztákat. Bármikor fogyasztható étkek:
káposztás tészta, krumplis tészta, darás tészta

A könyv még más ötleteket is ad, de sajnos a tésztaételek többségét csak hússal tudja elképzelni, ezért legyünk résen!
·        öreglebbencs (236. oldal)
·        töltött kifli, ha nem hússal vagy tejtermékkel, hanem zöldséggel töltjük

És még egyszer: bátran főzzünk magunknak, kísérletezünk, csak a tápanyagok keveredését kerüljük el.
·        Szénhidráthoz ne együnk húst, tojást, tejterméket, száraz hüvelyeseket!
·        Húsételhez ne együnk lisztet, rizst, krumplit, tésztát!
·        Amit csak lehet, együnk párolt zöldségekkel, salátával!