2014. december 22., hétfő

Rövid karácsonyi tanácsadó – boldog, hasfájásmentes ünnepeket

Aki a múlt csütörtökön hallgatta a Class FM reggeli műsorát, az tudhatja, hogy a karácsonyi időszak igen megterheli a dolgozó nép gyomrát, kb. annyira, mint egy kommunista szombat 24 órás műszakja a sztahanovista vájárt. Mondhatnánk persze, hogy egyszer ki lehet bírni, de tudnunk kell, hogy a gyomrunk és az emésztőrendszerünk érzékeny és bonyolult szerkezet, és e szerkezet működésének megvannak az optimális feltételei. Gyomrunk szereti, ha egyszerre egyféle feladatot kap, ahogy a képzeletbeli vájár sem szeret egy ideig szenet fejteni, majd a kifejtett szenet csillébe lapátolni, aztán ismét felvéve a fúrót szenet fejteni. Neki is az a hatékony, ha egyfélét csinálhat, de azt teljes erőbedobással.

Gyomrunk az ünnepek alatt is azt szereti, ha egyszerre egyfélét kell emésztenie, ha elkerüljük a túlzott tápanyagbevitelt, ha élő, zöld ételeket eszünk, és ha előre felkészítjük őt a feladatra, majd az ünnepek múltával hagyjuk azt is, hogy kipihenje magát. Mindezt egyszerű magyarságra lefordítva: 1) tartjuk a TK alapelveit, hogy egy étkezés alkalmával vagy szénhidrátot, vagy fehérjét eszünk; 2) ne tömjük degeszre magunkat, hanem annyit eszünk, amennyit valóban kívánunk, amennyi jól esik; 3) amikor csak lehet, friss zöldsalátát vagy legalább párolt zöldséget eszünk az ételekhez; 4) ha tudjuk, hogy nagy zabálás jön, előtte és utána kímélő, krumplis vagy rizses ételeket, zöldségleveseket eszünk.

Ne takarózzunk azzal, hogy „itt a karácsony, legalább most együnk egy jót”. Persze, tudjuk, ez karácsonykor Magyarországon lehetetlen, de segítsünk a mi kis „vájárunknak” azzal, hogy ha meg is dolgoztatjuk néha, legalább munka előtt és után hagyjuk pihenni. Ezt nem a vendégségben kell csinálni, tehát nem lesz „ciki”, senki nem fogja látni, hogy a vacsorára elfogyasztott töltött káposzta és a rántott hús előtt otthon főtt krumplit ettünk ebédre, utána meg zabkását vagy gyümölcsöket reggelire. Az egészségünk azonban mindenképpen örülni fog neki, ha tudatosabban és visszafogottabban eszünk.

Ne bízzunk a gyógyszerekben sem, hogyaszongya „megeszem még ezt a tál csülköt, aztán majd a bil@git/dip@nkrin/qu@matel/akármilóf@sz helyrerak”. Ezek a szerek valójában „kituszkolják” az ételeket a gyomorból, hogy a belek küzdjenek meg velük, de a belek emésztetlen, rothadt anyagokkal már nem tudnak mit kezdeni. Átmegy rajtunk az étel, anélkül, hogy hasznot hajtana a szervezetünknek, sokszor inkább energiát von el, ahelyett, hogy energiát adna. Ezért költsünk vagyonokat a karácsonyi ételekre?

Tudjuk: az evés nem örömünnep, hanem szükséglet: ne együnk többet annál, ami a szervezetünknek valóban kell. Együnk és igyunk felelősségteljesen, és nagyon nagy lépést teszünk afelé, hogy a földön boldogok és hosszú életűek legyünk családunk és szeretteink nagy örömére. Boldog karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése