A globalizáció egyik áldása, hogy van banán Magyarországon
is. Apukám határozottan emlékszik, hogy a cucilizmus idején, amikor én még
kicsike gyerek voltam, órákig állt sorba banánért a zöldségesnél, aki egy
vevőnek egy kilót volt hajlandó adni a csak külföldről, csak kemény valutáért
beszerezhető finom gyümölcsből. Hiába volt dögivel a baráti szocialista fejlődő
országokban banán, ha csak kemény valutáért adták el és – gondolom – vagyonokba
került a szállítása is. Amikor az iskolába bevittem és az osztályteremben
megettem egyet, kisebb lázadás tört ki. Mintha ma egy 8 éves gyerek 6-os iphone-nal
menne be a suliba… Jah, akkoriban még a banán és a dobozos kóla volt a menőség…
Most szerencsére van egy baromi kedves és dögös ecuadori
kolléganőm, aki konkrétan kifejezve mindent tud a banánról (ne értsétek félre!)
– mivel náluk mindenki azt eszi és napi jelenség a banánevés. Ők nemcsak nyersen, hanem sütve, főzve is fogyasztják,
sőt lisztet és pelyhet is készítenek belőle. De a számomra a
legmegdöbbentőbb hír az volt, hogy náluk a banánnak olyan fajtái is vannak,
amelyeket mi sohase láttunk – a sütni való, a rózsaszín, a zöld… És ezer
receptjük is van hozzá, mint nekünk a krumplihoz. Sajnos – mármint nekünk
sajnos.
A munkahelyemen lassan Banana Joe-ként ismernek, mert mindig
van, aki banánnal a kezemben lát. Nagyon szeretem ugyanis, sőt, már kezdem a
típusokat is megkülönböztetni. A banánnak ezerféle pozitív hatása van (ha
jobban is érdekel, dobj egy keresést a „banán élettani hatásai” kifejezésre),
most csak egy gyors felsorolás következik (forrás:
http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-01-05/gyomorfekelyre-is-jo):
– nagyon könnyen emészthető;
– rendkívül egészséges, számtalan
vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz (magas a vas-, a réz-, a jód-,
a mangán-, a foszfor-, a kálium- és a magnéziumtartalma);
– az egyetlen gyümölcs, amit
gyomorfekély esetén is fogyaszthatnak a betegek;
– segít hasmenéskor és szoruláskor,
gyomorégés esetén, megszünteti a gyomorsavat, megkönnyíti az emésztést;
– probiotikumként a belekbe jutva
elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, míg a káros bacilusokat
elpusztítja;
– a depresszió, a melankólia egyik
ellenszere, nyugtató és kedélyjavító, sőt stresszoldó is (ennek igazságára
személyes garanciát vállalok);
– véd a rák kialakulása ellen, de
óvja a szervezetünket a csontritkulástól, a cukorbetegségtől, a vakságtól is.
Meggyőző? Hát hajrá, egyetek Ti is banánt! Reggelire (egészen
12 óráig) nagyon jó, de délutáni fáradtság esetén is, csak arra figyeljetek,
hogy próbáljátok meg mindig éhgyomorra enni, mert úgy a legbiztosabb a hatása: a
TK alapelvei szerint a banán a legkiadósabb gyümölcs, 30-40 percet is eltölt a
gyomorban, mielőtt a belekbe távozik, talán ezért is van annyi gyomorvédő
hatása.
A fotón a 2014-es
évben összegyűjtött banánjaim címkéit láthatjátok, ennyifélét ettem – mindennap
2-5 darabot, tehát átlagosan 1277 darab banánt ettem meg tavaly, ehhez képest
kevés a „fajta”, és külföldön is csak ugyanezeket láttam. De majd ha kiköltöztem
Ecuadorba…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése