2014. december 28., vasárnap

Testmozgás

A Testkontroll című könyv csak egy rövid fejezetet szentel a mozgásnak, amelyben kifejti, hogy egészségünk érdekében érdemes mozogni. Valóban érdemes, csak sokszor nincs rá elég energiánk. Sok rosszul táplálkozó, túlhajtott embert ismerek, akik mind azt mondják: „nincs erőm sportolni”. Nyilván, ha a szervezetnek nincs elég tápanyag, ha az életfunkciókra is alig jut energia, nem fog vágyni a sportra sem.

Én sem sportoltam nagyon sokáig, nem éreztem fontosnak, de amióta testkontrollos lettem, elkezdtem szükségét érezni, és ma már hetente többször megyek mozogni – nem úgy, mint régen, hogy „jajdenehezenveszemrámagam”, hanem örömmel megyek, sőt már alig várom, hogy mehessek. Már előző nap örülök, vagyis a testi hatásokon kívül nyilvánvalóan jó a léleknek is. A sport fiziológiás kedvező hatásairól nem írnék, azt egy sor honlapon meg lehet találni. A lelki hatásai az igazán fontosak: ahogy a test fejlődik, és az „én még egy kilométert sem bírok lefutni” lassan átmegy abba, hogy „nocsak, már 7 kilométert lefutok”, ami hatalmas önbizalmat ad, és azt táplálja be az agyunk kompjúterébe, hogy „ha ezt is meg tudtad csinálni, még nagyobb dolgokra is képes leszel”.

Érdemes elkezdeni, lemenni a legközelebbi fitneszközpontba és venni egy bérletet; ennyi kis kényszer talán kell is. Ha meg már bent vagyunk, menni fog minden, mint a karikacsapás, mert a mai fitnesztermek tele vannak izgalmas gépekkel és eszközökkel, tehát lehet kísérletezni is, ami nagyon érdekes. Nem is kell nagy dologra gondolni, elég egy félórás séta a futópadon vagy az ellipszistréneren, esetleg egy kis szobabicikli vagy lépcsőzőgép, de ha csak a bordásfalnál vagy egy gimnasztikai labdával mozgunk egy órát, már rendben van a napi mozgásadagunk (én a futópadon szoktam futni, aztán labdás gyakorlatokat csinálok, ez a kedvenc programom, a súlyemelgetést nem szeretem, de persze azt is lehet…).

Jön az újév, érdemes tehát mondjuk egy olyan fogadalmat tenni, hogy „2015-ben többet fogok mozogni”. A tudatos, minőségi étkezéssel párosított testmozgással máris egy egészségesebb, boldogabb élet felé tereljük magunkat. Jövőre veletek ugyanitt! Boldog új évet mindenkinek!

2014. december 22., hétfő

Rövid karácsonyi tanácsadó – boldog, hasfájásmentes ünnepeket

Aki a múlt csütörtökön hallgatta a Class FM reggeli műsorát, az tudhatja, hogy a karácsonyi időszak igen megterheli a dolgozó nép gyomrát, kb. annyira, mint egy kommunista szombat 24 órás műszakja a sztahanovista vájárt. Mondhatnánk persze, hogy egyszer ki lehet bírni, de tudnunk kell, hogy a gyomrunk és az emésztőrendszerünk érzékeny és bonyolult szerkezet, és e szerkezet működésének megvannak az optimális feltételei. Gyomrunk szereti, ha egyszerre egyféle feladatot kap, ahogy a képzeletbeli vájár sem szeret egy ideig szenet fejteni, majd a kifejtett szenet csillébe lapátolni, aztán ismét felvéve a fúrót szenet fejteni. Neki is az a hatékony, ha egyfélét csinálhat, de azt teljes erőbedobással.

Gyomrunk az ünnepek alatt is azt szereti, ha egyszerre egyfélét kell emésztenie, ha elkerüljük a túlzott tápanyagbevitelt, ha élő, zöld ételeket eszünk, és ha előre felkészítjük őt a feladatra, majd az ünnepek múltával hagyjuk azt is, hogy kipihenje magát. Mindezt egyszerű magyarságra lefordítva: 1) tartjuk a TK alapelveit, hogy egy étkezés alkalmával vagy szénhidrátot, vagy fehérjét eszünk; 2) ne tömjük degeszre magunkat, hanem annyit eszünk, amennyit valóban kívánunk, amennyi jól esik; 3) amikor csak lehet, friss zöldsalátát vagy legalább párolt zöldséget eszünk az ételekhez; 4) ha tudjuk, hogy nagy zabálás jön, előtte és utána kímélő, krumplis vagy rizses ételeket, zöldségleveseket eszünk.

Ne takarózzunk azzal, hogy „itt a karácsony, legalább most együnk egy jót”. Persze, tudjuk, ez karácsonykor Magyarországon lehetetlen, de segítsünk a mi kis „vájárunknak” azzal, hogy ha meg is dolgoztatjuk néha, legalább munka előtt és után hagyjuk pihenni. Ezt nem a vendégségben kell csinálni, tehát nem lesz „ciki”, senki nem fogja látni, hogy a vacsorára elfogyasztott töltött káposzta és a rántott hús előtt otthon főtt krumplit ettünk ebédre, utána meg zabkását vagy gyümölcsöket reggelire. Az egészségünk azonban mindenképpen örülni fog neki, ha tudatosabban és visszafogottabban eszünk.

Ne bízzunk a gyógyszerekben sem, hogyaszongya „megeszem még ezt a tál csülköt, aztán majd a bil@git/dip@nkrin/qu@matel/akármilóf@sz helyrerak”. Ezek a szerek valójában „kituszkolják” az ételeket a gyomorból, hogy a belek küzdjenek meg velük, de a belek emésztetlen, rothadt anyagokkal már nem tudnak mit kezdeni. Átmegy rajtunk az étel, anélkül, hogy hasznot hajtana a szervezetünknek, sokszor inkább energiát von el, ahelyett, hogy energiát adna. Ezért költsünk vagyonokat a karácsonyi ételekre?

Tudjuk: az evés nem örömünnep, hanem szükséglet: ne együnk többet annál, ami a szervezetünknek valóban kell. Együnk és igyunk felelősségteljesen, és nagyon nagy lépést teszünk afelé, hogy a földön boldogok és hosszú életűek legyünk családunk és szeretteink nagy örömére. Boldog karácsonyt!

2014. december 15., hétfő

Pár recept és javaslat 4. rész

Közeleg a karácsony… Ezért úgy döntöttem, előállok két kedvenc receptemmel; mindkettő megfelel a TK szabályainak és nagyon finom. Minden évben el szoktam készíteni őket karácsony és Szilveszter környékén, és bevallom el is pusztítom őket elég hamar.

18. Svéd gombasaláta

Hozzávalók:
üveges szeletelt gomba (720 ml-es), vagy másfél-két doboz friss gomba
4 fej vöröshagyma
Aranyfácán paradicsompüré (2 kicsi vagy 1 nagy)
kb. fél flakon ketchup
6 db babérlevél
1 púpos tk. bazsalikom
1 púpos tk. kakukkfű
1 púpos tk. mustár
1 ek. citromlé
1 tk. cukor (nem kötelező)

Elkészítés:
A friss gombát meghámozzuk és darabokra vágjuk, vízben megmossuk, a konzerv gombát lecsöpögtetjük. A megpucolt hagymákat csíkokra vágjuk.
A hagymát olajon megpároljuk, amikor majdnem puha, 1 púpos tk. bazsalikomot és 1 púpos tk. kakukkfüvet teszünk bele, ezzel elkeverjük. Amikor készre pároltuk a hagymát a fűszerekkel, hozzáadjuk a gombát és azt is megpároljuk. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét, a ketchupöt, a mustárt, a citromlét, a babérleveleket és a sót. Pár perc alatt készre főzzük, majd hagyjuk kihűlni és jénai tálban tálaljuk.

Végre képem is van a karácsonyi svéd gombasalátámról :-)

19. Majonézes virslisaláta saját módra

Hozzávalók:
1 kg jó minőségű virsli (lehet műbeles is, juhbeles is)
1 dl tejföl
1 kis tubus majonéz, vagy házi majonéz tojássárgájából és olajból (lásd lentebb)
1 kis fej vöröshagyma
pár darab csemegeuborka
citromé
mustár
bors
cukor

Elkészítés:
A hagymát nagyon apróra, az uborkákat kis darabokra összevágjuk. Egy nagyobb műanyag tálba belenyomjuk a majonézt és elkeverjük a tejföllel, majd ízesítjük 2-3 ek. mustárral, egy ek. citromlével, kis sóval, borssal, cukorral, hogy tartármártást kapjunk (ezt mindenki ízlése szerint fűszerezze, nincs pontos recept). Hozzákeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az apró darabokra vágott csemegeuborkát. Amíg a tartármártás áll, addig a virsliket karikákra daraboljuk. Ha kész van, az egészet összekeverjük, és a teljes ízhatás érdekében egy napig (de legalább fél napig) hideg helyen állni hagyjuk.

Ez a szilveszterre készült virslisaláta

Házi majonézzel is elkészíthető. Ebben az esetben 2 dl napraforgóolajat kell 3, a fehérjétől nagyon jól elválasztott tojássárgájában konyhai robotgéppel elkeverni úgy, hogy a tojássárgájához folyamatos keverés mellett cseppenként adagoljuk az olajat, amíg az összes olaj elfogy és sárga, kemény majonézt kapunk. Kicsit időigényes, de megéri, természetesebb és nincsenek benne adalékanyagok. A tubusos majonézt lehet helyettesíteni vele a receptben.

Ez meg a házi majonéz: amikor ilyen kemény, akkor jó

Ugyanezzel a tartáros salátaalappal készíthetünk majonézes krumplisalátát is kb. 1 kg krumpliból, de azt csak a család többi tagjának, mert a tejföl és a krumpli a TK szerint ütik egymást. Jómagam szoktam enni majonézes krumplisalátát kenyérrel, így már túlnyomó többségbe kerülnek a szénhidrátok, vagyis gond nélkül fogyasztható testkontrollosoknak is. 

2014. november 30., vasárnap

Franciaországi élmények II.

Elég közel laktunk egy bevásárló és piacutcához, ezért volt alkalmam megnézni, hogy mit és hogyan árulnak egy nagyvárosi piacon. Sajnos fotókat nem csináltam… L De azért elmondom, hogy érdekes volt hallgatni, ahogy eladják a rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, ha kell, azonnal bármit leakciózva, csak vigye a kedves vevő (így ettünk 1 eurós kilónkénti áron paradicsomot). Voltak ebben az utcában pékségek, halasbolt, sajtbolt, hát egy percig sem lehetett unatkozni.

Na és lássuk, milyen érdekes dolgokat lehet kapni egy francia boltban. Lenyűgöző a friss zöldség- és gyümölcskínálat mellett a salátáspolc is, melyen rengeteg egészséges étel van, illetve sok olyan dolog, amelyet csak meg kell venni, és máris fogyasztható. Ilyen kis zöldségekkel enyhítettem a nem-TK-s étkek okozta gyomorsokkot.

A képen fölül nyers vágott zöldségek, középen darabolt gyümölcsök, lentebb keleti készételek, zöldségsaláták és gyümölcsitalok (este 9 felé).

A franciák nagyon adnak az ételeikre, van 350 féle sajtjuk (ezeknek a nagy része rettenetesen finom, én főleg a penészes fehér sajtokat szeretem), megszámlálhatatlan boruk, nagyon jó halételeik (kagylók, rákok, csigák stb.), és mindezekhez még hozzájön a rengeteg etnikai, vagyis más országból behozott (keleti, olasz, görög stb.) étel. A jellegzetes francia ételek is nagyon finomak, a cassoulet (hasonlít a sólethez), a choucroute (hasonlít a székelykáposztához), a coq vagy boeuf au vin (hasonlít a vörösboros pörkölthöz), a quiche lorraine (tejfölös-szalonnás pite), és itt még csak a legismertebbeket soroltam fel.

Még több kész saláta, előkészített párolni való zöldség, és alul a kedvencem: a kerek, nyers zöldségeket tartalmazó tál, melynek közepén mártogatós szósz is van. Sajnos az ára is látszik.

Lehet, hogy nem nagy szám, amit lefotóztam, nem tudom, talán budapesti boltokban van ilyesmi, de nálunk, vidéken, sajnos a boltok polcairól teljesen hiányzik ez a gyorsan megvásárolható egészséges kínálat. Ezért is nagyon örültem neki, hogy Párizsban vehettem-ehettem ilyesmit. Nagy élmény volt.

Volt egy hely, amit szintén megnéztünk, a Passage Brady, amely a legtöbb útikönyvben benne van, ez 1828-ban épült, és ma arról híres, hogy tele van indiai, bangladesi és pakisztáni éttermekkel. Ide betértünk egyszer körülnézni, és bár nem ültünk le enni, nagyon érdekes ételeket és alapanyagokat láttunk. Jó látni más ételeket és kultúrákat is – de azért én maradok a jól bevált magyar ételeknél, az a biztos. Jön a karácsony és vele a halászlé, a kocsonya, a halételek, már alig várom…

2014. november 23., vasárnap

Franciaországi élmények I.

Kedves Olvasóim! A mai bejegyzés egy külföldi kaland tapasztalatait fogja bemutatni – egy időre részben fel kellett adnom a testkontrollos étrendet, de csak azért, hogy kipróbáljak új dolgokat, majd nagy örömmel térhessek vissza a régi, bevált étrendemhez. Pár hete Franciaországban jártam – régi szerelmem Párizs, most körülbelül hetedszer voltam ott, és még mindig lenyűgöz. Jöttem, láttam, ettem – mondhatnám kissé módosítva a klasszikus mondást. De csak azért, mert ez egy ilyen evős blog.

Mivel arra azért nincs pénzem, hogy mindennap étteremben egyek Párizsban, beértem egyszerűbb ételekkel, melyekben – finoman szólva – nem mindig domináltak a friss zöldségek és gyümölcsök. Reggelire általában vajas-lekváros baguette-et ettünk (ez végül is TK-s) gyümölcslével, aztán az ebédet szendviccsel, paninivel vagy sandwich grec-kel (gyrossal) oldottuk meg, vacsorára pedig próbáltam zöldséget is venni a boltban és azt is enni a francia sajtok és borok mellé – bűnöztem, na, de ki ne értené meg…

 A sandwich grec olcsó és finom turistaétel – nagy adag krumplival és kecsöppel

A franciáktól amúgy sokat lehet tanulni étkezés terén. Keveset esznek, nem híznak el, sőt náluk ciki a kövérség. Nem tukmálják az ételt, mint mi, pl. ha vendégség van és öt ember van jelen, akkor öt szelet húst vesznek a boltban és kész. Nincs repeta. Van viszont 4-5 aprócska kis fogás, előétel, leves, főétel, hús vagy hal párolt zöldbabbal, a végén pedig desszert és sajt, valamint vörösbor. És ez meglehetősen átlagos, ne gondoljuk, hogy ez csak ünnepnapokon van így.

Utcai árusnál vásárolt crèpe – rengeteg csokival (ami a palacsintában
van, az nem Nutella!) és egy egész banánnal!


A franciák jól esznek, minőségi ételeket, megadják a módját, ha van rá idejük – persze ők is esznek az utcán, ha úgy jön ki vagy sietnek, de minimum a vacsorát igyekeznek szépen megoldani. Emellett azt is megfigyeltem, hogy nagyon sokan bicikliznek, sikk a bicajozás, és ez azért is lehetséges, mert naponta 1,70 euróért lehet biciklit bérelni a várostól (ez a híres Vélib, ezt utánozza most Budapesten a Bubi).

A francia média is tesz az emberek egészségéért. Az ételreklámok alatt (!) a TV-ben egy jól látható fekete sávban a következő feliratok láthatóak felváltva:
·        Egészsége érdekében ne egyen túl cukros, sós vagy zsíros ételeket!
·        Egészsége érdekében mozogjon rendszeresen!
·        Egészsége érdekében ne nassoljon a főétkezések között!
·        Egészsége érdekében mindennap egyen meg legalább 5 gyümölcsöt vagy zöldséget!

Ugyanezek a feliratok az újságokban szereplő reklámok alatt is ott vannak. Mintha a saját szívemből vették volna elő ezeket a tanácsokat! Döbbenet, hogy a Kinder- és Chio-reklámok alatt ilyen figyelmeztetések mennek! És ezt a francia kormány követeli meg. Bámulatos. A figyelmeztető feliratok mellett látható egy honlap címe is, ez a www.mangerbouger.fr. Ezen egy csomó életvezetési tanács van. Remélem, majd egyszer mi magyarok is eljutunk ide.

2014. november 16., vasárnap

Az új ételfutárom

Nemrég beszámoltam róla, hogy a Cityfood megszünteti a vegetáriánus ételeket tartalmazó ún. „lúgosító” ételsort és bevezeti helyette a „rántott vega” sort. Többszörösen is melléfogtak, remélem, nem lesz üzleti siker, és meg is érdemlik. A lúgosító sor mellett ugyanis még mindig ott voltak a főzelékek, néha a rántott vegás kaják, vagyis ki lehetett hozni egy változatos heti étrendet. Most minden vegetáriánus étel „belement” ebbe a rántott vega sorba, vagyis vagy ezt, vagy a főzeléket lehet választani. Ennyire azért nem vagyok mazochista, és szerintem más embertársaim sem, akik nem szeretnének mindennapi húst enni. Egy cégnek igenis gondolnia kellene azokra is, akik nem esznek húst, és lehetőleg nem egyetlen választási „lehetőséggel” kiszúrni a szemüket (ja, és még jó drága is). Új klienseket ezzel nem fognak szerezni, viszont elvesztenek sok régit. A vegetáriánusok nem azért azok, mert a húson kívül beérik minden mással (most majdnem csúnyát írtam), hanem mert figyelnek az étkezésükre – nem fognak mindennap olajban sült szarokat enni.

Így aztán gondos keresgélés után áttértem egy másik beszállítóra. Játékban maradt a Vegafood, a Vegafutár és a hangzatos nevű Egészségkonyha. Az első kettő – bár nagyon jók – végül azért esett ki, mert a párom szeretne húsos ételeket is, én pedig nem szeretnék minden héten két beszállítótól rendelni. Így aztán kipróbáltuk az Egészségkonyhát, ahol mindennap van egy vegetáriánus menü (ráadásul jó áron), a hagyományos főzelékek mellett egy reform főzelék sor, egy vegán ételsor, egy „low carb” vega sor, és egy „sima” vegetáriánus sor. Emellett még nyersételek is vannak. Szóval van miből választanom, végre nem gond a helyes testkontrollos étrend összeállítása! Nemsokára jövök vissza a legújabb élményeimmel.

2014. október 26., vasárnap

Internetes körkép és felkészülés a Halloweenre

A mai bejegyzés megint kicsit hevenyészett lesz, egyrészt, mert nincs újabb magvas gondolatom, másrészt, mert igen elfoglalt voltam, a négynapos hétvégén is dolgoztam.

A múlt heti csicsókáról készítettem képeket, az egyik legjobbat itt közlöm. Nagyon finom a sült csicsóka, érdemes kipróbálni, kis sóval, borssal, paprikával fűszerezni. A receptünkben volt Vegeta is, de azt nem támogatom, mert vegyi anyagok vannak (lehetnek) benne.

Tepsiben sült csicsóka

Egy cikket is olvastam az utóbbi időben, szeretném felhívni rá mindenki figyelmét. Arról szól, hogy hogyan szokhatunk rá az egészséges ételekre. Csak megerősíteni tudom, hogy a cikkben leírtak igazak, így biztos lehet benne minden kedves blogolvasó, hogy egy élő ember már van, aki tanúsítani tudja a cikk állításainak igazságát.

http://divany.hu/eletmod/2014/09/13/tudja_hogyan_szokhat_ra_az_egeszseges_etelekre/ (tudom, hogy Dívány, meg fúj, de ez a cikk tényleg értelmes J)

A másik fontos dolog, hogy halad az ételfutár-váltásom, jelenleg három versenyző maradt, közülük kerül majd ki a hosszú távú beszállító. Van bennük vegás futár is, de azt hiszem, hogy végül nem ilyet választok, mert a párom azért szereti a húst is (könnyű neki, ő sohasem fog elhízni…).

A Halloweenre való felkészülésem középpontjában egy házi töklámpás elkészítse állt. Egy igazán gonoszképűt akartam. Mivel a munkahelyem jóvoltából elmehettem egy gyermekotthonba és ott faraghattam jópár tököt a gyerekeknek, megvolt a friss gyakorlat. Sokak szerint nem magyar ünnep ez a Halloween, de nagyon jó móka, és talán kicsit érthetőbb lesz, hogy miről van szó, ha elmondom, hogy a mindenszentek angolszász változata (plusz infó, hogy angolos vagyok, tehát egyáltalán nem áll távol tőlem ez az ünnep): ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. A lámpás a halálra vigyorog rá, nem mellesleg elűzi a szellemeket, boszorkányokat és egyéb ártó lényeket. 

Íme, az én saját lámpásom: remélem, elég gonosz.

2014. október 19., vasárnap

Tervek és projektek

A legutóbbi időben kicsit elkanászodtam, úgy örültem ez egy évem sikereinek, hogy a kezdők merevsége helyett eluralkodott rajtam a haladók lazasága. Így aztán belefért egy kicsi bűnözés, egy kicsit kevésbé szabályos étrend és néha egy kis süti (ez utóbbi csak a munkahelyi terror miatt, mivel minden névnapot és más egyéb eseményt, úgymint emberek elbúcsúztatása, értekezlet stb. süteménnyel ünnepelnek meg a kollégák, és hát igen, egy-egy ígéretesebb darabot én is megkóstoltam).

Ezért a múlt héten már ráálltam egy kicsit szigorúbb étrendre, minden délelőtt csakis gyümölcsöt ettem, szabályos ebédet, uzsonnát és vacsorát, és máris helyre állt az egyensúlyom, a közérzetem. Nagyon kellemes szokás a délelőtti gyümölcsevés, persze mindenki olyan gyümölcsöt egyen, amelyet tényleg szeret.

Valószínűleg az ételfutárok terén is változtatnom kell, mert eddigi kedvenc beszállítóm, a Cityfood megszüntette azt a sort, amely a vegetáriánus ételeket tartalmazta. Remélem, hogy csak ideiglenes lesz ez a váltás, ha nem, akkor lépünk, többet is megnéztem már, ha kipróbáltam őket, természetesen arról is be fogok számolni.

Nemsokára utazni is fogunk, ezzel kapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok, hogy lehet-e egy külföldi utazás során is a TK szerint étkezni, vagy kénytelen leszek egy hétig azt enni, amit éppen be tudunk szerezni a boltból, éttermekből. Meg jó magyar turistához méltón viszünk egy rúd Pick szalámit J.

Annak eldöntéséhez, hogy egy-egy élelmiszer pontosan miből áll, használhatjuk a következő kalkulátort: LINK - kalóriatáblázat (sárgával). A múltkor csicsókát sütöttünk, emiatt kellett megnéznem, hogy ebben pontosan mi is van: a kalkulátor szerint 2 gramm fehérje és 17,4 gramm szénhidrát. Szóval inkább szénhidrát. 

2014. október 5., vasárnap

Ismétlés: a TK alapelveinek rövid összefoglalása

Ha azt szeretnénk, hogy a testünk elég energiát kapjon és képes legyen önmaga hatékony tisztítására, a következő szabályokat kell betartanunk:

1. Délelőtt 12 óráig csak gyümölcsöt együnk!
Minél lédúsabb, annál jobb, mert nem zavarja a kiválasztást és segíti a test tisztulását. A leglédúsabb a dinnye, a legkevésbé lédús és leglaktatóbb a banán.

2. Gyümölcsöt mindig üres gyomorra együnk!
A gyümölcs a test legjobb energia- és vízforrása. Szinte nem is kell emészteni, azonnal átmegy a gyomron. Ha más étel van már a gyomrunkban, a gyümölcs elakad, erjedni kezd, puffaszt. Ezért gyümölcsevés előtt várni kell! A várakozási idők a következők:
·        saláta vagy nyers zöldségek                                  2 óra
·        helyesen összeállított étel hús nélkül                     3 óra
·        helyesen összeállított étel hússal                           4 óra
·        bármilyen helytelenül összeállított étel                   8 óra

3. A fehérje- és szénhidráttartalmú ételeket válasszuk külön!
Egy étkezés során vagy csak fehérjét (hús, sajt, tojás), vagy csak szénhidrátot (krumpli, rizs, kenyér, tészta) együnk. Fehérjéből egyszerre csak egyfélét együnk (ne keverjük a húst és mondjuk a tejterméket), szénhidrátból lehet többfélét is keverni, mondjuk tészta krumplival, kenyérrel. A leírt várakozási időket is be kell tartani két étkezés között, hogy ne keveredjenek a tápanyagok!

4. Mindenhez együnk friss, nyers zöldséget!
Akármennyi zöldséget ehetünk, akármikor. Használjuk ki, igen ízletes salátákat lehet venni és készíteni! Csak arra vigyázzunk, hogy ne öntsük le valami tejes, tojásos vagy ecetes szósszal. Olajokat (olíva, repce, tökmag) és fűszereket, magvakat lehet használni.

5. Táplálkozásunk 70%-a magas víztartalmú ételekből álljon!
Vagyis rengeteg gyümölcsöt és zöldséget együnk nyersen. Minél lédúsabb ételeket válasszunk! A könyv a 149. oldalon megad egy táblázatot is, amely megmutatja, hogy a nap folyamán mit, mikor érdemes enni.

REGGEL                       FRISS GYÜMÖLCSÖK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK                     REGGEL

FRISS ZÖLDSÉGLEVEK, ZÖLDSÉGEK, SALÁTÁK,
PÁROLT ZÖLDSÉGEK

DÉLBEN                            NYERS DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK,                                DÉLBEN
GABONAFÉLÉK, KENYEREK, BURGONYA

SZÁRAZ HÜVELYESEK

HÚSOK, SZÁRNYASOK, HALAK,
ESTE                                        TOJÁS, TEJTERMÉKEK                                     ESTE

6. Vegyük figyelembe testünk természetes ciklusait!
·        Déltől este 8-ig fölvétel (evés és emésztés), tehát dél és este 8 között együnk!
·        Este 8-tól reggel 4-ig beépülés (fölszívódás és fölhasználás), ezalatt már ne együnk.
·        Reggel 4-től délig kiválasztás: ezt jobb, ha nem zavarjuk meg, ezért van, hogy délelőtt csakis lédús gyümölcsöt szabad enni.

7. Ne együnk tartósított, kezelt, cukrozott vagy erjesztett ételeket!
Ez már csak olyasféle ajánlás a még hatékonyabb tisztulás érdekében. A TK kerüli a tartósítószereket, E-számokat, mindenféle mérget és vegyi anyagot, nem javasolja a tej- és tojásfogyasztást, valamint a húsok túlzott fogyasztását, illetve a fehér cukor, az ecet és más erjesztett anyagok használatát.

2014. szeptember 27., szombat

Egy év testkontrollal

Azt hiszem, hogy gratulálhatok magamnak. De nem azért, mert egy éves lett a blogom ;-), hanem azért, mert egy éve a testkontroll szabályai szerint élek – teljes sikerrel! Megpróbálom tehát egy kicsit összefoglalni, hogy hogyan telt el ez az év, hogyan adtam le tartósan 10 kilót és hogyan váltam tudatosan étkező, vidám és energikus emberré. És nagyon büszke vagyok magamra, hogy meg tudtam csinálni.

Az első és legfontosabb, ami miatt az egészet elkezdtem, az a súlycsökkentés. 88-89 kilóról indultam, pedig már a 80-at is soknak tartottam, csak akkor még nem találtam meg azt a módszert, amely segít a lefogyásban. Abban azonban biztos voltam, hogy valamit tennem kell, a 90-et nem akarom elérni! Augusztusban vettem meg a korábbról már ismert Testkontroll könyvet, szeptember elején olvastam el, és szinte azonnal el is kezdtem átültetni a gyakorlatba. Miután már az első héten fogytam egy kilót és azonnal sokkal energikusabbnak éreztem magam, megvolt a kellő motiváció, hogy csináljam tovább.

Azóta pedig gyönyörűen beállt a rutin, tudom, hogy mikor, mit kell enni és venni, mindennap készítek magamnak és eszek nyers zöldségsalátát és gyümölcsöt, és egyre kombinatívabban és fantáziadúsabban variálom is őket. Felfedeztem a nyers ételek fantasztikus ízét, új gyümölcsöket és zöldségeket próbáltam ki, ami a gasztronómiai horizontomat is szélesítette. Megtanultam tudatosan felkészülni és enni: minden új nap reggelén kicsit végiggondolom, hogy aznap mit fogok enni, hogy ne a véletlenen (vagy éppen egy étterem aznapi választékán) múljon a napi étrendem. A munkahelyemre mindennap beviszem a teljes aznapi kajámat, amit a bent töltött 8 óra alatt megeszegetek – ha meg nem, az se baj, megmarad másnapra a vállalati hűtőben. A tudatosabb étkezés a pénztárcámon is meglátszik: sokkal kevesebbet kell kajára költenem.

Fél év után már nem csak a fogyás érdekelt – akkor már nem fogytam tovább –, hanem elkezdtem felfedezni a táplálkozás egyéb vonatkozásait és a modern élelmiszeripar trükkjeit. Ahogy egyre több energiám lett, egyre többet mozogtam, sportoltam is, a testkontroll szép lassan egész kis életmódprogrammá nőtte ki magát. A tíz kiló mínusz minden téren meghozta a gyümölcsét: a cipőim talpa nem kopik el olyan gyorsan, évek óta nem látott barátok gratulálnak, hogy milyen jól nézek ki az új sukár alakommal (plusz, ahogy egyszer írtam, rám jönnek a régi, 10-15 évvel ezelőtti menő ruháim is), és jobban mennek a kerékpáros és gyalogtúrák is. Pár éve 15 kilométert tudtam legyalogolni sajgó, hólyagos lábakkal, pár hete simán megcsináltam 20 kilométert úgy, hogy lényegében még el sem fáradtam tőle. Ha nem kell egy vödör víz súlyát pluszban cipelni, az nagyon megdobja az ember teljesítményét.

Az életmódváltozás része volt az is, hogy egy idő után kidobtam a hűtőből a régen vett dolgokat, mert úgy éreztem, már nincs szükségem rájuk: fokhagymakrém, pizzakrém, ilyesmi. Egy éve nem vettem bolti felvágottat, szalámit. Egy éve nem ettem süteményt, kekszet, fagyit, cukros dolgokat, nem ittam kólát vagy bármilyen cukrozott italt sem. Sőt, kávét vagy teát sem! Kerülöm a tömény, agyonízesített dolgokat, próbálok természetesebben étkezni, vegetáriánus ételeket fedeztem fel, és sokkal jobban érzem így magam. Egy éve vettem egy gyümölcscentrifugát, nagyon bevált, finom és egészséges italokat készítek magamnak és a családnak.

Mielőtt bárki azt mondaná, hogy sok lemondással járt a váltás, szeretném elmondani, hogy mindez nem lemondás, hanem ennyire átalakult az életem. Nem igénylem többé az egészségtelen dolgokat. Persze belefér egy kis bor vagy sör, egy kis fehér kenyér, de ha az étkezésem 80-90 százaléka rendben van, akkor az a maradék 10 már nem okozhat problémát. És azért sem lehet szó lemondásról, mert mindent ehetek, amit szeretnék, csak tudni kell, hogyan és mikor illik bele az étrendbe!

A család és az ismerősök is megszokták, hogy én „ilyen vagyok”, készülnek, ha megyek, hogy nekem is legyen mit ennem, néha még tanácsolat is kérnek, hogy ők mit egyenek, a receptjeim is sikeresek az ismerősök körében. És azt is élvezem, hogy írogatom ezt a kis blogot – ha csak egy embernek segítettem vele, már megérte. Kérdezzetek bátran itt lent a kommentekben, ha tudok, segítek!

2014. szeptember 21., vasárnap

Még egy jól bevált recept

17. Cukkínipörkölt

Az egész úgy kezdődött, hogy kaptuk apukámtól néhány hatalmas cukkínit. Annyira nagyra hagyta nőni őket, hogy már nem is cukkíni, de inkább tök volt, vastag, zöld héjjal, a bele kemény volt, mint a beton. Gondoltuk, jobb lesz, ha kicsit tovább főzzük az átlagosnál, ezért megpróbálkoztunk egy cukkínipörkölttel. Annyira finom lett ez is, hogy ezúton közreadom a receptjét. Fogyasszátok egészséggel!

Hozzávalók:
1 db cukkíni
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom
őrölt pirospaprika
bors
chilipor
olívaolaj

Elkészítése:
A cukkínit meghámozzuk, felkockázzuk, a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre pirítjuk, utána a megszokott módon paprikát szórunk rá. Ezután hozzáadjuk a cukkínit, a paradicsomokat, a zúzott fokhagymát, sóval, borssal, chiliporral ízesítjük, majd pár percig főzzük, amíg a cukkíni megpuhul.

A kép nem lett a legjobb, de az étel kitűnő volt!

2014. szeptember 15., hétfő

Örök kedvencem: a ratatouille receptje

Kedves Olvasóim! Van egy étel, amelyet körülbelül 15 éve nagyon szeretek – akkor ettem először Franciaországban, és nagyon ízlett. Egyszerűen annyira finom és egyszerű étel, hogy nem szabad kihagyni, ezért némi kutakodással összeszedtem a netről több receptet is, és azokból gyúrtam össze az itt következőt. Természetesen meg is főztem és le is fényképeztem, hogy még jobban kedvet kapjatok a „francia lecsó” kipróbálásához.

16. Ratatouille (ejtsd: ratatuj)

Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db nagyobb vagy több kisebb cukkini
6 db nagyobb paradicsom
1 db TV paprika
1 db kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
sűrített paradicsom, paradicsompüré
pár dkg gomba (pl. konzerv) – kihagyható
petrezselyemzöld
bazsalikom
kakukkfű
őrölt bors
olívaolaj

Elkészítése:
Vágjuk falatnyi méretűre a zöldségeket, a paradicsomokat magozzuk ki. Padlizsán, cukkini akár héjastól is maradhat.
Kicsi olajon zöldségfajtánként külön-külön pirítsuk meg egy lábasban. Kezdjük a padlizsánnal, aztán a cukkínivel a sütést, ízesítsük sóval, borssal, ha átpirítottuk őket, tegyük félre, jöhet a másik fajta zöldség (hagyma, paprika, gomba).
Ha kész van minden zöldség, tegyük vissza az egészet – és a paradicsomot – a lábasba, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a kakukkfüvet, bazsalikomot, sót és borsot, majd főzzük további 10-15 percig. Óvatosan kevergessük, ne törjön szét a zöldség. Hogy szaftosabb legyen, tegyünk hozzá egy kis doboz paradicsompürét.

Egy saját adag - levesebbre főztem, mert szeretem a szaftot, 
de van aki egészen szárazra készíti el

„Másnaposan,” melegítve a legfinomabb, amikor már összeértek az ízek, de frissen is azonnal ehető rizzsel, kenyérrel, tésztával, vagy akár sült hússal is.

2014. augusztus 31., vasárnap

Mérgek, gyógyszerek vs. természetes higiénia

A nyár zárásaképpen egy hosszabb bejegyzésben próbálom meg összeszedni vegyes gondolataimat. Sokféle dolog lesz bennük, de a közös pont az evés és az élelmiszerek. Nem is annyira a Testkontroll, mint inkább a természetes higiénia szempontjából próbálom meg összefoglalni a dolgokat.

Az egyik, ami szöget ütött a fejembe, a gyógyszerek és a gyógyszerlobbi kérdése. A gyógyszeripar iszonyú pénzeket költ fejlesztésekre, ezért megpróbálja a már engedélyezett gyógyszerekről a legnagyobb profitot lehúzni. Ma már nem csak az a céljuk, hogy a betegeket egy életen át tartó gyógyszerszedésre ítéljék (ha meggyógyulnak, az a gyógyszergyáraknak nem jó), hanem az, hogy az egészségesek is szedjenek minél több gyógyszert. Pl. megelőzésképpen. „Szedd, mert akkor nem leszel beteg!” – harsogja a reklám, gusztustalan módon, elültetve a fejekben a gondolatot, hogy ha nem szedek bogyókat, beteg leszek. Ne dőljünk be nekik, ne mérgezzük magunkat vegyi anyagokkal! Legyünk egészségesek úgy, hogy vitaminban gazdag, nyers ételeket eszünk. Így nem kell majd gyógyszereket szednünk várnyomásra, cukorra, gyógyszer nélkül élhetünk életünk végéig.

A következő gondolatom az volt (persze nem én találtam ki), hogy nagyon nézzük meg, mit eszünk a boltokban, mert az élelmiszeripart nem az egészségünk, csak a pénz érdekli. Ideje elfelejteni azt a gondolatot, hogy minden, ami a boltban van, az ehető. Ez nincs így. Abból, hogy valamit engedélyeztek emberi fogyasztásra, még nem következik, hogy az alkalmas az egészség megőrzésére. Nézzünk pár példát. Vegyük a chipseket, csokikat, melyek valóságos merényletet jelentenek a szervezet ellen: tömény, sűrített ételek, semmi élő, tápláló nincs bennük. Csupa üres kalória. Mégis mit hirdetnek a tévében: „két étkezés között egyél ilyet” (…és betegedj meg és szedj gyógyszert). Már a gyerekeket ilyenekkel tömik, elhitetve, hogy pl. a K.nd.r pingui milyen jó, mert tej van benne. Hát pont ettől nem jó, hanem rossz. Ott van a kedvelt medve sajt, amiben szerintem konkrétan több a vegyi anyag, mint az ehető, tápláló alkotóelem. Az élelmiszeripar ráadásul mindent hőkezel, tartósít, vegyszerez. Nem véletlen, hogy a gyümölcsök pár nap alatt megromlanak: élő, lélegző szervezetek, nincsenek tartósítva, pontosan ezért érdemes fogyasztani őket.

Átverés a kóla light is: persze, nincs benne cukor, viszont van benne aceszulfám-K, fenil-alanin, meg aszpartám, egyik károsabb, mint a másik. Vagy ott vannak a divatos ízesített sörök: tele vannak mindenféle édesítőszerekkel és aromákkal. Inkább igyunk sima vizet vagy valódi sört, de ezeket a lötyiket kerüljük el! Ne dőljünk be annak sem, amit bizonyos termékek állítanak (pl. a N.rbi kaják vagy „light” italok), hogy „ez egészséges, mert ebben kevesebb cukor van” – attól még ugyanolyan egészségtelenek. Csak kevesebb cukor van bennük. Persze az igazi az lenne, ha semmiféle cukrot nem ennénk.

Már írtam arról, hogy rengeteg reklámban hirdetik a különféle emésztéssegítő szereket. Hogy ezekre miért van szükség? Mert nem helyesen táplálkozunk. Ha helyesen ennénk, nem kellene az emésztésünket folyton „segíteni”, megbirkózna az étellel egyedül is. Az ember pedig mit csinál? Mivel nem tudja, hogyan kell helyesen táplálkozni, helyette elkezdi magát „gyógyítani”: hol hashajtót eszik, hol hasfogót, hol pukizás elleni szereket, hol savlekötőt. Rengeteg reklám hajt rá a helytelenül étkező emberekre – ez is több milliárdos üzlet. „Nincs többé nehéz étel” – harsogja a reklám. De tápláló sincs; ha a gyomrot nem hagyjuk rendesen megemészteni az ételt, csak fölösleges, értéktelen anyagok jutnak a belekbe, melyek nem adják, hanem elveszik az energiát. Úgy együnk, hogy az emésztésünk optimálisan tudjon működni, és az összes „gyomorprobléma” azonnal el fog múlni. Miért van valakinek szorulása? Mert nem megfelelően táplálkozik. Egyszerű a probléma megoldására drága szereket vásárolni, de még egyszerűbb lenne helyesen táplálkozni. A salakanyagok kiürítése öröm és tisztulás legyen, ne szenvedés.

A nagy üzlet egy másik ágazata a vitaminok és kiegészítők piaca. Egyszerűbb a hiszékeny emberekkel elhitetni, hogy vegyenek kiegészítőket, mert anélkül betegek lesznek. De miért is kell a kiegészítő? Mert a helytelen táplálkozást szó szerint ki kell egészíteni ahhoz, hogy bevigyük szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat. Ha helyesen táplálkozunk, nélkülük is megkapjuk azt, amire szükségünk van.

Volt szó arról, hogy sokan azt hiszik: ami a boltban kapható, az egyben ehető is. A mindennapi táplálkozásban is hasonlóak a tévhitek: amit az asztalra teszünk, az „étel”, az „tápláló”. Ez valójában nem igaz. Vajon miért terjedt el az a szokás, hogy majdnem mindig hőst eszünk körettel? (= fehérje és szénhidrát egyben) Szerintem azért, mert így valóban „eltelít” az étel, vagyis sokáig nem leszünk éhesek, mert a gyomrunk küzd a benne lévő kevert tápanyagokkal. És a túlterhelt gyomor előbb-utóbb megbetegszik. A „napi háromszori étkezés” dogmáját szerencsére már kezdi felváltani a napi ötszöri, de még ez is kevés: jobb lenne hatszor vagy hétszer enni, és mindig csak keveset. Ne arra törekedjünk, hogy „jóllakjunk”, jól el legyünk telítve, hanem arra, hogy a gyomornak folyamatosan annyi feladatot adjunk, amivel meg is tud birkózni. Egy átlag magyar ebéd 7-8 óra emésztést von maga után, vagyis nem táplálja a szervezetet, hanem lefoglalja az erőforrásait, egészen estig; nem energiát ad, hanem energiát von el. És ez a legrosszabb, ami történhet.

Próbáljunk tehát élő, tápláló ételeket enni, melyek nem eltömítik, hanem tisztítják a szervezetet. Néhány egyszerű tanácsban összefoglalható a természetes higiéniát elősegítő alapelvek lényege:
·        ne szedjünk gyógyszereket, mesterséges kiegészítőket;
·        nagyon nézzük meg, hogy mit veszünk meg a boltban és mit eszünk;
·        kerüljük el a cukros vagy vegyszereket tartalmazó ételeket, italokat;
·        próbáljunk meg minden szükséges tápanyagot az ételünkkel bevinni a szervezetünkbe;
·        sokszor és keveset együnk;
·        ezenkívül pedig tartsuk be a testkontroll alapszabályait! LINK

2014. augusztus 24., vasárnap

Rakott és töltött ételek TK-módra

Elég sok zöldség van, melyet töltött vagy rakott módon el lehet készíteni (karalábé, karfiol, cukkíni stb.), csak arra kell vigyázni, hogy vagy saját magával, vagy krumplival / rizzsel, vagy hússal töltsük meg őket, a tápanyagokat ne keverjük össze. A „saját magával” azt jelentette, hogy a tökből / cukkíniből pörköltféle szaftos ragut főztem, és azt töltöttem vissza a kivájt zöldségbe. Meg lehet tölteni őket vajas krumplival, paradicsomos rizzsel is, illetve darált hússal is. Néhány példa kedvcsinálónak:

14. TK-s rakott karfiol (Az a lényege, hogy kevés zsemlemorzsát használjunk, és inkább több tejfölt és tojást.)

Hozzávalók:
1 fej karfiol
10 dkg vaj
2 ek napraforgóolaj
2-3 dkg zsemlemorzsa
2-3 dl tejföl (20 %-os)
1 db tojás

Elkészítés:
A karfiol külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Egy nagy fazékban bő sós vízben félpuhára főzzük a karfiolt. Ez forrástól számítva kb. 20 perc. Közben a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk. A tejfölt elkeverjük a tojással és fél teáskanál sóval. A karfiolt leszűrjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleszórjuk a zsemlemorzsa harmadát, erre rakosgatjuk a karfiol felét, amire rátördelünk egy kevés vajat és megszórjuk egy kis zsemlemorzsával, majd ráterítjük a többi karfiolt. Meglocsoljuk a rakottast a tojással elkevert tejföllel, rászórjuk a maradék zsemlemorzsát és rátördeljük a megmaradt vajat. Előmelegített sütőben 220 C°-on kb. 30 perc alatt átsütjük.

15. Töltött cukkíni

Hozzávalók:
néhány közepes cukkíni
½ kg darált hús
1 fej vöröshagyma
szeletelt vagy reszelt trappista sajt
olaj, só, bors

Töltött cukkíni

Elkészítése:
A hagymát apró kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk. Ezután a darált húst hozzáadjuk és megpirítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd a húst puhára főzzük (ha kell, tegyünk alá egy kevés vizet). A cukkíniket vájjuk ki, hogy kis „csónakokat” kapjunk. A készre főzött húst ezekbe tegyük bele és a tetejükre tegyünk sajtot, majd sütőben süssük addig, amíg a sajt megpirul.

2014. augusztus 11., hétfő

Evés és táplálkozás

A bejegyzés ismét elméleti jellegű lesz, kedvcsinálásnak, illetve gondolatébresztőnek szánom. Nemrég ismét beszélgettem a tudatos étkező főnökömmel (vagyis már csak volt főnököm, de sebaj), aki azt mondta, hogy ő nem „eszik”, hanem „táplálkozik”. Le is fordította az átlagember nyelvére: nem örömforrásként tekint az evésre, hanem szükségletnek, a test táplálásának tartja. (Nagyszerűen rímel erre egy gyerekkoromban egy Kockás képregényben olvasott mondat: „Az evés nem örömünnep, hanem szükséglet” J).

Ezen el is gondolkodtam rögvest. Sokan feltehetőleg tényleg azért esznek, mert örömnek tartják az evést, esetleg ez az egyetlen örömforrásuk (ld. elhagyott nők kényszerek evése). A dolog jogos, hiszen nem véletlenül kísérleteztek szakácsok ezrei a történelem folyamán, hogy finomat főzzenek. A finomságoktól való függés azonban a zabálás és az elhízás melegágya, evési kényszer, amely nagyban rokonítható a cigaretta-, alkohol- vagy más egyéb függőséggel, és jellemzője a mértéktelenség. A dohányos és az alkoholista rákot kap; a nagyevő elhízik. Aki örömöt keres, az nem arra gondol, hogy jó-e a szervezetének az, amit tesz (vagyis amit eszik), hanem az ízekre és a mennyiségre utazik. Aki táplálkozik, az viszont képes felmérni, hogy a testének miből mennyire van szüksége, nem azt nézi, hogy sokat egyen vagy sokfélét, hanem tudatosan megválogatja az étrendjét.

Gondoljuk meg, hogy mit eszik egy átlagos evő egy nagyjából átlagos étkezés alatt. Egy tányér húsleves hússal, tésztával; egy adag krumplipüré sült kacsacombbal; egy adag túrós palacsinta gyümölcsöntettel. Hát hol lehet ebben a hiba? – kérdezhetnénk. Nézzük a TK szabályai szerint: 1) a hús és a tészta ütik egymást; 2) a krumpli és a hús ütik egymást; 3) a liszt és a túró ütik egymást; 4) a menüben elég sok tej és cukor van; 5) a mennyiség túl nagy, már magában eltömíti az emésztőrendszert. Ha erre még rájön egy kávé is, szokás szerint, akkor az már a hatodik hiba.

Szeretnék mindenkit rábeszélni arra, hogy a teste igényeinek megfelelően, tudatosan válogassa össze az ételeket. Ebben tökéletes segítség a Testkontroll, hiszen mindent ehetünk, amit csak akarunk, csak arra kell figyelni, hogy mit, mivel és mikor eszünk. Higgyük el, hogy érdemes odafigyelnünk a testünkre, érdemes a súlyunkat egy ideális szinten tartanunk, hiszen csak egy testünk van, amelyben egészségesen szeretnénk élni, sokáig, mindenféle nyavalya nélkül.

JUBILEUMI HÍR: több, mint ezerszer olvastátok már a blogot. Köszönöm szépen, kedves olvasóim, ennek örömére mindenkit meghívok egy virtuális koccintásra! Csirió! A megjegyzéseket, kérdéseket továbbra is várom a kommentekben!

2014. július 26., szombat

Pár recept és javaslat 3. rész

Nyáron és ősszel is nagyon finomak és táplálóak a krémlevesek. Ezért teszek közzé egy receptet azzal a megjegyzéssel, hogy hasonló módszerrel szinte bármiből lehet krémlevest főzni. Ezt a levest meg lehet főzni cukkíniből, brokkoliból, patisszonból, zellerből, szinte csak a fantáziánk szabhat határt, hogy melyik zöldséget használjuk és hogyan keverjük őket.

12. Brokkoli-krémleves

Hozzávalók:
30-40 dkg brokkoli
1 póréhagyma
1 zellerszár
30-40 dkg krumpli
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 liter víz

Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg és vágjuk fel kockákra. A brokkoli szárát vágjuk le, a rózsákat tegyük félre. A zellerszárat ás a póréhagymát vágjuk fel karikákra, a fokhagymát apró darabokra. A vízben forraljuk fel a póréhagyma-, zellerszár- és krumplidarabokat a fokhagymával, brokkoli szárral és babérlevéllel. Fedő alatt takarékon 15 percig főzzük tovább. Adjuk hozzá a brokkoli szirmokat, forraljuk fel megint, majd 5 percig fedő alatt főzzük puhára. Vegyük le a tűzhelyről a levest, dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel dolgozzuk el krémessé. Néhány brokkolirózsát tegyünk félre, és ezeket egészben tegyük vissza a levesbe, nagyon jól néz ki.

13. Paradicsomos krumplifőzelék

Ez egy rendkívül egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 evőkanál finomliszt
1 doboz sűrített paradicsom
só ízlés szerint
1 ek. napraforgó olaj
opcionálisan: apróra vágott vöröshagyma, pirospaprika
zeller, babér, őrölt kömény

Elkészítés:
A burgonyát felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Tehetünk bele sót, zellert és a babérlevelet is. Ha a burgonya megfőtt, világos rántást készítünk (lehet hagymás-pirospaprikás alapon is), és berántjuk vele a főzeléket. Miután újra felforrt, belekeverjük a paradicsompürét, és ezzel is forralunk rajta egyet.

Nyári ételnek ajánlott még a patisszonos / cukkínis lecsó és a paradicsomos káposztafőzelék is, mindkettőt sokszor szoktam enni, lehet rizzsel, kenyérrel, krumplival is!

2014. július 20., vasárnap

Kis nyári összefoglaló

A mai bejegyzés a nyaralásról fog szólni, amikor az ember elutazik otthonról és hirtelen rájön, hogy az egészséges étrendje – amit otthon van ideje gondosan összerakni – a vakáció alatt kevésbé működik. Például szállodában nem nagyon lehet mindennap salátát csinálni (szerencsének van, ha svédasztal van), ha menü van, szintén felejtős a TK étrend, de a legfontosabb az, hogy nyaralás alatt az ember nem főzni akar, hanem pihenni. Ezért úgy döntöttem, hogy a nyaralás hetében kicsit lazább elveket fogok követni. J

Így aztán ettem sajtos kenyeret, a tűzön sütött szalonnához és kolbászhoz szintén ettem kenyeret, kicsit élveztem is ezt a „szabadságot.” Ennek ellenére mindig csináltam salátát magamnak, a strandra is vittem belőle hűtőtáskában. Jólesett a toastlángos meg a sima lángos mellé is, a hekkhalat viszont úgy ettem, hogy csak salátával. Jól sikerült a nyaralás, élveztem a hagyományosabb ételeket, aztán azonnal visszatértem a TK étrendhez, mert mégiscsak az az igazi.

Vannak dolgok, amiket igazán könnyű követni nyáron: együnk jó sok gyümölcsöt (pl. dinnyét), zöldséget, salátát, magas víztartalmú ételeket, és kerüljük a nehéz ételeket mint pl. a babgulyás. Használjuk ki, hogy most terem a patisszon, a cukkíni, ezekből nagyon kiváló zöldségételeket lehet főzni.

És a végére egy kis sztori. A nyaralás alatt találkoztunk a rokonokkal is, gyakorlatilag a teljes rokonsággal. A délutáni kedélyes beszélgetés közben előkaptam az előre elkészített répát, paprikát és karalábét, amelyet magammal vittem, és felajánlottam a rokonoknak, hogy egyenek ők is. Teljes sikerem volt: annyit ettek, hogy nekem alig maradt, viszont úgy érzem, láttak egy jó példát arra, hogy mi az első lépés az egészséges élet felé.

Szép nyarat mindenkinek!

2014. július 13., vasárnap

Kalandozások Horváth Ilona szakácskönyvében II. rész

Kedves Olvasóim! Folytassuk most a húsételekkel, nézzük, hogy a hagyományos magyar konyha szépségeiből mik illeszthetőek be a modern testkontrollos étrendbe.

HÚSÉTELEK

A húsételeknél egyetlen aranyszabály van: ne legyen bennük liszt, rizs, krumpli, tészta! Ebből a szempontból sok magyar húsétel elég jól megállja a helyét, csak együk őket párolt zöldségekkel, salátával. Hagyjuk a hagyományos köreteket másnak. A szakácskönyvben leírt receptek közül elfogadhatók a következők:
pörköltek, tokányok, rostélyosok, natúrszeletek, sült húsok, sült kolbász, pirított máj, sült csirke és paprikás csirke

Zöldségekkel kevert húsételek:
·        gombás bélszín
·        karfiolos szelet (134. oldal)
·        sertésborda zöldborsóval (139. oldal)
·        karalábés csirke (155. oldal), kacsa, liba, nyúl ugyanígy
·        alufóliás húspástétom (179. oldal)

Kerülendőek a füstölt húsok és a rántott (tehát olajban, panírban) kisütött ételek, de tapasztalatom szerint ezek önmagukban nem veszélyesek és nem is összeegyeztethetetlenek a TK alapelveivel. Ritkán és mértékkel nyugodtam együnk belőlük.

HALAK

A halak nagyon egészségesek, kevés zsír és sok fehérje van bennük. Alapelvnek ugyanazok érvényesek, amik a húsételeknél: ne keverjük őket szénhidráttal! A szakácskönyvben leírt halételek többsége megfelel a TK elveinek, mert színtiszta fehérjés ételek, pl.:
halpaprikás, sült hal

Ehetünk még a következőkből is:
·        halászlé (kenyér és tészta nélkül!)
·        rántott hal (mértékkel)

TOJÁSÉTELEK

A tojásételek nagyon finomak és szerencsére egészségesen is el lehet őket készíteni! A szakácskönyvben szereplő ételek többsége megfelelő, ha salátával vagy párolt zöldségekkel fogyasztjuk. Néhány kiváló példa:
·        olasz rántotta (181. oldal)
·        tükörtojás, lágytojás
·        tojáspörkölt (nagyon finom!)
·        omlettek (sonkás, sajtos – liszt nélkül!)
·        rántották (kolbásszal, szalonnával, hagymával)

HIDEGKONYHA

Nagyon hálásak lehetünk a hidegkonyhának, mert számos ételt készíthetünk el, amely finom és egészséges is. A könyvben található ételek közül – természetesen a zöldségsaláták mellett – meg kell említenünk a következőket:
·        kocsonya
·        tojássaláták, hússaláták (krumpli nélkül)
·        töltött paradicsom almával és tormával
·        franciasaláta (krumpli nélkül)

TÉSZTÁK

A végére maradtak a tészták, mert a könyvben is ez az utolsó fejezet. Vagyis nem, mert még vannak sütemények és desszertek is, de ezeket egy testkontrollos úgyis messziről kerüli… A tészták számos fajtája megfelelő nekünk, még úgy is, ha a tészta tojásos, de ha lehet, inkább használjunk durumlisztből készült tojásmentes tésztákat. Bármikor fogyasztható étkek:
káposztás tészta, krumplis tészta, darás tészta

A könyv még más ötleteket is ad, de sajnos a tésztaételek többségét csak hússal tudja elképzelni, ezért legyünk résen!
·        öreglebbencs (236. oldal)
·        töltött kifli, ha nem hússal vagy tejtermékkel, hanem zöldséggel töltjük

És még egyszer: bátran főzzünk magunknak, kísérletezünk, csak a tápanyagok keveredését kerüljük el.
·        Szénhidráthoz ne együnk húst, tojást, tejterméket, száraz hüvelyeseket!
·        Húsételhez ne együnk lisztet, rizst, krumplit, tésztát!
·        Amit csak lehet, együnk párolt zöldségekkel, salátával!


2014. június 29., vasárnap

Kalandozások Horváth Ilona szakácskönyvében I. rész

A magyar – és ha már itt tartunk, szinte minden – nemzeti konyha arra törekszik, hogy egyszerű, ízes ételeket készítsen változatos alapanyagokból. Őseink nagyon jól megtanulták, hogyan lehet kiadós ételt főzni szinte a semmiből is, hogy a drágább, ritkább alapanyagokhoz (hús, sajt), melyekhez nehezen lehet hozzájutni, hogyan lehet mindenféle kevésbé drága és értékes alapanyagokat hozzácsempészni (krumpli, rizs, tészta) az éhes gyomrok megtöltése érdekében.

A testkontrollosnak, ha szakítani akar ezekkel az évszázados hagyományokkal, újfajta konyhaművészetet kell megtanulnia, hiszen a nagyszerű és ízletes magyar konyha ételeinek legnagyobb része nem illeszkedik az étrendbe. A tapasztalatszerzés érdekében úgy döntöttem: végignézem a magyar háziasszonyok millióinak évtizedek óta ötleteket és recepteket adó Horváth Ilona-féle szakácskönyvet és megnézem, mi az, ami hasznosítható belőle és mi az, amit egy testkontrollosnak kerülnie kell. Az azonnal kiderült, hogy a szakácskönyvben szereplő ételek 90%-a húsos (illetve legalábbis sajtos és tejes). Úgy látszik, ilyen a magyar gyomor, „hús köll neki”. A szakácskönyv innen letölthető: http://staub-site.honlapepito.hu/tarhely/staub-site/dokumentumok/letoltesek/szakacskonyvek/horvath_ilona_szakacskonyv.pdf

Ez a kiadás van meg nekem

Essünk is túl azonnal a nehezén, vagyis lássuk, hogy mik azok az ételek, amelyek a tápanyagok keveredése miatt azonnal kiesnek a látókörünkből:
·        gulyás és gulyásleves (krumpli nélkül vagy hús nélkül már megfelelő),
·        töltött és rakott ételek (vagyis minden, amiben hús+rizs vagy zsemle van),
·        fasírt és stefániavagdalt (hús+kenyér van benne),
·        rizses hús, tarhonyás hús, brassói aprópecsenye,
·        hurka (ez is a rizs miatt),
·        bundás kenyér, melegszendvics.

Ez a lista rövid ugyan, de ha belegondolunk, azonnal kiiktattuk vele az étrendünkből a szakácskönyv komoly részét (és az olyan ízletes kajákat, mint pl. a töltött paprika, a rakott krumpli vagy a töltött káposzta). Mondjuk a székelykáposzta jöhet, ha nincs benne rizs. J Jó hír azonban, hogy rengeteg olyan „elfeledett” étel van a szakácskönyvben, amely – bár az éttermek étlapjáról nagyon és a köztudatból kicsit eltűnt – otthon bármikor elkészíthető és nem hizlal.

Nézzük ezeket a könyv fejezetei szerint csoportosítva.

LEVESEK

Itt elég sok lehetőségünk van, mert a levesek komoly hányadához nem kell hús, illetve némi trükközéssel megoldható, hogy megfeleljenek a TK szabályainak. A könyv elején található zöldséglevesek mindegyike megfelel a TK szabályainak:
karalábéleves, zöldbableves, paradicsomleves, karfiolleves, zellerleves, gombaleves, hagymaleves

Szénhidrátos étkezéshez megfelel a krumplileves és a tarhonyaleves (a lehető legkevesebb tejfölt tegyük bele).
Fehérjés étkezéshez megfelel a tészta nélküli húsleves és a csontleves, a szárnyasaprólék-leves, a különböző ragulevesek és a bableves, valamint a borsó- és lencseleves. A hús zöldséggel mindig megfelelő párosítás!

FŐZELÉKEK

A főzelékek között rengeteg nagyon egészséges és finom ételt találunk, csak arra kell figyelnünk, hogy a lencse, a bab és a borsó inkább fehérje, mint zöldség! A könyv a főzelékekhez sorolja a krumplis ételeket is, ezért erre is lesznek példák.
Bármikor fogyasztható főzelékek (csak arra kell vigyázni, hogy a lehető legkevesebb tejföl legyen bennük!):
zöldbabfőzelék, karfiolfőzelék, sárgarépa-főzelék, spárgafőzelék, tökfőzelék + paradicsomos káposzta, párolt káposzta

Szénhidrátos főzelékek:
·        hagymás burgonya
·        burgonyafőzelék (kevés tejföllel!)
·        paradicsomos burgonyafőzelék
·        paprikás krumpli

Fehérjés főzelékek (arra kell figyelni, hogy a lehető legkevesebb lisztet tegyük beléjük!):
·        lencsefőzelék
·        borsófőzelék
·        babfőzelék

Húsos főzelékek (arra kell figyelni, hogy a lehető legkevesebb lisztet tegyük beléjük!):
·        káposztabomba
·        lucskos káposzta (101. oldal)

ZÖLDSÉGES ÉTELEK

Nagyon érdekesek még a zöldséges ételek is, ezekben szintén sok a húsos, de vannak tisztán növényi alapúak is. Néhány kiváló példa:
zöldbab lecsóval, gombapörkölt, karfiolpörkölt

Szénhidrátos zöldséges ételek a könyvből:
·        lecsó rizzsel
·        rántott zöldségek (karfiol, gomba, cukkíni, hagyma, brokkoli stb.)

Fehérjés zöldségételek:
·        töltött kel
·        karfiol / karalábé hússal összerakva
·        tojással töltött karalábé
·        muszaka
·        töltött padlizsán
·        lecsó tojással

következő részben megnézzük a húsételeket, a halakat, a tojásos ételeket és végül a tésztákat.