2013. október 20., vasárnap

Hogyan legyél testkontrollos?

A könyv nagy vonalakban: a módszer lényege

A következő könnyen megjegyezhető szabályok betartásával magunk is azonnal testkontrollosok lehetünk. Pofonegyszerű szabályokról van szó, melyeket könnyű betartani. Nem kell kalóriákat számolni, nem kell semmiről lemondani. A testkontroll azt mondja: mindegy, hogy mit eszünk. Az nem mindegy, hogy mit mikor és milyen párosításban eszünk!

Köztudott, hogy az emberi test rengeteg energiát fordít emésztésre és kiválasztásra, főleg, ha rosszul étkezünk: a nehezen megemészthető ételek energiát vonnak el a testtől, hiszen sokáig kell őket emészteni és utána nehéz munka megszabadulni tőlük. A tápanyagokban szegény ételek nem adnak elég energiát az emésztéshez sem, hát még a kiválasztáshoz! Márpedig a testnek energiára van szüksége, hogy tisztíthassa magát, és ha a tisztítás energia hiányában nem sikerül, akkor a test kezdi elraktározni a zsírba csomagolt méreganyagokat, hogy majd később, ha lesz rá lehetősége, megszabaduljon tőle. Ha megadjuk testünknek ezt a lehetőséget, szélsebesen elkezdi leépíteni a zsírokat és az azokban lerakódott mérgező, káros anyagokat. Ez hétköznapi nyelven a fogyás.

A könyv egy ötletes metaforával írja le a folyamatot. Képzeljük azt, hogy egy irodában dolgozunk, ahol naponta 15 doboz iratot kell megsemmisítenünk. Amíg naponta 10 doboz jön, könnyű a dolgunk, jól érezzük magunkat, van energiánk másra is. Ha naponta 15 jön, még azzal is elbírunk, de másra akkor már nem marad energiánk. Ha naponta 20 doboz jön, reménytelen lesz a helyzetünk, minden nap folyamatosan dolgoznunk kell ahhoz, hogy haladjunk, és a dobozok mennyisége akkor is csak nőni fog. A megmaradó dobozokat raktározni kell. Semmi másra nem lesz energiánk és még ki is fáradunk. Ilyen a kiválasztásunk is: ha több salakanyaggal tömjük a testünket, mint amit ki tud választani, elfogy az energiája és hízni kezd. (Egy későbbi bejegyzésben szeretnék írni a mérgekről, E-számokról, arról, hogy mi minden káros anyagot összeeszünk, megnehezítve testünk munkáját.)

Ennek elkerülésére tehát a következő szabályokat kell betartanunk:

1. Délelőtt 12 óráig csak gyümölcsöt együnk!
Minél lédúsabb, annál jobb, mert nem zavarja a kiválasztást és segíti a test tisztulását. A leglédúsabb a dinnye, a legkevésbé lédús és leglaktatóbb a banán, mindkettő bátran fogyasztható!

2. Gyümölcsöt mindig üres gyomorra együnk!
A gyümölcs a test legjobb energia- és vízforrása. Szinte nem is kell emészteni, azonnal átmegy a gyomron, tisztítja és táplálja a testet. Ha más étel van már a gyomrunkban, a gyümölcs elakad, erjedni kezd, puffaszt. Ezért gyümölcsevés előtt várni kell! A várakozási idők a következők:
·        saláta vagy nyers zöldségek                                   2 óra
·        helyesen összeállított étel hús nélkül                      3 óra
·        helyesen összeállított étel hússal                            4 óra
·        bármilyen helytelenül összeállított étel                    8 óra
Aki evés UTÁN eszi a gyümölcsöt, ne csodálkozzon, ha gyomorégést, puffadást tapasztal, hiszen a jó meleg (majdnem 40 Celsius-fokos) gyomorban hamar erjedni kezd a gyümölcs!

3. A fehérje- és szénhidráttartalmú ételeket válasszuk külön!
Egy étkezés során vagy csak fehérjét (húst, sajtot, tojást), vagy csak szénhidrátot (krumpli, rizs, kenyér, tészta) együnk, lehetőleg mindig nyers zöldségekkel. Fehérjéből egyszerre csak egyfélét együnk (ne keverjük a húst és mondjuk a tejterméket), szénhidrátból lehet többfélét is keverni, mondjuk tészta krumplival, kenyérrel. Egy ideális étkezés ezért mondjuk egy szelet hús jó sok salátával vagy egy tésztaétel sajt nélkül és jó sok salátával. Néha nehéz elkerülni a keveredést, a magyar konyhában kvázi lehetetlen, ezért nagyon kell figyelni, talán ez a diéta legnehezebb része. Nagyjából tudnunk kell, hogy melyik ételben mi van! Sok közkedvelt étel – mondjuk a hurka, a húsgombóc, a brassói aprópecsenye, a rakott krumpli, a pusztapörkölt, a húsleves – kiesik, mert keveri a tápanyagokat. A rántott hús esetében a panírban tojás és kenyérmorzsa van, bár amikor CSAK rántott húst és zöldséget ettem, a kis mennyiségű panír semmi gondot nem okozott. Aztán eleve kiesik minden, amiben tej, tejföl tojás ÉS tészta együtt van, szóval résen kell lenni. Az étkezésekhez a TK szerint nem szabad inni. A leírt várakozási időket is be kell tartani két étkezés között, hogy ne keveredjenek a tápanyagok!

4. Mindenhez együnk friss, nyers zöldséget!
A TK megengedi, hogy akármennyi zöldséget együnk, akármikor. Használjuk ki, igen ízletes salátákat lehet venni és készíteni! Csak arra vigyázzunk, hogy ne öntsük le valami tejes, tojásos vagy ecetes szósszal. Olajokat (olíva, repce, tökmag) és fűszereket, magvakat lehet használni, sőt, a TK megengedi az enyhén párolt (tehát nem szétfőzött) zöldségek evését is.

5. Táplálkozásunk 70%-a magas víztartalmú ételekből álljon!
Vagyis rengeteg gyümölcsöt és zöldséget együnk nyersen, tilos a kompót és a cukrozott gyümölcskészítmények evése! Minél lédúsabb ételeket válasszunk! A könyv a 149. oldalon megad egy táblázatot is, amely megmutatja, hogy mit mikor érdemes enni.

REGGEL

FRISS GYÜMÖLCSÖK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK

FRISS ZÖLDSÉGLEVEK, ZÖLDSÉGEK, SALÁTÁK,
PÁROLT ZÖLDSÉGEK

NYERS DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK,
GABONAFÉLÉK, KENYEREK, BURGONYA

SZÁRAZ HÜVELYESEK

HÚSOK, SZÁRNYASOK, HALAK, TOJÁS, TEJTERMÉKEK

ESTE

6. Vegyük figyelembe testünk természetes ciklusait!
·        Déltől este 8-ig fölvétel (evés és emésztés), tehát dél és este 8 között együnk!
·        Este 8-tól reggel 4-ig beépülés (fölszívódás és fölhasználás), ezalatt már ne együnk.
·        Reggel 4-től délig kiválasztás: ezt jobb, ha nem zavarjuk meg, ezért van, hogy délelőtt csakis lédús gyümölcsöt szabad enni.

7. Ne együnk tartósított, kezelt, cukrozott vagy erjesztett ételeket!
Ez már csak olyasféle ajánlás a még hatékonyabb tisztulás érdekében. A TK kerüli a tartósítószereket, E-számokat, mindenféle mérget és vegyi anyagot, nem javasolja a tej- és tojásfogyasztást, valamint a húsok túlzott fogyasztását, illetve a fehér cukor, az ecet és más erjesztett anyagok használatát. A TK az ásványvíz fogyasztását sem javasolja, ezzel azonban jómagam nem értek egyet.

A testkontroll valójában nem fogyó-, hanem méregtelenítő kúra. A méregtelenítés eredménye a fogyás és az energiaszint növekedése. Aki a fent leírt szabályokat betartja, máris számíthat az eredményre. 

4 megjegyzés:

  1. Kedves Kontroller!
    Amikor még a szüleimnél laktam, megvolt nekem is ez a könyv. Emlékszem, követtem is az elveket, működött, aztán azért hagytam abba, mert nehéz volt összeegyeztetni az otthon kialakult étkezési szokásokkal, és még nem voltam önálló. Most 38 évesen ismét vissza akarok térni ehhez a módszerhez. A könyv már nincs meg, nagyjából emlékszem az elvekre, de volna néhány kérdésem, kíváncsi vagyok, te hogyan látod ezeket aktív gyakorlóként:
    1. Emlékeim szerint az állati fehérjéket sem lehet keverni egy étkezésen belül, mondjuk tejet tojással, vagy halat tejjel.
    2. Mi a helyzet az olajos magvakkal és a száraz hüvelyesekkel? Mivel lehet őket társítani? És mikor?
    3. Minek számítanak az állati zsiradékok? Teszem azt növényi olaj helyett valamihez a szalonna kiolvadt zsírját használom az íze miatt?
    4. Steviát (növény) lehet-e használni édesítésre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Léttudatos! Köszönöm a kérdéseket!
      A válaszok sorban:
      1. A TK könyv szerint valóban nem szabad a fehérjefajtákat sem keverni, de én bevallom, szoktam, mondjuk húst enni sajttal, joghurttal. Eddig semmi gondot nem okozott, ha elég nyers zöldség is van mellé.
      2. Olajos magvakat egy ideje nem eszem, bevallom, de a kis mennyiség miatt sosem volt velük gond, mert pl. nyers salátára szórtam rá vagy sörözésnél ettem mogyorót. A babot, lencsét inkább keményítőnek szoktam tekinteni, kenyér vagy tészta mellé, eddig ezzel sem volt bajom.
      3. Állati zsiradékokról a könyv nem ír, mert Amerikában ezeket nem is ismerik... :-) Én simán eszem őket (pl. kacsazsírt) vaj helyett, és sosem volt semmi baj. Nyilván a könyv nem javasolná, de én azt mondom, alkalmazd őket nyugodtan, de módjával. A zsiradék semleges anyag, a TK könyv külön ír róla, hogy miért fontos ezeket is fogyasztani.
      4. A steviát nem ismerem, bevallom, de sokat hallok róla, hogy napjaink egyik csodaédesítője. Ha ragaszkodsz az édes ízekhez, használd bátran.

      Törlés
  2. Köszönöm a válaszokat, sokat segítettél.

    VálaszTörlés