2014. november 23., vasárnap

Franciaországi élmények I.

Kedves Olvasóim! A mai bejegyzés egy külföldi kaland tapasztalatait fogja bemutatni – egy időre részben fel kellett adnom a testkontrollos étrendet, de csak azért, hogy kipróbáljak új dolgokat, majd nagy örömmel térhessek vissza a régi, bevált étrendemhez. Pár hete Franciaországban jártam – régi szerelmem Párizs, most körülbelül hetedszer voltam ott, és még mindig lenyűgöz. Jöttem, láttam, ettem – mondhatnám kissé módosítva a klasszikus mondást. De csak azért, mert ez egy ilyen evős blog.

Mivel arra azért nincs pénzem, hogy mindennap étteremben egyek Párizsban, beértem egyszerűbb ételekkel, melyekben – finoman szólva – nem mindig domináltak a friss zöldségek és gyümölcsök. Reggelire általában vajas-lekváros baguette-et ettünk (ez végül is TK-s) gyümölcslével, aztán az ebédet szendviccsel, paninivel vagy sandwich grec-kel (gyrossal) oldottuk meg, vacsorára pedig próbáltam zöldséget is venni a boltban és azt is enni a francia sajtok és borok mellé – bűnöztem, na, de ki ne értené meg…

 A sandwich grec olcsó és finom turistaétel – nagy adag krumplival és kecsöppel

A franciáktól amúgy sokat lehet tanulni étkezés terén. Keveset esznek, nem híznak el, sőt náluk ciki a kövérség. Nem tukmálják az ételt, mint mi, pl. ha vendégség van és öt ember van jelen, akkor öt szelet húst vesznek a boltban és kész. Nincs repeta. Van viszont 4-5 aprócska kis fogás, előétel, leves, főétel, hús vagy hal párolt zöldbabbal, a végén pedig desszert és sajt, valamint vörösbor. És ez meglehetősen átlagos, ne gondoljuk, hogy ez csak ünnepnapokon van így.

Utcai árusnál vásárolt crèpe – rengeteg csokival (ami a palacsintában
van, az nem Nutella!) és egy egész banánnal!


A franciák jól esznek, minőségi ételeket, megadják a módját, ha van rá idejük – persze ők is esznek az utcán, ha úgy jön ki vagy sietnek, de minimum a vacsorát igyekeznek szépen megoldani. Emellett azt is megfigyeltem, hogy nagyon sokan bicikliznek, sikk a bicajozás, és ez azért is lehetséges, mert naponta 1,70 euróért lehet biciklit bérelni a várostól (ez a híres Vélib, ezt utánozza most Budapesten a Bubi).

A francia média is tesz az emberek egészségéért. Az ételreklámok alatt (!) a TV-ben egy jól látható fekete sávban a következő feliratok láthatóak felváltva:
·        Egészsége érdekében ne egyen túl cukros, sós vagy zsíros ételeket!
·        Egészsége érdekében mozogjon rendszeresen!
·        Egészsége érdekében ne nassoljon a főétkezések között!
·        Egészsége érdekében mindennap egyen meg legalább 5 gyümölcsöt vagy zöldséget!

Ugyanezek a feliratok az újságokban szereplő reklámok alatt is ott vannak. Mintha a saját szívemből vették volna elő ezeket a tanácsokat! Döbbenet, hogy a Kinder- és Chio-reklámok alatt ilyen figyelmeztetések mennek! És ezt a francia kormány követeli meg. Bámulatos. A figyelmeztető feliratok mellett látható egy honlap címe is, ez a www.mangerbouger.fr. Ezen egy csomó életvezetési tanács van. Remélem, majd egyszer mi magyarok is eljutunk ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése