2015. április 5., vasárnap

Étkező, magyarok! Húsvét ünnepére

Ma reggel, alighogy bekapcsoltam a rádiót, azonnal azt a hírt kellett hallanom, hogy Magyarország lakossága egyre jobban elhízik. Hát igen, imádunk enni… Ez a szerencsétlen sorsú magyar nép annyit éhezett a történelem folyamán, annyit sanyargatták, annyiszor elvették mindenét, hogy megerősödött benne az a filozófia: ki tudja, mit hoz a jövő, csak az a biztos, ami ma van, és amit megeszek, az tényleg az enyém.

Ebből eredhet a magyarok megszállott evéskultúrája: eszünk örömünkben, eszünk bánatunkban, ha esküvő van, ha ballagás van, mindegy mi az alkalom, csak jó sok kaja legyen aztán együk degeszre magunkat. (Az ünnepi evés persze régen nem volt baj, amíg alapvetően alultápláltak voltak az emberek, de ma, amikor úgyis mindennap teleeszik magukat, fölösleges.) A jelenlegi (meg az összes többi) kormánynak stadionépítés helyett ez ellen a jelenség ellen kellene elkezdenie az optimizmus-hadjáratot: nyugodjatok meg emberek, nem kell zabálni, elmúltak azok az idők, Magyarország ma már van abban a helyzetben, hogy garantálja nektek az élelmiszerellátást, nem lesz többé padlássöprés és kötelező terménybeszolgáltatás. Nyugodjatok meg, és kezdjetek el inkább minőségi ételeket enni a sok parizer, rántott hús meg csülök helyett.

A gyerekeket sem lenne szabad ránevelni a „mindent meg kell enni, ami a tányérodon van” szemléletre. Ahol rágörcsölnek az evésre, ott a gyerek a zsarolás eszközének fogja tekinteni az érkezést, aztán ebből lesznek a bulimiások és az anorexiások. Mindenki döntse el maga, hogy mennyi esik jól neki, de ételt egyen, ne csipszet meg nachost meg csokit az étkezések között / helyett.

Az ételünk lehet a gyógyszerünk, egészséges étkezéssel rengeteg betegség elkerülhető, és a mai Magyarországon elég nagy az egyetértés abban, hogy jobb inkább nem kórházba kerülni, mert ha egyszer bekerülünk, ott már minden megtörténhet… A magyar nép túléléséhez ez is fontos lenne: vigyázzunk magunkra, együnk egészséges ételeket, mozogjunk, és ezt a szemléletet adjuk át az utódainknak is. Mindegy, milyen kormányok lesznek, hiszen míg ők jönnek-mennek 4 évenként, egy emberélet ma akár 80-90 évig is eltarthat, az a fő, hogy mi, a magyar nép, legyünk épek testben és lélekben.

Boldog húsvétot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése