2014. március 30., vasárnap

Egyszerű tésztás-zöldséges ételek

A következőkben két egyszerű és egészséges tésztás-zöldséges ételt szeretnék bemutatni. Testünknek nagyon fontosak a szénhidrátok, mert ezek adják a mindennapi élethez való energiát. A tojás nélküli durumtészta kiváló szénhidrátforrás, de érdemes finommá is tenni némi fűszerrel és zöldséggel. Akinek nincs sok ideje, mégis meleg ételre vágyik, a zöldséges tészták milliónyi variációjára mindig számíthat. Amíg a tészta fő, addig a feltétet is el lehet készíteni, így mindennel együtt 20 perc alatt máris ehetünk.

8. Bazsalikomos-zöldséges tészta

Hozzávalók:
személyenként 1 csésze durumtészta (spagetti, penne vagy fusilli);
3 ek. olívaolaj;
1 nagy fej lilahagyma;
3 gerezd zúzott fokhagyma;
½ felkockázott padlizsán;
1 kisebb cukkini (félkarikákra vágva);
4-5 darab érett paradicsom;
1 piros színű kaliforniai vagy pritamin paprika (csíkokra vágva);
só, bors, kakukkfű, oregánó ízlés szerint;
1 ek. vörösborecet (elhagyható);
kevés friss bazsalikom (a díszítéshez)

Elkészítése: A durumtésztát sós vízben a kedvelt keménységűre főzzük.
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, végül hozzáadjuk a padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a fűszereket. (Érdemes közepes lángon főzni, mert az olívaolaj nem szereti a túl magas hőt.) Amikor a zöldségek kezdenek puhulni, beletesszük a paradicsomot is és néhány percig együtt puhítjuk őket. Nem kell, hogy a zöldségek teljesen megpuhuljanak, és az se baj, ha egy picit odakap egy-két padlizsán- vagy cukkinidarab. Amikor elkészült, hozzákeverjük a lecsepegtetett tésztát, kicsit átforgatjuk és tálaljuk. A tetejére friss bazsalikomlevél kerül. Testkontrollosok így egyék, a család többi tagja parmezán sajttal is megszórhatja.

Bazsalikomos-zöldséges tészta - saját változat

9. Gyors zöldséges tészta

Hozzávalók:
személyenként 1 csésze durumtészta;
2 cukkini feldarabolva;
1 nagyobb répa;
1 paradicsom;
1 kis fej hagyma;
2 gerezd fokhagyma;
extra szűz olívaolaj;
só, chili vagy pirospaprika, esetleg currypor

Elkészítése: Amíg a tészta megfő, egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajat melegítünk, s beletesszük a préselt fokhagymát, valamit a hagymát. Sózzuk. A répát apró kis kockákra, a cukkini egyik felét kisebb, a másik felét nagyobb darabokra vágjuk, majd beletesszük őket is a hagymák közé. A paradicsomot cikkekre vágva szintén hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk, majd 10 perc múlva még kb. 3-4 evőkanál olajat adunk hozzá. Pár perc múlva kész. A már megfőtt tésztával összeverjük, chiliporral, más fűszerekkel beszórjuk. Testkontrollosok így egyék, a család többi tagja sajttal is megszórhatja.

2014. március 16., vasárnap

Néhány furcsaság a könyvből

Mostanában sokat gondolkodom azon, hogy mi is lehet a Testkontroll című könyv titka. Nyilvánvalóan működik a módszer, megvan a fogyás, megvan az energia, bizonyítottnak látszik, hogy a pofonegyszerű módszer tényleg hatásos. Ezért kicsit furcsa, hogy rengeteg támadás éri a módszert, dehát ahogy egy korábbi bejegyzésben is írtam: divatőrületek jönnek-mennek, ilyen-olyan diéták váltják egymást, az eredeti testkontroll mégis kb. 30 éve megvan (közben jónéhány módosítás történt, megjelent a Testkontroll 2 és egyéb kiadványok is), és mindig vannak követői, akik állítják: az eredeti, legegyszerűbb módszer a legjobb. Eltorzított, vulgarizált formában is él a módszer a neten, erről majd egy későbbi bejegyzésben fogok írni.

Szóval nézzük meg, hogy mik adnak támadási felületet az amúgy pofonegyszerű módszerrel kapcsolatban. A könyv elolvasása után a következő dolgok „bökték a csőröm”, ezekről szeretnék itt egy kicsit írni. Személyes vélemény következik.

A könyv első és legfontosabb állítása az, hogy étrendünknek kb. 70%-ban nyers zöldségből és gyümölcsből kell állnia. Ez eddig nagyon ideális képlet, főleg, ha saját kertünk van és pontosan tudjuk, hogy mit és hogyan termeltünk. Igen ám, de a ma városi embere (és már egyre inkább a falusi is) boltban veszi a zöldséget-gyümölcsöt és fogalma sincs, hogy miben mennyi vegyszer és vitamin van. Kutatások szerint az 1950-es évek óta a megtermelt zöldségek vitamintartalma radikálisan csökkent, a vegyszertartalmuk pedig radikálisan nőtt. Az import és melegházi terményekről szerintem ne is beszéljünk, ki tudja, micsoda anyagok vannak bennük. Ezzel együtt persze nyilván fogyaszthatóak, csak érdemes ezen egy kicsit elgondolkodni. Ha valaki házi zöldséget, gyümölcsöz ajánl fel nekem, azonnal kapok az alkalmon és köszönettel elfogadom, legyen bármiről is szó.

A terményekben lévő méreganyagokról meg annyit, hogy a szervezet simán elbánik velük, egészen addig, ameddig a bevitt méreganyag kevesebb, mint amit a szervezet ki tud választani. A nyers zöldség és gyümölcs pedig nyilvánvalóan segíti a tisztulást, még akkor is, ha vannak bennük nemkívánatos anyagok is. Vagyis a fentebb leírtak egyike sem ok arra, hogy ne együnk rengeteg zöldséget és gyümölcsöt.

A könyv rettenetesen ellenzi a tejtermékek fogyasztását és joggal. Egy kardiológus professzor ismerősöm mondta, hogy a tej emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ez igaz is, hiszen a kisboci tápláléka, és talán az sem véletlen, hogy az emberek nagy része amúgy is allergiás a tejre. A joghurt, kefir és sajtevés azonban már egyáltalán nem káros, ebben a könyv talán túl szigorú.

Azt is állítja a könyv, hogy ha már mindenáron húst akarunk enni, az legyen csirke- vagy pulykahús, semmiképpen se vörös hús. Ismerve, hogy manapság hogyan tartják és vágják a csirkéket, hogy hormonokat, antibiotikumokat és arzént etetnek velük, a csirkehús sem tűnik egészségesebbnek, mint a többi. Érdekes az is, hogy a könyv a csirkehúsevés propagálása ellenére kifejezetten tiltja a tojásevést. Kicsit ellentmondásos a dolog.

A könyvnek szintén érdekes állítása, hogy ha a megfelelő nyers étrendet követjük, elég vizet is magunkhoz veszünk, ezért nem kell majd innunk. Ha mégis, akkor igyunk desztillált vizet! Hát ez marhaságnak tűnik, hiszen a desztillált vizet mindenféle szakirodalom tiltja, mert kivonja a szervezetből (vagy csak felhígítja, ezt nem tudom pontosan) az elektrolitokat és az ionokat. Igaz, mostanában kezd divatossá válni a fogyasztása, szóval fogalmam sincs. Itt van erről bővebb infó: http://juicers.hu/gyakran-feltett-kerdesek-a-desztillalt-vizzel-kapcsolatban

A könyv szintén tiltja a vitaminok és egyéb kiegészítők fogyasztását, azt mondván, hogy ezekre a helyes táplálkozás mellett nincs szükség, csak újabb kiválasztandó méreganyag a testünknek. Hát erre végképp nem tudom, mit mondjak, a vitaminokról annyifélét írnak, ahány tudós éppen foglalkozik a dologgal (plusz lásd a zöldségek-gyümölcsök vitamintartalmáról szóló dolgokat föntebb). Valaki szerint a mesterségesen előállított vitamin nem is ér semmit, a gyógyszergyárak szerint ugyanolyan jók, mint a természetes vitaminok, a napi mennyiségeken meg amúgy is folyamatosan megy a vita. A C vitaminból pl. eddig napi 60 mg volt az ajánlott adag, mostantól 80 mg, az Amerikai Egyesült Államokban viszont már most is 100 mg-nál járnak.

Mivel a könyv ezeket a kérdéseket is feszegeti, nyilván érzékeny területekre is téved, és emiatt lesz támadható, de hát ilyen a táplálkozástudomány: nagyon kevés bizonyosat tud mondani, és az sem igaz mindenkire, hiszen mindenki különböző. És ez így jó.

2014. március 9., vasárnap

Fél év testkontroll

Kedves Olvasó! Fél év telt el azóta, hogy többé-kevésbé a Testkontroll című könyv útmutatásai alapján élek. Ebből az alkalomból gondoltam, hogy írok egy olyasféle „félévi” beszámolót a közérzetemről és a jelenlegi állapotomról. Az elején a lelkesedés annyira hajtott még, hogy havonta írtam ilyen beszámolókat, most a féléves után már csak az egyéves „szülinap” lesz a következő.

Fél év alatt hatalmasat változott az életem. Végleg beálltam 75 kilósra, legalábbis a mérleg hónapok óta ennyit mutat. Néha lemegy 74 felé is, de az nem tartós. Ennek ellenére mindenki mondja, hogy fogytam, tehát már nem kilóra csökkenek, hanem valószínűleg a zsír alakul át izommá. J

Energiám annyi van, mint a tenger. Este 9-10-kor is még lazán tudok dolgozni! Az emésztésem jó, a hasam nem fáj, minden energiámat a munkámra (és a szabadidőmre) tudom fordítani, nem kell attól félnem, hogy elálmosodok vagy fáradt leszek, mint a kollégáim, akik – bár sokan 10 évvel fiatalabbak nálam – állandóan fáradtak, álmosak, kedvetlenek, pedig (vagy azért, mert) 3-4 kávét megisznak egy nap. A kondíciómról csak annyit szeretnék elmondani, hogy a hétvégén szintidőn belül teljesítettem az Országos Kék Túra egy 17 kilométeres szakaszát Vas megyében.

Kis gondot jelentenek a különféle társadalmi kötelezettségek, úgymint családi programok, szülinapok, vendégségek, színház, mozi és hasonlók. Ezekre nagyon nehéz felkészülni élelemügyi szempontból, sokszor csak a szerencsében bízok és imádkozok, hogy valahogy meg lehessen oldani a helyzetet. Ha nincs megfelelő étel, inkább nem eszem semmit. Ahová lehet, viszek legalább egy doboznyi salátát, hogy ellensúlyozzam a többi étel hatását. Magyarországon még nem alap, hogy vegetáriánus ételek is rendelkezésre álljanak, ezért sokszor nehéz megoldanom a megfelelő ételtársítást (a legutóbb egy kedves kis „magyarosch” étteremben voltunk, ahol konkrétan NEM volt hús- vagy sajtmentes étel és friss zöldsaláta sem). Le vagyunk maradva, de majdcsak javul a helyzet.

Mindent összefoglalva: jól érzem magam, lefogytam, rengeteg energiám van, és a fél év úgy elment szenvedés és nélkülözés nélkül, hogy szinte észre sem vettem. Hét kell ennél jobb életmód?

2014. március 2., vasárnap

A TK és az ételfutár-szolgálatok

Sokan kérdezik, főleg a munkahelyemen, hogy hogyan bírom ki, hogy minden nap banánt és salátát eszem. (ezek a dolgok fejben dőlnek el, ugye.) Emiatt belegondoltam: mit láthat az életmódomból egy kolléga? A munkaidő elején banánt (és néha gyümölcsöt) eszem, hogy legyen elég energiám; utána ebédtájban szokott következni a saláta, amit már korábban leírtam, olajjal, esetleg szójaszósszal, magvakkal, néha egy-egy vajas vagy zsíros kenyérrel. A nap vége felé pedig eszem valami „komolyabbat”: húst, babot, tésztás ételt, főzeléket, sokszor azt, amit ételfutártól rendeltem.

Lehet, hogy véletlen, de szeptemberi életmódváltásommal nagyjából egybeesett, hogy elkezdtem egy ételfutárcégtől ételeket rendelni. Erre azért volt szükség, mert főzni olyan igazán nem tudok, vagy ha tudok is, nincs rá időm és nincs hozzá kedvem. Több energia és gond itthon főzni egy-egy kicsi adagot, mint megrendelni egy-egy porciónyi profik által elkészített ételt. Persze fontos szempont volt az is, hogy megbízható cég legyen, legyen vegetáriánus menü is, és az étlapon pontosan tüntessék fel, hogy milyen összetevők vannak az ételben, hiszen csak így tudom kiválasztani, hogy a testkontroll szempontjából megfelelő-e nekem az az étel.

Első választásom a Cityfood nevű cégre esett. Van jó honlapjuk bankkártyás fizetéssel, (majdnem mindig) pontosan szállítanak, és minden összetevőt pontosan feltüntetnek az internetes étlapjukon. Van napi egy biztosan vegás étel, vannak húsmentes ételek is, gomba, brokkoli, ilyesmi, viszont húsmentesnek veszik a sajtot és tejet tartalmazó ételeket is, emiatt eléggé oda kell figyelni. Pl. a kedvenc paradicsomos olasz tésztámra sajtot szórnak, ezért az eleve kiesik. Van egy különleges, szénhidrátmentes napi menüjük is, amelyben napi 1600 forintért reggelit, ebédet és vacsorát kap a vevő (persze nem értem, hogy szénhidrát nélkül honnan lesz energiája, de az most – ebből a szempontból – mindegy.

Thai csirke párolt zöldségkörettel - egy kiváló választás (Cityfood)

Kipróbáltam egy Teletál nevű céget is. Náluk igen szép, visszazárható dobozban hozzák a kaját, van mindennap saláta menü is, de igen kicsi az a saláta, sőt mini adag, a 6-700 forintért nem igazán éri meg. Náluk emellett az a nagy hiba, hogy az ételek összetevőit nem tüntetik fel pontosan az étlapon. Emiatt könnyű belefutni nem kívánatos párosításokba, fejből meg igen nehéz rendeléskor eldönteni, hogy melyik étel megfelelő és melyik nem.

Van egy Egészségkonyha nevű cég is, ők nagyon csábító menükkel álltak elő, van naponta több vegetáriánus étel is, sőt napi egy vegán (tejtermék- és tojásmentes) étel is. Bevallom, tőlük még nem rendeltem, de csábító az ajánlatuk, szerintem nemsokára ki fogom próbálni. 

Lecsós tofu hagymás lencsével (Cityfood)

A városom vonzáskörzetében van egy Vegafutár nevű szolgáltató is. Ezt én - bevallom - még nem próbáltam, csak a családom tagjai, szerintük nagyon jó, érdemes kipróbálni. Ha valaki tud még jó ételfutárcégeket, azonnal írja meg kommentben, nagyon érdekelne minket!

Sokan idegenkednek a futáros ételektől. Én sem mondom senkinek, hogy mindennap ételfutártól rendeljen, de valószínűleg nem bánja meg, ha néha megteszi: az „unalmas” testkontrollos étrendet minden nap fel lehet dobni, ha egy ilyen szolgáltató segítségével összeállítható egy kellemes étrend. Hozzá kell tennem: én sem rendelek minden napra, csak arra a napra, ahol valóban jó, ínyemre való ételt kínálnak. A többi napon a párommal főzünk és szépen megesszük azt. Csak, mivel ketten vagyunk, nem érdemes mindennap főzni és főleg nem sokat. Ezért kényelmes nekem futártól rendelni és örömmel várni minden délelőtt a futár érkezését.