Két új recept, mind
a kettőt nagyon szeretjük, és most, hogy már nincs olyan meleg, neki is
lehetett állni sütni-főzni! Az egyik egy könnyű, nagyon finom leves, a másik
egy nagyon finom olasz kenyérféle. Sok sikert hozzájuk!
Hozzávalók:
10 dkg zöldborsó
(mirelit is lehet)
4-5 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 fej karalábé
1 fej zeller
kevés kelkáposzta
(ha van)
friss petrezselyem
zöldje
1 ek só
1 ek cukor
3 ek liszt
2 ek olaj
1 kk pirospaprika
őrölt bors (ízlés
szerint)
Elkészítése:
1. Az olajban
megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (a borsó kivételével) meg a
petrezselyem zöldjét.
2. Ha a zöldségek
már kicsit megpuhultak, beletesszük a borsót is.
3. Felöntjük kb. 2
dl vízzel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd fedő alatt megdinszteljük a
zöldségeket.
4. Amikor a
zöldségek megpuhultak, megszórjuk liszttel és pirospaprikával (meg a borssal), majd
jól elkeverjük.
5. Ha ez megvan, felengedjük
2–2,5 l vízzel és fedő alatt főzzük még egy kicsit.
6. Amikor forrni
kezd, tehetünk bele csipetkét vagy tésztát is, de külön főzött tésztával is jó.
Enjoy!
Ciabatta
Hozzávalók (4 személyre):
3 bögre (lehetőleg BL 80, vagyis kenyér-) liszt
1,5 teáskanál só
fél teáskanál szárított élesztő (tényleg elég ennyi!)
1,5-2 bögre víz
esetleg valami szárított zöldfűszer, pl. bazsalikom, de ez
egyáltalán nem kötelező
Elkészítése:
Előző este egy keverőtálba belemérjük a száraz hozzávalókat,
elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet is. Közben fakanállal elkeverjük.
Akkor jó, ha sűrű nokedlitészta állagot kapunk. Letakarjuk, és reggelig békén
hagyjuk.
Körülbelül 12 óra elteltével (de
ha nem volt olyan hosszú az éjszaka, az sem olyan nagy baj) szórhatunk bele
apróra vágott olajbogyót, aszalt paradicsomot, esetleg kis fokhagyma darabokat,
de az is jó, ha nem szórunk bele semmit. Fakanállal jól áthajtogatjuk a
tésztát.
Szilikonos sütőpapírral
kibéleljük a sütőlemezünket, a biztonság kedvéért kissé meg is lisztezhetjük. A
tésztánk tetejét is megszórjuk liszttel, majd szintén lisztezett kanállal
(igen, ragad) nagyjából akkora darabokat szaggatunk belőle, hogy kb. nyolc
egyforma ciabattát kapjunk a végén. Ezeket rátesszük a sütőlapra. El fognak
terülni, de majd az élesztő korrigálja sülés közben. A tetejüket is szórjuk meg
egy kis liszttel, ilyenkor kissé összébb is egyengethetjük a tésztát a
kezünkkel.
Ha ezzel a módszerrel nem érezzük
magunkat sikeresnek, akkor az is jó módszer, hogy a kész tésztát jól
belisztezett kézzel kétfelé osztva, hosszúkás formában ügyeskedjük a
sütőpapírra.
Bekapcsoljuk a sütőt, amíg
felmelegszik 200 fokosra, pihentetjük kicsit a tésztát.
Légkeveréssel 20-30 perc alatt
aranybarnára sütjük, menet közben egyszer megkenjük vízzel. Kívül ropogós,
belül puha, lyukacsos süteményeket kapunk, az olaszok is megirigyelnék.
Bónusz: egy régebbi cikk házi energiaitalokról, érdemes lehet kipróbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése