2015. február 1., vasárnap

A testkontrollal a húsra vágyóknak sem kell szenvedniük

Az egyik legérdekesebb felfedezésem testkontrollos utam során az, hogy egyáltalán nem kell folyamatosan húst enni. Sokan mondják, hogy ha az emberiség áttérne a növényi táplálkozásra, máris sokkal több étel és víz jutna mindenkinek. Dicsérendő a katolikusok „pénteken nem eszem húst” tétele, de több országban van már „húsmentes hétfő” (meat free Monday) is, ezt több sztár is támogatja, még recepteket is megadnak segítségképpen. Hihetetlen, hiszen két éve még el se tudtam volna képzelni magam húsevés nélkül; ma meg napokig nem is hiányzik.

Igazán el lehet lenni hús nélkül is, több napon át – jómagam jellemzően hétfőtől péntekig nem eszem húst, vagy csak nagyon ritkán –, aztán a hétvégén sokszor húst (vagy tojást) és salátákat eszem. Ennyi hús elég is. A túlzott fehérjebevitel sok betegség forrása, rosszat tesz az emésztésnek és a bélflórának is, savasítja a szervezetet. Növényeken is el lehet élni – vajon az állatvilág legnagyobb testű állatai (elefánt, ló, teve) miért mind növényevők?

Ne féljünk a húsnélküli ételektől: ugyanúgy megadják az élethez szükséges energiát és tápanyagokat a szervezetünknek, ráadásul sokkal olcsóbbak és könnyebben is emészthetőek – egész országok élnek rizsen és zöldségeken, és egész jól elvannak. És a lelkiismeretünk is tiszta lehet – nem miattuk vágják ki az esőerdőket legelőnek és itatják fel az állatokkal az összes elérhető vizet.

Sokak folyton éhesek, ha nem esznek húst. Ez azonban nem rossz, hanem jó – nem az a lényeg, hogy sokat együnk és sokáig ne legyünk éhesek (és ezzel agyonterheljük az emésztésünket), hanem az, hogy megfelelően tápláljuk a testünket – ha többször vagyunk éhesek, inkább együnk többször. Ilyen egyszerű. A mindennapi élethez az energiát a szénhidrátok adják meg, ezért elsősorban azokat kell biztosítani a szervezet számára. A testkontroll azt mondja: ha húst szeretnénk enni, együk késő délután vagy este. Akár mindennap is ehetünk húst, de tegyük ezt a testkontroll szabályai szerint.

Két húsos vacsorát is lefotóztam: ha húst szeretnénk enni, természetesen nyugodtan együnk, de mindig zöldségekkel, ne együnk hozzá krumplit, tésztát vagy rizst.

Sertéshús párolt zöldségekkel 

Csirkehús zöldségraguval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése