2015. április 26., vasárnap

Hétköznapi gondolatok – salátát a mozgó gyereknek!

Az első gondolatom a mai bejegyzésben a gyerekek nevelésével kapcsolatos, vagyis pontosabban az enni nevelésükkel, ugyanis voltunk egy ismerős házaspárnál, ahol a nagyon aranyos kisgyerek zöldségeket, gyümölcsöket evett, és az anyukája még arra is figyel, hogy a kicsinek teljes kiőrlésű pékárut és minőségi húsokat (pl. csirkemellet) adjon. Az anyuka még azt is elmondta, hogy nem ad neki csipszeket és egyéb „junk food”-okat, hogy ne szokja meg a gyerek azokat az erős ízeket, mert akkor soha nem fog többé gyümölcsöt és zöldséget enni, a természetes, nyers ételek íze idegen lesz neki. Ha kisgyerekhez megyünk, ne vigyünk csokit, csipszet, vigyünk banánt, narancsot, gyümölcsöt, egészséges dolgokat.

Amikor a fogyásomról beszélek másoknak, elő szokott kerülni, hogy ugye mozgok is, mert a fogyókúra esetén a test az izmokat is leépíti. Táplálékmegvonás esetén valóban így van, de a testkontrollnál nincs szó táplálékmegvonásról, csak a tápanyagok tudatos megválogatásáról. Ettől függetlenül mindenkinek javaslom, hogy mozogjon, mert a sport feltölt energiával – mozgósítja a rejtett tartalékokat, hormonokat szabadít fel, energizálja a testet. reggeli sport után sokkal jobban megy a munka,egész napi üdébb, frissebb vagyok.

A harmadik gondolat mára a salátákkal kapcsolatos. 2013 szeptembere óta mindennap eszem nyers salátát, erről más le sem tudnék szokni. A globális kereskedelemnek hála mindig kapható zöldség és gyümölcs, így egész évben megkapom, amit szeretnék. Ma mégis újítottam, az új ízek miatt, és a mai is egy nagyon jó saláta lett. Az eredeti recept” itt található (8-as bejegyzés), ehhez volt egy update a 16-os bejegyzésben, és ez itt most egy második saláta „update”. A mait tehát a következőképpen csináltam:

- negyed fej káposzta
- 1 db. karalábé
- 3 db. kaliforniai paprika
- 1 db. kisméretű lilahagyma
- 2 db. testesebb répa
- 1 db. kígyóuborka
- 8 db. paradicsom

A káposztát kicsumázás után apróra vágtam, erre jött a karalábé és a darabokra aprított paprika, majd ráreszeltem a répákat, erre rászórtam az apróra vágott lilahagymát, a tetejére pedig a apróra feldarabolt uborka és a felkockázott paradicsom került. Egészen más, mint a lágyabb ízű „klasszikus” recept, mert itt az édes paprika dominál, kevesebb benne a jellegtelenebb ízű lilakáposzta. Kísérletezzetek bátran! Lehet tenni rá olívabogyót, fehérjés étkezésnél sajtot, joghurtot, mindig minden körülmények között jól teszed, ha ezt eszed!

2015. április 15., szerda

Egyszerű ételek – javaslatok a mindennapokra fotókkal 2. rész

Egyik kedvenc kajám – és a többi testkontrollosnak is általában – a tökélyszendvics, amelyet persze többféleképpen is elkészíthetünk, de a lényeg ugyanaz, és nagyon finom. Pirítós kenyérrel a legjobb (nemrég vettem egy Philips pirítót,kiválóan bevált), arra kell vajat kenni, esetleg egy salátalevelet, rá az avokádót, majd paradicsomot, uborkát, és a végén megízesíthetjük majonézzel és kecsöppel is.

Tökélyszendvics házilag

Egy másik találmány a karfiolpörkölt, nagyon finom, vegetáriánus étel, lehet tésztával, rizzsel, krumplival fogyasztani. Én rizzsel szoktam.

Karfiolpöri rizzsel

A Spár áruházban, ahová járok, találtam két szuper, fagyasztott ételt, thai és toszkán zöldségétel (Frosta, 400 g), nagyon finomak, és lehet őket keményítővel és hússal is fogyasztani, szóval univerzális, mindenhez passzol. Le is fényképeztem őket, pár perc alatt készen van, bármikor bevethető.

Thai zöldségek gyömbérrel

Toszkán zöldségek fokhagymával


A tojást is nagyon szeretem, és már korábban is megemlékeztem arról, hogy zöldséges tojásból és salátából micsoda jó kis ételt lehet készíteni. Ha itt a húsvét, hajrá tojás, hajrá egészség!

Zöldséges rántotta zöldsalátával

Egy kiváló tojássaláta-receptet is összeállítottam, megcsináltam, ezúton teszem közzé az eredményeket. Tehát először a recept:

Majonézes tojássaláta

Hozzávalók:
6-7 db. tojás
1 pohár tejföl
kevés (4-5 ek.) majonéz
fél fej lilahagyma, de lehet vörös is
1 evőkanálnyi mustár
pár csepp citromlé
bors
(1 csipet őrölt szerecsendió)

Elkészítés:
A tojásokat megfőzzük, mikor kihűltek, megpucoljuk. A tejföllel elkeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, mustárral, citromlével ízesítjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, a tojásokat is összeaprítjuk vagy felkarikázzuk. Mindkettőt belekeverjük a tejfölös majonézbe. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

És végezetül a fénykép:

Házi majonézes tojássaláta

2015. április 5., vasárnap

Étkező, magyarok! Húsvét ünnepére

Ma reggel, alighogy bekapcsoltam a rádiót, azonnal azt a hírt kellett hallanom, hogy Magyarország lakossága egyre jobban elhízik. Hát igen, imádunk enni… Ez a szerencsétlen sorsú magyar nép annyit éhezett a történelem folyamán, annyit sanyargatták, annyiszor elvették mindenét, hogy megerősödött benne az a filozófia: ki tudja, mit hoz a jövő, csak az a biztos, ami ma van, és amit megeszek, az tényleg az enyém.

Ebből eredhet a magyarok megszállott evéskultúrája: eszünk örömünkben, eszünk bánatunkban, ha esküvő van, ha ballagás van, mindegy mi az alkalom, csak jó sok kaja legyen aztán együk degeszre magunkat. (Az ünnepi evés persze régen nem volt baj, amíg alapvetően alultápláltak voltak az emberek, de ma, amikor úgyis mindennap teleeszik magukat, fölösleges.) A jelenlegi (meg az összes többi) kormánynak stadionépítés helyett ez ellen a jelenség ellen kellene elkezdenie az optimizmus-hadjáratot: nyugodjatok meg emberek, nem kell zabálni, elmúltak azok az idők, Magyarország ma már van abban a helyzetben, hogy garantálja nektek az élelmiszerellátást, nem lesz többé padlássöprés és kötelező terménybeszolgáltatás. Nyugodjatok meg, és kezdjetek el inkább minőségi ételeket enni a sok parizer, rántott hús meg csülök helyett.

A gyerekeket sem lenne szabad ránevelni a „mindent meg kell enni, ami a tányérodon van” szemléletre. Ahol rágörcsölnek az evésre, ott a gyerek a zsarolás eszközének fogja tekinteni az érkezést, aztán ebből lesznek a bulimiások és az anorexiások. Mindenki döntse el maga, hogy mennyi esik jól neki, de ételt egyen, ne csipszet meg nachost meg csokit az étkezések között / helyett.

Az ételünk lehet a gyógyszerünk, egészséges étkezéssel rengeteg betegség elkerülhető, és a mai Magyarországon elég nagy az egyetértés abban, hogy jobb inkább nem kórházba kerülni, mert ha egyszer bekerülünk, ott már minden megtörténhet… A magyar nép túléléséhez ez is fontos lenne: vigyázzunk magunkra, együnk egészséges ételeket, mozogjunk, és ezt a szemléletet adjuk át az utódainknak is. Mindegy, milyen kormányok lesznek, hiszen míg ők jönnek-mennek 4 évenként, egy emberélet ma akár 80-90 évig is eltarthat, az a fő, hogy mi, a magyar nép, legyünk épek testben és lélekben.

Boldog húsvétot mindenkinek!