2014. június 29., vasárnap

Kalandozások Horváth Ilona szakácskönyvében I. rész

A magyar – és ha már itt tartunk, szinte minden – nemzeti konyha arra törekszik, hogy egyszerű, ízes ételeket készítsen változatos alapanyagokból. Őseink nagyon jól megtanulták, hogyan lehet kiadós ételt főzni szinte a semmiből is, hogy a drágább, ritkább alapanyagokhoz (hús, sajt), melyekhez nehezen lehet hozzájutni, hogyan lehet mindenféle kevésbé drága és értékes alapanyagokat hozzácsempészni (krumpli, rizs, tészta) az éhes gyomrok megtöltése érdekében.

A testkontrollosnak, ha szakítani akar ezekkel az évszázados hagyományokkal, újfajta konyhaművészetet kell megtanulnia, hiszen a nagyszerű és ízletes magyar konyha ételeinek legnagyobb része nem illeszkedik az étrendbe. A tapasztalatszerzés érdekében úgy döntöttem: végignézem a magyar háziasszonyok millióinak évtizedek óta ötleteket és recepteket adó Horváth Ilona-féle szakácskönyvet és megnézem, mi az, ami hasznosítható belőle és mi az, amit egy testkontrollosnak kerülnie kell. Az azonnal kiderült, hogy a szakácskönyvben szereplő ételek 90%-a húsos (illetve legalábbis sajtos és tejes). Úgy látszik, ilyen a magyar gyomor, „hús köll neki”. A szakácskönyv innen letölthető: http://staub-site.honlapepito.hu/tarhely/staub-site/dokumentumok/letoltesek/szakacskonyvek/horvath_ilona_szakacskonyv.pdf

Ez a kiadás van meg nekem

Essünk is túl azonnal a nehezén, vagyis lássuk, hogy mik azok az ételek, amelyek a tápanyagok keveredése miatt azonnal kiesnek a látókörünkből:
·        gulyás és gulyásleves (krumpli nélkül vagy hús nélkül már megfelelő),
·        töltött és rakott ételek (vagyis minden, amiben hús+rizs vagy zsemle van),
·        fasírt és stefániavagdalt (hús+kenyér van benne),
·        rizses hús, tarhonyás hús, brassói aprópecsenye,
·        hurka (ez is a rizs miatt),
·        bundás kenyér, melegszendvics.

Ez a lista rövid ugyan, de ha belegondolunk, azonnal kiiktattuk vele az étrendünkből a szakácskönyv komoly részét (és az olyan ízletes kajákat, mint pl. a töltött paprika, a rakott krumpli vagy a töltött káposzta). Mondjuk a székelykáposzta jöhet, ha nincs benne rizs. J Jó hír azonban, hogy rengeteg olyan „elfeledett” étel van a szakácskönyvben, amely – bár az éttermek étlapjáról nagyon és a köztudatból kicsit eltűnt – otthon bármikor elkészíthető és nem hizlal.

Nézzük ezeket a könyv fejezetei szerint csoportosítva.

LEVESEK

Itt elég sok lehetőségünk van, mert a levesek komoly hányadához nem kell hús, illetve némi trükközéssel megoldható, hogy megfeleljenek a TK szabályainak. A könyv elején található zöldséglevesek mindegyike megfelel a TK szabályainak:
karalábéleves, zöldbableves, paradicsomleves, karfiolleves, zellerleves, gombaleves, hagymaleves

Szénhidrátos étkezéshez megfelel a krumplileves és a tarhonyaleves (a lehető legkevesebb tejfölt tegyük bele).
Fehérjés étkezéshez megfelel a tészta nélküli húsleves és a csontleves, a szárnyasaprólék-leves, a különböző ragulevesek és a bableves, valamint a borsó- és lencseleves. A hús zöldséggel mindig megfelelő párosítás!

FŐZELÉKEK

A főzelékek között rengeteg nagyon egészséges és finom ételt találunk, csak arra kell figyelnünk, hogy a lencse, a bab és a borsó inkább fehérje, mint zöldség! A könyv a főzelékekhez sorolja a krumplis ételeket is, ezért erre is lesznek példák.
Bármikor fogyasztható főzelékek (csak arra kell vigyázni, hogy a lehető legkevesebb tejföl legyen bennük!):
zöldbabfőzelék, karfiolfőzelék, sárgarépa-főzelék, spárgafőzelék, tökfőzelék + paradicsomos káposzta, párolt káposzta

Szénhidrátos főzelékek:
·        hagymás burgonya
·        burgonyafőzelék (kevés tejföllel!)
·        paradicsomos burgonyafőzelék
·        paprikás krumpli

Fehérjés főzelékek (arra kell figyelni, hogy a lehető legkevesebb lisztet tegyük beléjük!):
·        lencsefőzelék
·        borsófőzelék
·        babfőzelék

Húsos főzelékek (arra kell figyelni, hogy a lehető legkevesebb lisztet tegyük beléjük!):
·        káposztabomba
·        lucskos káposzta (101. oldal)

ZÖLDSÉGES ÉTELEK

Nagyon érdekesek még a zöldséges ételek is, ezekben szintén sok a húsos, de vannak tisztán növényi alapúak is. Néhány kiváló példa:
zöldbab lecsóval, gombapörkölt, karfiolpörkölt

Szénhidrátos zöldséges ételek a könyvből:
·        lecsó rizzsel
·        rántott zöldségek (karfiol, gomba, cukkíni, hagyma, brokkoli stb.)

Fehérjés zöldségételek:
·        töltött kel
·        karfiol / karalábé hússal összerakva
·        tojással töltött karalábé
·        muszaka
·        töltött padlizsán
·        lecsó tojással

következő részben megnézzük a húsételeket, a halakat, a tojásos ételeket és végül a tésztákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése