2014. december 15., hétfő

Pár recept és javaslat 4. rész

Közeleg a karácsony… Ezért úgy döntöttem, előállok két kedvenc receptemmel; mindkettő megfelel a TK szabályainak és nagyon finom. Minden évben el szoktam készíteni őket karácsony és Szilveszter környékén, és bevallom el is pusztítom őket elég hamar.

18. Svéd gombasaláta

Hozzávalók:
üveges szeletelt gomba (720 ml-es), vagy másfél-két doboz friss gomba
4 fej vöröshagyma
Aranyfácán paradicsompüré (2 kicsi vagy 1 nagy)
kb. fél flakon ketchup
6 db babérlevél
1 púpos tk. bazsalikom
1 púpos tk. kakukkfű
1 púpos tk. mustár
1 ek. citromlé
1 tk. cukor (nem kötelező)

Elkészítés:
A friss gombát meghámozzuk és darabokra vágjuk, vízben megmossuk, a konzerv gombát lecsöpögtetjük. A megpucolt hagymákat csíkokra vágjuk.
A hagymát olajon megpároljuk, amikor majdnem puha, 1 púpos tk. bazsalikomot és 1 púpos tk. kakukkfüvet teszünk bele, ezzel elkeverjük. Amikor készre pároltuk a hagymát a fűszerekkel, hozzáadjuk a gombát és azt is megpároljuk. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, a ketchupöt, a mustárt, a citromlét, a babérleveleket és a sót. Pár perc alatt készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni és jénai tálban tálaljuk.

Végre képem is van a karácsonyi svéd gombasalátámról :-)

19. Majonézes virslisaláta saját módra

Hozzávalók:
1 kg jó minőségű virsli (lehet műbeles is, juhbeles is)
1 dl tejföl
1 kis tubus majonéz, vagy házi majonéz tojássárgájából és olajból (lásd lentebb)
1 kis fej vöröshagyma
pár darab csemegeuborka
citromé
mustár
bors
cukor

Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra, az uborkákat kis darabokra összevágjuk. Egy nagyobb műanyag tálba belenyomjuk a majonézt és elkeverjük a tejföllel, majd ízesítjük 2-3 ek. mustárral, egy ek. citromlével, kis sóval, borssal, cukorral, hogy tartármártást kapjunk (ezt mindenki ízlése szerint fűszerezze, nincs pontos recept). Hozzákeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az apró darabokra vágott csemegeuborkát. Amíg a tartármártás áll, addig a virsliket karikákra daraboljuk. Ha kész van, az egészet összekeverjük, és a teljes ízhatás érdekében egy napig (de legalább fél napig) hideg helyen állni hagyjuk.

Ez a szilveszterre készült virslisaláta

Házi majonézzel is elkészíthető. Ebben az esetben 2 dl napraforgóolajat kell 3, a fehérjétől nagyon jól elválasztott tojássárgájában konyhai robotgéppel elkeverni úgy, hogy a tojássárgájához folyamatos keverés mellett cseppenként adagoljuk az olajat, amíg az összes olaj elfogy és sárga, kemény majonézt kapunk. Kicsit időigényes, de megéri, természetesebb és nincsenek benne adalékanyagok. A tubusos majonézt lehet helyettesíteni vele a receptben.

Ez meg a házi majonéz: amikor ilyen kemény, akkor jó

Ugyanezzel a tartáros salátaalappal készíthetünk majonézes krumplisalátát is kb. 1 kg krumpliból, de azt csak a család többi tagjának, mert a tejföl és a krumpli a TK szerint ütik egymást. Jómagam szoktam enni majonézes krumplisalátát kenyérrel, így már túlnyomó többségbe kerülnek a szénhidrátok, vagyis gond nélkül fogyasztható testkontrollosoknak is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése