2016. december 31., szombat

Krampampuli – majdnem selmeci módra

A krampampuli igazi forró, lélekmelengető ital a hosszú téli estékre–éjszakákra. Az interneten elterjedt bólészerű, híg, nőknek való J változat helyett én most a mai diákok által főzött selmeci hagyományú italhoz hasonló krampampulit – ahogy az egyetemen hívtuk, „krampácsot” – próbálok bemutatni. A valódi recept titkos, nem jutottam hozzá, de ha hozzájutnék sem tehetném ki a netre, ezért – számtalan vidám szakestély és a neten található receptek ötvözésével – kifejlesztettem egy saját változatot. Jó erős, gyümölcsös, ütős, és egy kicsit sem testkontrollos – de hát sebaj, év vége felé mulatni is kell. Sajnos most már nem tudtok nekiállni, mert pár nappal az ivászat előtt kell elkezdeni az előkészületeket, elnézést ezért, de jövőre bátran nekiállhattok! Akár már januárban is.

Hozzávalók kb. 8 adaghoz:

2-3 dl rum (60 fokos az igazi, de bármilyen jó)
1-2 dl vodka (vagy pálinka)
5-5 dkg a következőkből: apróra tört dió, egész mandula, mazsola, datolya, aszalt szilva, asztalt sárgabarack, aszalt füge (ezeket általában 200 g-os csomagokban árulják, a csomag negyede pont elegendő)
5-10 dkg gyorsfagyasztott erdei gyümölcs, de ezt akár ki is lehet hagyni (bármelyik jó, legyen benne szeder, eper, málna, ribizli stb.)
1-2 üveg jó vörösbor
1 liter víz vagy narancslé
cukor vagy méz ízlés szerint
fél citrom leve
fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

Egy héttel vagy pár nappal a buli előtt össze kell vágni a diót, mandulát és aszalt gyümölcsöket, egy befőttesüvegbe kell tenni őket, és jól fel kell önteni rummal, illetve rummal és vodkával (főleg rummal, de lehet minden egyéb erős ital is). Ezt a keveréket hagyni kell ázni egy pár napig, akár egy hétig is.

Úsznak a gyümölcsök a finom rumban
A főzés napján a kész rumos keveréket egy lábasba kell önteni, majd erre rá a bort és a vizet (vagy narancslevet). A megfelelő fűszerekkel és ízlés szerint cukorral vagy mézzel fel kell főzni. Ezzel gyakorlatilag készen is van. Vigyázva igyátok, üt, mint a rosseb! J Kellemes krampampuli-nóta az iváshoz:


Enjoy!

A blog korábbi tartalmait ITT találod! 

2016. november 22., kedd

A szénhidrát és a keményítő

Fontos tisztázni, hogy mi a különbség a szénhidrát és a keményítő között, mert sok helyütt sokfélét lehet olvasni, ideje rendbe tenni a dolgokat! Kezdetben én sem vettem észre ezt a fontos különbséget, ezért is érdemes vele most foglalkozni.

A szénhidrátok szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak, a legjobbak elsősorban a gyümölcsökben. A legfontosabb monoszacharidok a szőlőcukor (glükóz), és a gyümölcscukor (fruktóz). A diszacharidok (a szacharóz vagy répacukor, mely azonos a köznapi értelemben vet cukorral, a laktóz vagy tejcukor, a maltóz, vagy malátacukor) kevésbé jó tápanyagok. A zöldségek is rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, de mivel ezek könnyen lebontható mono- vagy diszacharidok, ezeket szabad hússal együtt is fogyasztani.

A szénhidrátokon belül külön csoport a keményítőké, ezek összetett szénhidrátok (poliszacharidok), sok-sok glükózmolekulából lánccá összeálló vegyületek. Lebontásuk lassú, ezért nem szabad őket állati fehérjékkel egyszerre fogyasztani! Gazdag keményítőtartalmú növények például a gabonafélék: a búza, rozs, zab, kukorica és rizs, valamint a burgonya. Plusz a belőlük készült ételek, pl. a tésztafélék, kenyerek.

A cukor, a fehér liszt sok üres kalóriát és nulla tápértéket tartalmaz. Gyorsan felszívódnak, megdobják a vércukrot, ami problémákat okozhat. Ezért érdemes olyan ételeket választani, amelyek szép lassan szívódnak fel, azaz közepes vagy alacsony glikémiás indexűek (a témáról bővebben ITT). Ilyenek a következőek:

  • a gyümölcsök nagy része - minél édesebb, annál magasabb a glikémiás indexe,
  • a zöldségek nagy része - alacsony glikémiás index,
  • az étcsokoládé - nem a tejcsokik, a hanem valódi étcsokoládé 70%+-os kakaótartalommal,
  • olajos magvak. 
Figyeljünk oda, hogy a TK mit, mivel enged párosítani! ITT található a magyar, ITT az angol táblázat.

A blog korábbi tartalmait ITT találod! 

2016. november 2., szerda

A Testkontroll 2 könyv – 2. rész

A könyvben további elgondolkodtató állítások is vannak.

- Fontos a szieszta, szundikálás napközben is (104. o.). Ezzel teljesen egyetértek, megjegyezve, hogy sajnos mi, átlagmagyarok általában nem engedhetjük meg, hogy napközben is aludjunk egy kicsit. Apám példája lebeg a szemem előtt, aki megtehette, hogy mindennap aludjon ebéd után – most 70 éves, semmi baja, egészséges, mint a makk! Aktív és jól érzi magát.

- A húsfogyasztás mérséklése mindenkinek hasznos lenne. Ez biztos igaz: mindenütt többször elhangzik, mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból. Egyrészt jobb lenne a bolygónak, ha (túlnyomórészt) növényeket ennénk, hiszen amit az állatok megesznek, hogy meghízzanak, megehetjük rögtön mi is, az eredmény ugyanaz lesz; másrészt sok betegségnek a túlzásba vitt tej- és húsfogyasztás az okozója. Én, aki mindennap és minden étkezésre húst ettem, most el sem tudnám ezt képzelni és fölöslegesnek is tartom: jobban érzem magam, egészségesebb, fittebb, tevékenyebb vagyok. Próbáld ki, neked is be fog jönni! Rövid összefoglalás néhány megbízható, netes cikkből: ha nem ennénk húst, az éhezők nem éheznének többé; nem kellene állatok millióinak szenvedniük; ráadásul egy vegetáriánus 371 és 582 db. közötti állatot ment meg minden évben (link). Ha csak részben (akár heti egy napra) abbahagyod a húsevést, jobban fogod érezni magad, és a világ meg a bolygó is! Jómagam sosem voltam vegetáriánus, de kiállok a mérsékelt – mondjuk napi egyszeri – húsfogyasztás mellett.

- A betegségek kezelése elsősorban méregtelenítésből kellene, hogy álljon. NE gyógyszerekért rohanjunk, hanem hagyjuk a testünknek, hogy meggyógyítsa, kitisztítsa magát! Ehhez egyszerű életmódváltásra van szükség, arra, hogy betartsuk a természetes higiénia szabályait (korábbi bejegyzés ITT). Ehhez nagyon jó tippeket ad az új kötet, a Testkontroll 2.

A könyv emellett komoly tényeket sorol, hogy megmutassa: döbbenetes, hogy szinte semmilyen ételünk sem természetes, az ember az élelmiszeriparra bízza magát, s elfelejtett saját táplálkozásáról gondoskodni, arra odafigyelni. A gyárak silány dolgokkal etetnek minket, és mi elfogadjuk: ennyire agymosottak lennénk? Majdnem minden, a boltokban kapható étel feldolgozott, emellett adalékanyagokat tartalmaz. Csak nézzük meg, mit eszik egy átlagos gyerek, és el fogjuk sírni magunkat: csokiszeletek, édességek, ömlesztett sajt, májkrémek, csipszek, puffasztott kaják: ettől legyen egészséges? Friss zöldséget és gyümölcsöt hányszor eszik egy nap egy mai gyerek? Ezzel is foglalkozik a könyv: hogy hogyan fogadtassuk el a gyerekekkel a természetes, egészséges életmódot.

Érdemes elolvasni, párszáz forint bármelyik antikváriusnál!

A blog korábbi tartalmait ITT találod!

2016. október 20., csütörtök

A Testkontroll 2 könyv – 1. rész


A Testkontroll 2 című könyv tulajdonképpen nem használható önállóan, csak ötleteket, tippeket és magyarázatokat ad a régi elvekhez. A szerzőket rengeteg támadás érte a Testkontroll (1985) megjelenése után (többek között, nem meglepően, az élelmiszeripar részéről), ezek ellen védekezve adnak több magyarázatot, illetve kibővítik az életmódprogramot (ez 1989-ben történt – izgalmas látni, hogy 30 éves a könyv, de a problémák azóta csak rosszabbodtak). Különlegességei a könyvnek az új receptek, illetve a magyar olvasók által beküldött „Magyarországra adaptált” receptek. (A morcos csajt a szemöldökkel meg nem tudom, honnan vették, de szerintem durva... :-))

A könyv végigveszi az egészséges élet fő feltételeit, kiegészítve az első kötetet. Külön szól az állati eredetű termékekről, magyarázatot és recepteket ad méregtelenítéshez – alapvetően kicsit hosszadalmas, de hasznos kiegészítéseket ad az első könyvhöz. A könyv olvasása közben a következő fő gondolatokon akadt meg a szemem (első tűzadag):

- Csak annyit igyunk, amennyit kívánunk (83. o.). Szerintem ez egyénfüggő, mégis, az biztos, hogy a médiában propagált napi 3-4 literes vízfogyasztás hülyeség; a könyv is ezzel ért egyet, azt állítva, hogy a szomjúságérzés arra való, hogy jelezze, ha inni kell. Saját tapasztalatom az, hogy ha csak akkor iszunk, amikor szomjasak vagyunk, könnyen kiszáradunk (persze, csak enyhén: eredménye nálam a fejfájás, fáradékonyság, a szemeim kiszáradása), szóval igyunk rendszeresen, de semmiképpen sem kell napi 3-4, inkább csak 1-1,5 liter. A maradék 1 litert pótolja a megevett rengeteg zöldség és gyümölcs (az én esetemben).

- Egy átlagember 50-90 tonna táplálékot eszik meg egy élet alatt (91. o.). Ebből leszünk mi, ebből épülünk fel, nem mindegy, mivel tápláljuk magunkat! Gondolj bele: lehet, hogy egy-egy adag ételben csak kevés vegyi adalékanyag van, de add össze: ha sok junk foodot (gyorskaját, csipszeket stb.) eszel, pl. mennyi ízfokozót megehetsz egy élet alatt! Több kilónyit! És mennyi sót? Több mázsányit! Nem biztos, hogy ez kell a testednek. (További gondolat, hogy ezek szerint többszörösen lecserélődünk életünk alatt – születéskori testünk nem sok atomja éri meg a halálunkat.)

Folytatjuk.

A blog korábbi tartalmait ITT találod! 

2016. szeptember 27., kedd

Hírek és tippek egy újabb év után

Még élek! :-) Egy évig szüneteltettem a blogot, azóta tapasztalatot gyűjtök, olvasok, élvezem a testkontrollos életet. Csinálom, működik. Olyannyira, hogy a család, az ismerősök, lénygében mindenki kész tényként kezeli, hogy én bizonyos elvek szerint étkezem, néha megkérdezik, hogy hogy működik, én pedig elmondom nekik, szépen, türelmesen.

A múlt tél és az idei tavasz során kissé „elhíztam” – ezt úgy értsd, hogy visszajött rám két kiló. 79 lettem a szokásos 77 helyett. Először pánikba estem, aztán elkezdtem gondolkodni: hol lehet a baj? Elemzéseim megmutatták, hogy kevesebb zöldséget ettem, nagyon rákaptam az édességekre (kakaós csiga, mákos rétes), télen a forralt borra, illetve minden este sajtot ettem, ami, gondolom, szintén nem tett jót a testemnek. Többek között ezért is írtam meg ezt az új bejegyzést, hogy megnyugtassalak Téged is: semmi pánik, nem baj, ha hízol, pikk-pakk visszafogyhatsz, ha visszatérsz a Testkontroll elveihez.

A következő cselekvési tervet eszeltem ki: megint minél több zöldség; minimális édesség; kicsit több mozgás; kicsit több odafigyelés. Július végén döntöttem el, hogy szeptemberre formába lendülök, és sikerült is. Fotóztam pár zöldségtálat, mert egy ideje nem a hagyományos salátát, hanem egyszerűen felvágott zöldségeket ettem (este akár sajttal, majonézzel, olajbogyóval is). Most jobban esik ez, bizalommal próbáld ki Te is, pár perc megcsinálni, de nagyon hasznos és egészséges. Nálam így néz ki:




Még egy apró tipp: mindenhová viszek magammal zöldséget, vendégségbe, utazásra, így sohasem érhet meglepetés. A családtagok közül lopkodhat belőle, aki akar. :-)

A blog korábbi tartalmait ITT találod!