2015. április 26., vasárnap

Hétköznapi gondolatok – salátát a mozgó gyereknek!

Az első gondolatom a mai bejegyzésben a gyerekek nevelésével kapcsolatos, vagyis pontosabban az enni nevelésükkel, ugyanis voltunk egy ismerős házaspárnál, ahol a nagyon aranyos kisgyerek zöldségeket, gyümölcsöket evett, és az anyukája még arra is figyel, hogy a kicsinek teljes kiőrlésű pékárut és minőségi húsokat (pl. csirkemellet) adjon. Az anyuka még azt is elmondta, hogy nem ad neki csipszeket és egyéb „junk food”-okat, hogy ne szokja meg a gyerek azokat az erős ízeket, mert akkor soha nem fog többé gyümölcsöt és zöldséget enni, a természetes, nyers ételek íze idegen lesz neki. Ha kisgyerekhez megyünk, ne vigyünk csokit, csipszet, vigyünk banánt, narancsot, gyümölcsöt, egészséges dolgokat.

Amikor a fogyásomról beszélek másoknak, elő szokott kerülni, hogy ugye mozgok is, mert a fogyókúra esetén a test az izmokat is leépíti. Táplálékmegvonás esetén valóban így van, de a testkontrollnál nincs szó táplálékmegvonásról, csak a tápanyagok tudatos megválogatásáról. Ettől függetlenül mindenkinek javaslom, hogy mozogjon, mert a sport feltölt energiával – mozgósítja a rejtett tartalékokat, hormonokat szabadít fel, energizálja a testet. reggeli sport után sokkal jobban megy a munka,egész napi üdébb, frissebb vagyok.

A harmadik gondolat mára a salátákkal kapcsolatos. 2013 szeptembere óta mindennap eszem nyers salátát, erről más le sem tudnék szokni. A globális kereskedelemnek hála mindig kapható zöldség és gyümölcs, így egész évben megkapom, amit szeretnék. Ma mégis újítottam, az új ízek miatt, és a mai is egy nagyon jó saláta lett. Az eredeti recept” itt található (8-as bejegyzés), ehhez volt egy update a 16-os bejegyzésben, és ez itt most egy második saláta „update”. A mait tehát a következőképpen csináltam:

- negyed fej káposzta
- 1 db. karalábé
- 3 db. kaliforniai paprika
- 1 db. kisméretű lilahagyma
- 2 db. testesebb répa
- 1 db. kígyóuborka
- 8 db. paradicsom

A káposztát kicsumázás után apróra vágtam, erre jött a karalábé és a darabokra aprított paprika, majd ráreszeltem a répákat, erre rászórtam az apróra vágott lilahagymát, a tetejére pedig a apróra feldarabolt uborka és a felkockázott paradicsom került. Egészen más, mint a lágyabb ízű „klasszikus” recept, mert itt az édes paprika dominál, kevesebb benne a jellegtelenebb ízű lilakáposzta. Kísérletezzetek bátran! Lehet tenni rá olívabogyót, fehérjés étkezésnél sajtot, joghurtot, mindig minden körülmények között jól teszed, ha ezt eszed!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése