Közeleg a karácsony…
Ezért úgy döntöttem, előállok két kedvenc receptemmel; mindkettő megfelel a TK
szabályainak és nagyon finom. Minden évben el szoktam készíteni őket karácsony
és Szilveszter környékén, és bevallom el is pusztítom őket elég hamar.
18. Svéd gombasaláta
Hozzávalók:
üveges szeletelt
gomba (720 ml-es), vagy másfél-két doboz friss gomba
4 fej vöröshagyma
Aranyfácán
paradicsompüré (2 kicsi vagy 1 nagy)
kb. fél flakon ketchup
6 db babérlevél
1 púpos tk.
bazsalikom
1 púpos tk. kakukkfű
1 púpos tk. mustár
1 ek. citromlé
1 tk. cukor (nem
kötelező)
só
Elkészítés:
A friss gombát
meghámozzuk és darabokra vágjuk, vízben megmossuk, a konzerv gombát
lecsöpögtetjük. A megpucolt hagymákat csíkokra vágjuk.
A hagymát olajon
megpároljuk, amikor majdnem puha, 1 púpos tk. bazsalikomot és 1 púpos tk.
kakukkfüvet teszünk bele, ezzel elkeverjük. Amikor készre pároltuk a hagymát a
fűszerekkel, hozzáadjuk a gombát és azt is megpároljuk. Ezután adjuk hozzá a
paradicsompürét, a ketchupöt, a mustárt, a citromlét, a babérleveleket és a
sót. Pár perc alatt készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni és jénai tálban
tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg jó minőségű
virsli (lehet műbeles is, juhbeles is)
1 dl tejföl
1 kis tubus majonéz,
vagy házi majonéz tojássárgájából és olajból (lásd lentebb)
1 kis fej vöröshagyma
pár darab
csemegeuborka
citromé
mustár
só
bors
cukor
Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra, az uborkákat kis darabokra összevágjuk. Egy nagyobb műanyag
tálba belenyomjuk a majonézt és elkeverjük a tejföllel, majd ízesítjük 2-3 ek.
mustárral, egy ek. citromlével, kis sóval, borssal, cukorral, hogy
tartármártást kapjunk (ezt mindenki ízlése szerint fűszerezze, nincs pontos recept). Hozzákeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az
apró darabokra vágott csemegeuborkát. Amíg a tartármártás áll, addig a virsliket
karikákra daraboljuk. Ha kész van, az egészet összekeverjük, és a teljes
ízhatás érdekében egy napig (de legalább fél napig) hideg helyen állni hagyjuk.
Házi majonézzel is
elkészíthető. Ebben az esetben 2 dl napraforgóolajat kell 3, a fehérjétől
nagyon jól elválasztott tojássárgájában konyhai robotgéppel elkeverni úgy, hogy
a tojássárgájához folyamatos keverés mellett cseppenként adagoljuk az olajat, amíg az összes olaj elfogy és sárga, kemény
majonézt kapunk. Kicsit időigényes, de megéri,
természetesebb és nincsenek benne adalékanyagok. A tubusos majonézt lehet
helyettesíteni vele a receptben.
Ugyanezzel a
tartáros salátaalappal készíthetünk majonézes krumplisalátát is kb. 1 kg krumpliból, de azt csak a
család többi tagjának, mert a tejföl és a krumpli a TK szerint ütik egymást.
Jómagam szoktam enni majonézes krumplisalátát kenyérrel, így már túlnyomó
többségbe kerülnek a szénhidrátok, vagyis gond nélkül fogyasztható
testkontrollosoknak is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése