2015. február 18., szerda

Ha muszáj – gyorséttermek + egy zseniális salátarecept

Képzeljétek, nem arról fog szólni ez a poszt, hogy mindenáron és mindenképpen kerüljétek el a gyorséttermeket. Kicsit sem. Ehelyett inkább megnézzük azt, hogy hol, mit érdemes enni, ha már muszáj – hiszen bárkivel előfordulhat, hogy nincs más, és be kell térnie egy gyorsétterembe a hazai láncok valamelyikében, de akár külföldön is. Persze nagy revelációra ne számítsatok, de érdemes egy kicsit szétnézni.

Első és mindenek fölötti a híres-neves Mc-kezdetű és Donaldsra végződő cég. Na, ott a „normál” kaják között semmit nem fogtok találni, ami a TK-nak megfelel, csak a kertész salátát, illetve a cézár salátát (van több is, még kettő, de nem akarom ragozni...). Jól nem lakunk majd vele, és bődületesen drága az összes, de ha már muszáj ott ennünk, válasszuk ezt. A Burgerrel kezdődő és Kingre végződő boltban (étteremnek nem nevezném ezt sem) van partner saláta (piszok drágán), illetve kétféle csirkemell saláta – aranyáron, de legalább van. Ha nagyon éhesek vagyunk, és nincs más, megfelel ez is…

Azonban van egy hely, ahová szívesen járunk a párommal együtt, és az a KFC. Ugyanis ott minden igazi csirkéből van, vagyis annak ellenére, hogy húsos a kaja, könnyen össze lehet állítani egy TK-nak megfelelő étrendet. Nem kis előny, hogy felismerhetően húsból vannak az ételek, vagyis nem pépet kapunk, mint a megelőző két híres helyen. Van csirkeszárny, csirkecomb, csirkemell, és ezekhez nagyszerű választás a KFC-s káposztasaláta. Ez is drága, de ez legalább jó. Itt is van még háromféle saláta, illetve a kedvencem, a káposztasaláta is, amelyet érdekes módon köretként árulnak jelenleg 390 magyar forintért, egy olyan kicsi tálban, mintha kaviárt árulnának. Összefoglalva: a KFC-ben ha eszünk egy adag husit és egy adag káposztasalátát, meg is van a laktató és egyben testkontrollos menü. Oké, 5 hot wings és egy káposztasaláta itt is jóval több, mint egy ezres, de legalább jót ettünk.

Ez utóbbinak a receptjét szeretném is most azonnal közkinccsé tenni. Nagyon egyszerűen és olcsón készíthetünk el belőle egy hatalmas adagot. Megcsináltam, és gyakorlatilag meg sem tudtam különböztetni az „eredeti” KFC-s salátától: egyszerűen zseniális!

Kitettem tányérba, gyönyörű volt...

...de a kicsi tálban tényleg olyan, mint az igazi.

KFC (cole slaw) saláta

Hozzávalók (kb. 4 főre):
500 g (vagy fél fej) fejes káposzta
3 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
50 g (kb. 5 ek.) porcukor
fél teáskanál só
harmad teáskanál fekete őrölt bors
150-200 g majonéz (pl. Univer)
1 evőkanál borecet (lehet sima ecet is)
2 és fél evőkanál citromlé
2-3 ek. víz (az eredeti receptben tej van, de szerintem ez fölösleges bele)

Elkészítése:
·        Először a káposztát aprítsuk fel apró darabokra.
·        A répát nagy lyukú reszelőn reszeljük le és adjuk a káposztához. Jól keverjük össze őket.
·        Először a porcukorhoz keverjük hozzá a vizet, a sót, a borsot és a majonézt, majd, miután kikevertük, az ecetet és a citromlevet is adjuk hozzá. Végül keverjük simára a szószt.
·        Öntsük a salátára és jól keverjük össze az egészet, majd legalább két órára tegyük a hűtőbe.
·        Két óra elteltével újra forgassuk át és már fogyaszthatjuk is!

A hot wings elkészítésének nem álltam neki, de kis kereséssel találhatunk helyeket, ahol adalékanyagok nélkül és egyszerű ötletekkel mutatják be az elkészítését. Futtassuk le a Google-ben a „hot wings recipe” keresést. Jó kísérletezést mindenkinek!

2015. február 7., szombat

Reggelik vidító fotói ebben a hideg télben

Főleg azért választottam mára ezt a bejegyzést, mert holnapra piszok nagy hideget és havazást mond a meteorológiai szolgálat. Vidításnak szántam. J

Képzeljétek el, hogy szakítotok azzal a szokással, hogy már reggel hatalmas, nehéz reggelivel és kávéval mattoljátok le a szervezeteteket. Képzeljétek el, hogy az egész délelőtt pörgősen, kreatívan, jó hangulatban telik, mert nem terhelitek a testeteket annak kiválasztási ciklusa alatt (reggel 4-től délig) újabb likvidálni való anyagokkal, hanem hagyjátok úgy dolgozni és tisztulni, hogy közben megkap minden fontos tápanyagot és vitamint.

1. példa
Ennek az a legjobb módja, hogy reggelire és egész délelőtt végig csak gyümölcsöket eszünk. Ezekben rengeteg víz van – ez az, ami a szervezet természetes tisztulását a legjobban elősegíti –, emellett rengeteg gyümölcscukor, ami nagyon gyorsan hasznosuló tápanyag, illetve rengeteg ásványai anyag és vitamin is.

2. példa
Ha ilyen szép színes, élettel teli ételekkel indul a nap, máris energikusak és vidámak leszünk. Ha kicsit kísérletezünk, hamar rá fogunk jönni, hogy mikor melyik gyümölcsöt kívánjuk. Ezután már nagyon jól lehet variálni, hogy mikor, mit eszünk, változatossá tehetjük a délelőttjeinket is.

3. példa
Képzeld el, hogy bekapsz egyet a fenti képen látható gyönyörű ananászdarabok közül, aztán ráküldesz 2-3 édes málnát… Aztán belenyalsz egy jó nagyot egy kettévágott citromba… (Bocs, ez vicc volt, de remélem, összefutott a szádban a nyál...) Jómagam mindennap elvagyok gyümölcsökkel délelőtt 10-től kb. délig, de néha délután 1-ig is. „Reggelire” csak két üveg (3 dl-es) ásványvizet iszom, az nagyion jól tisztít és segíti a test „felpörgését”. Felfedezed az apró trükköt a következő képen?

4. példa
Ezt már az idén fotóztam, ilyesmit szoktam vinni a munkába. Mandarin, narancs, alma, ananász, pomeló, datolya és füge (ez a kettő az apró trükk) van benne általában, ehhez jön esetleg egy-egy banán is. A szárított gyümölcsök kisebb mennyiségben nagyon hasznosak abban, hogy laktatóbbnak érezzük a délelőtti étkeket (sok cukor és rost van bennük). 

2015. február 1., vasárnap

A testkontrollal a húsra vágyóknak sem kell szenvedniük

Az egyik legérdekesebb felfedezésem testkontrollos utam során az, hogy egyáltalán nem kell folyamatosan húst enni. Sokan mondják, hogy ha az emberiség áttérne a növényi táplálkozásra, máris sokkal több étel és víz jutna mindenkinek. Dicsérendő a katolikusok „pénteken nem eszem húst” tétele, de több országban van már „húsmentes hétfő” (meat free Monday) is, ezt több sztár is támogatja, még recepteket is megadnak segítségképpen. Hihetetlen, hiszen két éve még el se tudtam volna képzelni magam húsevés nélkül; ma meg napokig nem is hiányzik.

Igazán el lehet lenni hús nélkül is, több napon át – jómagam jellemzően hétfőtől péntekig nem eszem húst, vagy csak nagyon ritkán –, aztán a hétvégén sokszor húst (vagy tojást) és salátákat eszem. Ennyi hús elég is. A túlzott fehérjebevitel sok betegség forrása, rosszat tesz az emésztésnek és a bélflórának is, savasítja a szervezetet. Növényeken is el lehet élni – vajon az állatvilág legnagyobb testű állatai (elefánt, ló, teve) miért mind növényevők?

Ne féljünk a húsnélküli ételektől: ugyanúgy megadják az élethez szükséges energiát és tápanyagokat a szervezetünknek, ráadásul sokkal olcsóbbak és könnyebben is emészthetőek – egész országok élnek rizsen és zöldségeken, és egész jól elvannak. És a lelkiismeretünk is tiszta lehet – nem miattuk vágják ki az esőerdőket legelőnek és itatják fel az állatokkal az összes elérhető vizet.

Sokak folyton éhesek, ha nem esznek húst. Ez azonban nem rossz, hanem jó – nem az a lényeg, hogy sokat együnk és sokáig ne legyünk éhesek (és ezzel agyonterheljük az emésztésünket), hanem az, hogy megfelelően tápláljuk a testünket – ha többször vagyunk éhesek, inkább együnk többször. Ilyen egyszerű. A mindennapi élethez az energiát a szénhidrátok adják meg, ezért elsősorban azokat kell biztosítani a szervezet számára. A testkontroll azt mondja: ha húst szeretnénk enni, együk késő délután vagy este. Akár mindennap is ehetünk húst, de tegyük ezt a testkontroll szabályai szerint.

Két húsos vacsorát is lefotóztam: ha húst szeretnénk enni, természetesen nyugodtan együnk, de mindig zöldségekkel, ne együnk hozzá krumplit, tésztát vagy rizst.

Sertéshús párolt zöldségekkel 

Csirkehús zöldségraguval