2014. március 30., vasárnap

Egyszerű tésztás-zöldséges ételek

A következőkben két egyszerű és egészséges tésztás-zöldséges ételt szeretnék bemutatni. Testünknek nagyon fontosak a szénhidrátok, mert ezek adják a mindennapi élethez való energiát. A tojás nélküli durumtészta kiváló szénhidrátforrás, de érdemes finommá is tenni némi fűszerrel és zöldséggel. Akinek nincs sok ideje, mégis meleg ételre vágyik, a zöldséges tészták milliónyi variációjára mindig számíthat. Amíg a tészta fő, addig a feltétet is el lehet készíteni, így mindennel együtt 20 perc alatt máris ehetünk.

8. Bazsalikomos-zöldséges tészta

Hozzávalók:
személyenként 1 csésze durumtészta (spagetti, penne vagy fusilli);
3 ek. olívaolaj;
1 nagy fej lilahagyma;
3 gerezd zúzott fokhagyma;
½ felkockázott padlizsán;
1 kisebb cukkini (félkarikákra vágva);
4-5 darab érett paradicsom;
1 piros színű kaliforniai vagy pritamin paprika (csíkokra vágva);
só, bors, kakukkfű, oregánó ízlés szerint;
1 ek. vörösborecet (elhagyható);
kevés friss bazsalikom (a díszítéshez)

Elkészítése: A durumtésztát sós vízben a kedvelt keménységűre főzzük.
Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, végül hozzáadjuk a padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a fűszereket. (Érdemes közepes lángon főzni, mert az olívaolaj nem szereti a túl magas hőt.) Amikor a zöldségek kezdenek puhulni, beletesszük a paradicsomot is és néhány percig együtt puhítjuk őket. Nem kell, hogy a zöldségek teljesen megpuhuljanak, és az se baj, ha egy picit odakap egy-két padlizsán- vagy cukkinidarab. Amikor elkészült, hozzákeverjük a lecsepegtetett tésztát, kicsit átforgatjuk és tálaljuk. A tetejére friss bazsalikomlevél kerül. Testkontrollosok így egyék, a család többi tagja parmezán sajttal is megszórhatja.

Bazsalikomos-zöldséges tészta - saját változat

9. Gyors zöldséges tészta

Hozzávalók:
személyenként 1 csésze durumtészta;
2 cukkini feldarabolva;
1 nagyobb répa;
1 paradicsom;
1 kis fej hagyma;
2 gerezd fokhagyma;
extra szűz olívaolaj;
só, chili vagy pirospaprika, esetleg currypor

Elkészítése: Amíg a tészta megfő, egy serpenyőben 1-2 evőkanálnyi olívaolajat melegítünk, s beletesszük a préselt fokhagymát, valamit a hagymát. Sózzuk. A répát apró kis kockákra, a cukkini egyik felét kisebb, a másik felét nagyobb darabokra vágjuk, majd beletesszük őket is a hagymák közé. A paradicsomot cikkekre vágva szintén hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk, majd 10 perc múlva még kb. 3-4 evőkanál olajat adunk hozzá. Pár perc múlva kész. A már megfőtt tésztával összeverjük, chiliporral, más fűszerekkel beszórjuk. Testkontrollosok így egyék, a család többi tagja sajttal is megszórhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése