2015. január 18., vasárnap

A banánról – egy saját fotóval

A globalizáció egyik áldása, hogy van banán Magyarországon is. Apukám határozottan emlékszik, hogy a cucilizmus idején, amikor én még kicsike gyerek voltam, órákig állt sorba banánért a zöldségesnél, aki egy vevőnek egy kilót volt hajlandó adni a csak külföldről, csak kemény valutáért beszerezhető finom gyümölcsből. Hiába volt dögivel a baráti szocialista fejlődő országokban banán, ha csak kemény valutáért adták el és – gondolom – vagyonokba került a szállítása is. Amikor az iskolába bevittem és az osztályteremben megettem egyet, kisebb lázadás tört ki. Mintha ma egy 8 éves gyerek 6-os iphone-nal menne be a suliba… Jah, akkoriban még a banán és a dobozos kóla volt a menőség…

Most szerencsére van egy baromi kedves és dögös ecuadori kolléganőm, aki konkrétan kifejezve mindent tud a banánról (ne értsétek félre!) – mivel náluk mindenki azt eszi és napi jelenség a banánevés. Ők nemcsak nyersen, hanem sütve, főzve is fogyasztják, sőt lisztet és pelyhet is készítenek belőle. De a számomra a legmegdöbbentőbb hír az volt, hogy náluk a banánnak olyan fajtái is vannak, amelyeket mi sohase láttunk – a sütni való, a rózsaszín, a zöld… És ezer receptjük is van hozzá, mint nekünk a krumplihoz. Sajnos – mármint nekünk sajnos.

A munkahelyemen lassan Banana Joe-ként ismernek, mert mindig van, aki banánnal a kezemben lát. Nagyon szeretem ugyanis, sőt, már kezdem a típusokat is megkülönböztetni. A banánnak ezerféle pozitív hatása van (ha jobban is érdekel, dobj egy keresést a „banán élettani hatásai” kifejezésre), most csak egy gyors felsorolás következik (forrás: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-05/gyomorfekelyre-is-jo):

– nagyon könnyen emészthető;
– rendkívül egészséges, számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz (magas a vas-, a réz-, a jód-, a mangán-, a foszfor-, a kálium- és a magnéziumtartalma);
– az egyetlen gyümölcs, amit gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek;
– segít hasmenéskor és szoruláskor, gyomorégés esetén, megszünteti a gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést;
– probiotikumként a belekbe jutva elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat elpusztítja;
– a depresszió, a melankólia egyik ellenszere, nyugtató és kedélyjavító, sőt stresszoldó is (ennek igazságára személyes garanciát vállalok);
– véd a rák kialakulása ellen, de óvja a szervezetünket a csontritkulástól, a cukorbetegségtől, a vakságtól is.

Meggyőző? Hát hajrá, egyetek Ti is banánt! Reggelire (egészen 12 óráig) nagyon jó, de délutáni fáradtság esetén is, csak arra figyeljetek, hogy próbáljátok meg mindig éhgyomorra enni, mert úgy a legbiztosabb a hatása: a TK alapelvei szerint a banán a legkiadósabb gyümölcs, 30-40 percet is eltölt a gyomorban, mielőtt a belekbe távozik, talán ezért is van annyi gyomorvédő hatása.


A fotón a 2014-es évben összegyűjtött banánjaim címkéit láthatjátok, ennyifélét ettem – mindennap 2-5 darabot, tehát átlagosan 1277 darab banánt ettem meg tavaly, ehhez képest kevés a „fajta”, és külföldön is csak ugyanezeket láttam. De majd ha kiköltöztem Ecuadorba…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése