2015. február 18., szerda

Ha muszáj – gyorséttermek + egy zseniális salátarecept

Képzeljétek, nem arról fog szólni ez a poszt, hogy mindenáron és mindenképpen kerüljétek el a gyorséttermeket. Kicsit sem. Ehelyett inkább megnézzük azt, hogy hol, mit érdemes enni, ha már muszáj – hiszen bárkivel előfordulhat, hogy nincs más, és be kell térnie egy gyorsétterembe a hazai láncok valamelyikében, de akár külföldön is. Persze nagy revelációra ne számítsatok, de érdemes egy kicsit szétnézni.

Első és mindenek fölötti a híres-neves Mc-kezdetű és Donaldsra végződő cég. Na, ott a „normál” kaják között semmit nem fogtok találni, ami a TK-nak megfelel, csak a kertész salátát, illetve a cézár salátát (van több is, még kettő, de nem akarom ragozni...). Jól nem lakunk majd vele, és bődületesen drága az összes, de ha már muszáj ott ennünk, válasszuk ezt. A Burgerrel kezdődő és Kingre végződő boltban (étteremnek nem nevezném ezt sem) van partner saláta (piszok drágán), illetve kétféle csirkemell saláta – aranyáron, de legalább van. Ha nagyon éhesek vagyunk, és nincs más, megfelel ez is…

Azonban van egy hely, ahová szívesen járunk a párommal együtt, és az a KFC. Ugyanis ott minden igazi csirkéből van, vagyis annak ellenére, hogy húsos a kaja, könnyen össze lehet állítani egy TK-nak megfelelő étrendet. Nem kis előny, hogy felismerhetően húsból vannak az ételek, vagyis nem pépet kapunk, mint a megelőző két híres helyen. Van csirkeszárny, csirkecomb, csirkemell, és ezekhez nagyszerű választás a KFC-s káposztasaláta. Ez is drága, de ez legalább jó. Itt is van még háromféle saláta, illetve a kedvencem, a káposztasaláta is, amelyet érdekes módon köretként árulnak jelenleg 390 magyar forintért, egy olyan kicsi tálban, mintha kaviárt árulnának. Összefoglalva: a KFC-ben ha eszünk egy adag husit és egy adag káposztasalátát, meg is van a laktató és egyben testkontrollos menü. Oké, 5 hot wings és egy káposztasaláta itt is jóval több, mint egy ezres, de legalább jót ettünk.

Ez utóbbinak a receptjét szeretném is most azonnal közkinccsé tenni. Nagyon egyszerűen és olcsón készíthetünk el belőle egy hatalmas adagot. Megcsináltam, és gyakorlatilag meg sem tudtam különböztetni az „eredeti” KFC-s salátától: egyszerűen zseniális!

Kitettem tányérba, gyönyörű volt...

...de a kicsi tálban tényleg olyan, mint az igazi.

KFC (cole slaw) saláta

Hozzávalók (kb. 4 főre):
500 g (vagy fél fej) fejes káposzta
3 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
50 g (kb. 5 ek.) porcukor
fél teáskanál só
harmad teáskanál fekete őrölt bors
150-200 g majonéz (pl. Univer)
1 evőkanál borecet (lehet sima ecet is)
2 és fél evőkanál citromlé
2-3 ek. víz (az eredeti receptben tej van, de szerintem ez fölösleges bele)

Elkészítése:
·        Először a káposztát aprítsuk fel apró darabokra.
·        A répát nagy lyukú reszelőn reszeljük le és adjuk a káposztához. Jól keverjük össze őket.
·        Először a porcukorhoz keverjük hozzá a vizet, a sót, a borsot és a majonézt, majd, miután kikevertük, az ecetet és a citromlevet is adjuk hozzá. Végül keverjük simára a szószt.
·        Öntsük a salátára és jól keverjük össze az egészet, majd legalább két órára tegyük a hűtőbe.
·        Két óra elteltével újra forgassuk át és már fogyaszthatjuk is!

A hot wings elkészítésének nem álltam neki, de kis kereséssel találhatunk helyeket, ahol adalékanyagok nélkül és egyszerű ötletekkel mutatják be az elkészítését. Futtassuk le a Google-ben a „hot wings recipe” keresést. Jó kísérletezést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése