2014. július 13., vasárnap

Kalandozások Horváth Ilona szakácskönyvében II. rész

Kedves Olvasóim! Folytassuk most a húsételekkel, nézzük, hogy a hagyományos magyar konyha szépségeiből mik illeszthetőek be a modern testkontrollos étrendbe.

HÚSÉTELEK

A húsételeknél egyetlen aranyszabály van: ne legyen bennük liszt, rizs, krumpli, tészta! Ebből a szempontból sok magyar húsétel elég jól megállja a helyét, csak együk őket párolt zöldségekkel, salátával. Hagyjuk a hagyományos köreteket másnak. A szakácskönyvben leírt receptek közül elfogadhatók a következők:
pörköltek, tokányok, rostélyosok, natúrszeletek, sült húsok, sült kolbász, pirított máj, sült csirke és paprikás csirke

Zöldségekkel kevert húsételek:
·        gombás bélszín
·        karfiolos szelet (134. oldal)
·        sertésborda zöldborsóval (139. oldal)
·        karalábés csirke (155. oldal), kacsa, liba, nyúl ugyanígy
·        alufóliás húspástétom (179. oldal)

Kerülendőek a füstölt húsok és a rántott (tehát olajban, panírban) kisütött ételek, de tapasztalatom szerint ezek önmagukban nem veszélyesek és nem is összeegyeztethetetlenek a TK alapelveivel. Ritkán és mértékkel nyugodtam együnk belőlük.

HALAK

A halak nagyon egészségesek, kevés zsír és sok fehérje van bennük. Alapelvnek ugyanazok érvényesek, amik a húsételeknél: ne keverjük őket szénhidráttal! A szakácskönyvben leírt halételek többsége megfelel a TK elveinek, mert színtiszta fehérjés ételek, pl.:
halpaprikás, sült hal

Ehetünk még a következőkből is:
·        halászlé (kenyér és tészta nélkül!)
·        rántott hal (mértékkel)

TOJÁSÉTELEK

A tojásételek nagyon finomak és szerencsére egészségesen is el lehet őket készíteni! A szakácskönyvben szereplő ételek többsége megfelelő, ha salátával vagy párolt zöldségekkel fogyasztjuk. Néhány kiváló példa:
·        olasz rántotta (181. oldal)
·        tükörtojás, lágytojás
·        tojáspörkölt (nagyon finom!)
·        omlettek (sonkás, sajtos – liszt nélkül!)
·        rántották (kolbásszal, szalonnával, hagymával)

HIDEGKONYHA

Nagyon hálásak lehetünk a hidegkonyhának, mert számos ételt készíthetünk el, amely finom és egészséges is. A könyvben található ételek közül – természetesen a zöldségsaláták mellett – meg kell említenünk a következőket:
·        kocsonya
·        tojássaláták, hússaláták (krumpli nélkül)
·        töltött paradicsom almával és tormával
·        franciasaláta (krumpli nélkül)

TÉSZTÁK

A végére maradtak a tészták, mert a könyvben is ez az utolsó fejezet. Vagyis nem, mert még vannak sütemények és desszertek is, de ezeket egy testkontrollos úgyis messziről kerüli… A tészták számos fajtája megfelelő nekünk, még úgy is, ha a tészta tojásos, de ha lehet, inkább használjunk durumlisztből készült tojásmentes tésztákat. Bármikor fogyasztható étkek:
káposztás tészta, krumplis tészta, darás tészta

A könyv még más ötleteket is ad, de sajnos a tésztaételek többségét csak hússal tudja elképzelni, ezért legyünk résen!
·        öreglebbencs (236. oldal)
·        töltött kifli, ha nem hússal vagy tejtermékkel, hanem zöldséggel töltjük

És még egyszer: bátran főzzünk magunknak, kísérletezünk, csak a tápanyagok keveredését kerüljük el.
·        Szénhidráthoz ne együnk húst, tojást, tejterméket, száraz hüvelyeseket!
·        Húsételhez ne együnk lisztet, rizst, krumplit, tésztát!
·        Amit csak lehet, együnk párolt zöldségekkel, salátával!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése