Kedves Olvasóim! Van egy étel, amelyet körülbelül 15 éve
nagyon szeretek – akkor ettem először Franciaországban, és nagyon ízlett. Egyszerűen
annyira finom és egyszerű étel, hogy nem szabad kihagyni, ezért némi
kutakodással összeszedtem a netről több receptet is, és azokból gyúrtam össze az
itt következőt. Természetesen meg is főztem és le is fényképeztem, hogy még
jobban kedvet kapjatok a „francia lecsó” kipróbálásához.
16. Ratatouille
(ejtsd: ratatuj)
Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db nagyobb vagy több kisebb cukkini
6 db nagyobb paradicsom
1 db TV paprika
1 db kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
sűrített paradicsom, paradicsompüré
pár dkg gomba (pl. konzerv) – kihagyható
petrezselyemzöld
bazsalikom
kakukkfű
őrölt bors
só
olívaolaj
Elkészítése:
Vágjuk falatnyi méretűre a zöldségeket, a paradicsomokat magozzuk
ki. Padlizsán, cukkini akár héjastól is maradhat.
Kicsi olajon zöldségfajtánként külön-külön pirítsuk meg egy lábasban.
Kezdjük a padlizsánnal, aztán a cukkínivel a sütést, ízesítsük sóval, borssal, ha
átpirítottuk őket, tegyük félre, jöhet a másik fajta zöldség (hagyma, paprika,
gomba).
Ha kész van minden zöldség, tegyük vissza az egészet – és a
paradicsomot – a lábasba, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet,
a kakukkfüvet, bazsalikomot, sót és borsot, majd főzzük további 10-15 percig. Óvatosan
kevergessük, ne törjön szét a zöldség. Hogy szaftosabb legyen, tegyünk hozzá egy
kis doboz paradicsompürét.
Egy saját adag - levesebbre főztem, mert szeretem a szaftot,
de van aki egészen szárazra készíti el
„Másnaposan,” melegítve a legfinomabb, amikor már összeértek
az ízek, de frissen is azonnal ehető rizzsel, kenyérrel, tésztával, vagy akár
sült hússal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése