Kedves Olvasóim! Folytassuk most a húsételekkel, nézzük,
hogy a hagyományos magyar konyha szépségeiből mik illeszthetőek be a modern
testkontrollos étrendbe.
HÚSÉTELEK
A húsételeknél egyetlen aranyszabály van: ne legyen bennük
liszt, rizs, krumpli, tészta! Ebből a szempontból sok magyar húsétel elég jól
megállja a helyét, csak együk őket
párolt zöldségekkel, salátával. Hagyjuk a hagyományos köreteket másnak. A
szakácskönyvben leírt receptek közül elfogadhatók a következők:
pörköltek, tokányok,
rostélyosok, natúrszeletek, sült húsok, sült kolbász, pirított
máj, sült csirke és paprikás csirke
Zöldségekkel kevert húsételek:
·
gombás bélszín
·
karfiolos szelet (134. oldal)
·
sertésborda zöldborsóval (139. oldal)
·
karalábés csirke (155. oldal), kacsa, liba, nyúl
ugyanígy
·
alufóliás húspástétom (179. oldal)
Kerülendőek a füstölt húsok és a rántott (tehát olajban,
panírban) kisütött ételek, de tapasztalatom szerint ezek önmagukban nem
veszélyesek és nem is összeegyeztethetetlenek a TK alapelveivel. Ritkán és
mértékkel nyugodtam együnk belőlük.
HALAK
A halak nagyon egészségesek, kevés zsír és sok fehérje van
bennük. Alapelvnek ugyanazok érvényesek, amik a húsételeknél: ne keverjük őket
szénhidráttal! A szakácskönyvben leírt halételek többsége megfelel a TK elveinek, mert színtiszta fehérjés ételek, pl.:
halpaprikás, sült hal
Ehetünk még a következőkből is:
·
halászlé (kenyér és tészta nélkül!)
·
rántott hal (mértékkel)
TOJÁSÉTELEK
A tojásételek nagyon finomak és szerencsére egészségesen is
el lehet őket készíteni! A szakácskönyvben szereplő ételek többsége megfelelő,
ha salátával vagy párolt zöldségekkel fogyasztjuk. Néhány kiváló példa:
·
olasz rántotta (181. oldal)
·
tükörtojás, lágytojás
·
tojáspörkölt (nagyon finom!)
·
omlettek (sonkás, sajtos – liszt nélkül!)
·
rántották (kolbásszal, szalonnával, hagymával)
HIDEGKONYHA
Nagyon hálásak lehetünk a hidegkonyhának, mert számos ételt készíthetünk el, amely finom és egészséges is. A könyvben található
ételek közül – természetesen a zöldségsaláták
mellett – meg kell említenünk a következőket:
·
kocsonya
·
tojássaláták, hússaláták (krumpli nélkül)
·
töltött paradicsom almával és tormával
·
franciasaláta (krumpli nélkül)
TÉSZTÁK
A végére maradtak a tészták, mert a könyvben is ez az utolsó
fejezet. Vagyis nem, mert még vannak sütemények és desszertek is, de ezeket egy
testkontrollos úgyis messziről kerüli… A tészták számos fajtája megfelelő
nekünk, még úgy is, ha a tészta tojásos, de ha lehet, inkább használjunk
durumlisztből készült tojásmentes tésztákat. Bármikor fogyasztható étkek:
káposztás tészta, krumplis
tészta, darás tészta
A könyv még más ötleteket is ad, de sajnos a tésztaételek
többségét csak hússal tudja elképzelni, ezért legyünk résen!
·
öreglebbencs (236. oldal)
·
töltött kifli, ha nem hússal vagy tejtermékkel,
hanem zöldséggel töltjük
És még egyszer: bátran főzzünk magunknak, kísérletezünk, csak a tápanyagok
keveredését kerüljük el.
·
Szénhidráthoz ne együnk húst, tojást, tejterméket,
száraz hüvelyeseket!
·
Húsételhez ne együnk lisztet, rizst, krumplit,
tésztát!
·
Amit csak
lehet, együnk párolt zöldségekkel, salátával!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése