2014. július 26., szombat

Pár recept és javaslat 3. rész

Nyáron és ősszel is nagyon finomak és táplálóak a krémlevesek. Ezért teszek közzé egy receptet azzal a megjegyzéssel, hogy hasonló módszerrel szinte bármiből lehet krémlevest főzni. Ezt a levest meg lehet főzni cukkíniből, brokkoliból, patisszonból, zellerből, szinte csak a fantáziánk szabhat határt, hogy melyik zöldséget használjuk és hogyan keverjük őket.

12. Brokkoli-krémleves

Hozzávalók:
30-40 dkg brokkoli
1 póréhagyma
1 zellerszár
30-40 dkg krumpli
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 liter víz

Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg és vágjuk fel kockákra. A brokkoli szárát vágjuk le, a rózsákat tegyük félre. A zellerszárat ás a póréhagymát vágjuk fel karikákra, a fokhagymát apró darabokra. A vízben forraljuk fel a póréhagyma-, zellerszár- és krumplidarabokat a fokhagymával, brokkoli szárral és babérlevéllel. Fedő alatt takarékon 15 percig főzzük tovább. Adjuk hozzá a brokkoli szirmokat, forraljuk fel megint, majd 5 percig fedő alatt főzzük puhára. Vegyük le a tűzhelyről a levest, dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Néhány brokkolirózsát tegyünk félre, és ezeket egészben tegyük vissza a levesbe, nagyon jól néz ki.

13. Paradicsomos krumplifőzelék

Ez egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 evőkanál finomliszt
1 doboz sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 ek. napraforgó olaj
opcionálisan: apróra vágott vöröshagyma, pirospaprika
zeller, babér, őrölt kömény

Elkészítés:
A burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Tehetünk bele sót, zellert és a babérlevelet is. Ha a burgonya megfőtt, világos rántást készítünk (lehet hagymás-pirospaprikás alapon is), és berántjuk vele a főzeléket. Miután újra felforrt, belekeverjük a paradicsompürét, és ezzel is forralunk rajta egyet.

Nyári ételnek ajánlott még a patisszonos / cukkínis lecsó és a paradicsomos káposztafőzelék is, mindkettőt sokszor szoktam enni, lehet rizzsel, kenyérrel, krumplival is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése